Ha terhes vagyok kirúghatnak az állásomból? (tudásbázis)
Nem rúghat ki, már attól a perctől védett vagy, h megtudtad h terhes vagy! Ami a többit illeti, döntsd el mikor szólsz neki. Célszerű megvárni a 3 hót, (kritikus időszak, bármi megtörténhet); de ha előbb mondod el, az se baj. Sőt, ha olyan munkahelyen dolgozol, ami neked fizikailag megerőltető, vagy nagyon strapás, kérheted a kismamáknak szóló kedvező időbeosztást, munkaköri viszonyokat. (ilyenre értem, ha mondjuk egy pult mögött vagy eladó, kérhetsz széket, h ne kelljen egész nap állnod. Ha emelni kell zöldségeket, kérheted h ezt a részét más végezze..). Külön jogszabályok vannak erre, nézz utána. innentől csak jókat csinálhat veled a munkáltatód, ha ártana is valamiben, ami neked kellemetlen, egyszerűen közlöd vele, h nem vagy szívbajos, és feljebb mész és érvényesíted jogaidat, mert nem végezhet munkáltató terhes kismamával olyant, és nem rúghatja ki az állásából a terhesség időszakáig, továbbá a szülési szabadság ideje alatt, és a gyermek ápolására kapott fizetés nélküli szabi idejéig, azaz GYES igénybevételéig, most már csak 2 évig! ne hagyd magad. (nekem nemrég volt munkaügyi perem, megnyertem nem is kis összeggel, úgyhogy nagyon jártas vagyok ebben)
Vigyázzatok magatokra és gratulálok a babóhoz:-)
Még jó, hogy leadta, fél év után elévül a táppénz-igénylés!!!!!!
Egyébként köteles a munkáltató nyilvántartást vezetni, hogy a munkavállaló a táppénzes papírját mikor adta oda, és azt neki HÁROM NAPON belül továbbítani kell az OEP felé.
Ha ilyen a főnököd, akkor az első kutyanyelvet ad csak oda, mert csak ők igényelhetik meg a részedre (vetesd át, hogy legyen nyoma!), és már akár egy hét múlva is megkérdezhetek az OEP-től, hogy megérkezett-e az igénylés a munkáltatódtól!!
A többi táppénzes papírt meg lemásolod, az eredetit meg feladott az OEP-nek, és így biztos megkapod. Nem kell szerelmeslevél se hozzá, csak simán boríték.
Közös megegyezéssel bocsájthat csak el, ALÁ NE ÍRD. Rendes felmondással nem mondhat fel.
A felmondási tilalom a FOGANTATÁS időpontjából számítódik. Ezt orvos állapítja meg. Neked erre nincs szükséges, mivel még nem mondott fel. Ez akkor lenne érdekes, ha pont a fogantatás körüli időpontban lett volna a felmondás.
Miért nem mész táppénzre??? A tgyás, gyedbe beleszámít, mint idő, az összegükbe meg nem. A hivatalosan bejelentett fizetésed után fogod őket kapni. Ha idén szülsz, akkor a tavalyi után számítják- alapesetben. A táppénz összege a bruttó béred 60%-a, amit megelőz a 15 nap betegszabadság (ami három hét, mivel csak munkanapra számítódik), ennek a mértéke 70%.
További ajánlott fórumok:
- Mikor mutatható ki biztosan a terhességi teszten, hogy terhes vagyok?
- Elmondjam neki, hogy terhes vagyok?
- Nem tudtam, hogy terhes vagyok...
- Nem vagyok terhes, de ha mégis szeretném megkérdezni, hogy egy abortusz milyen? Fájdalmas?
- 27 éves vagyok, terhes vagyok, a párom nem akarja a bébit, én szeretném...nem tudom mit tegyek...
- Próbaidőn belül kirúghatnak, ha akkor derül ki hogy kismama vagyok?