Ha megtehetném a dohánytermékeknél nem árat emelnék, hanem... (beszélgetés)
Magamrészeről a DOHKAP, azaz Dohányos Karrier Program. Akit érdekel szívesen elküldön a könvet, amiben többek közt erről is írtam
Itt már tényleg nem lehet okosnak lenni. Pedig enni ezért muszáj. Marad a nyers-vegán-paleo 🥕
Egy felnőtt ember eldöntheti, mit csinál a testével. A következményeket is ő fogja viselni. Van, aki csúnyán ráfázik, míg a másik vígan pöfög 80 éves koráig.
Az én családomban az összes dohányos fiatalon elment gége-vagy tüdőrákban. A füstöt sem szeretem. De amíg nem mellettem csinálják, nem jogom dönteni arról, hogy ki mit vesz a szájába.
Amennyiben ez mégis ennyire fontos lenne, nem a tiltás jelentené a megoldást. Az sosem oldja meg a dolgokat. Jelenleg is léteznek illegális szerek, amelyekhez más úton hozzáférhet a fogyasztó. Aki nagyon szeretné, az megtalálja a módját.
Ha ennyire aggódna valaki “ott fenn” embertársaink egészsége miatt, akkor célszerűbb lenne, akár edukációs alapon megelőzni azt, hogy az egyén dohányhoz nyúljon. Amíg el sem kezded, nem kívánod. Na de ez eléggé kivitelezhetetlennek tűnik. Túl nagy a dohány kultúrája, és túlzottan is kíváncsiak a fiatalok.
Nekem is egyre vonzóbb a p.r.á.n.a táplálkozás. 🙄Azért pontoztam ki, mert csak így tudtam beírni - nem tudom, kinek a tulajdona a kifejezést, de jogi okok miatt nem engedte.... 🫣
Ráadásul a fogorvosom, Balsai Tamás kigyúrta magát az általános orvosi kar majd a fogorvos diploma után health coachá is. Egy levegővel hallgatom a youtube csatornáját. Schwab Richárd a másik orvos, aki nekem hiteles. Mindkettőt ismerem jó 25 éve, és egymásnak nagyon nagy részben ellent mondanak. Mindkettő 50+ korosztály, Tomi keményen sportol, nemrég nyert egy komoly versenyt, Richárdon is látszik, hogy éli is amit mond.
Én meg ülök középen, és fogom a fejem. 🫣
Ha témánál maradunk, akkor ezen információk fényében valóban mindent be kellene tiltani 🙈
Húsok táposak, antibiotikumosak, hormonosak, zöldségek vegyszeresek, gabonák génmódosítottak...
Falusi termények sem lehetnek tidzták, hiszen már a vetőmag sem az, savas eső, természetes trágyázás nincs, ahhoz állattartás kellene. Aki semmi vegyszert nem használ, megeszik a rovarok, tetvek, szélsőséges időjárás okozta gombabetegségek. Kicsiben, par tő elmegy, egy évre való szükséglettel már falun is kevesen bajlódnak. Ezt látni...
A húsról is hasonló rosszakat mondanak. Lassan tényleg nem tudom, hogy mit lenne szabad enni.
A káros dolgok szimpla megtiltása rossz politika, sehova se vezet. Lásd szesztilalom Aerikában, vagy a "szuhoj zakon " Oroszországban.
Az ilyen tiltások csak megsokszorozzák a gondokat, soha semmilyen pozitív eredményt nem hoztak
En inkább torkot ingerlőnek érzem most, köhögök tőle.
Régen volt kifejezetten illatos.
Jobb volt. Gyerekkoromban szerettem a cigifüstöt. :D Később én is rágyújtottam. Most hányingerem van tőle.
Ha jól emlékszem Új-Zélandon már megtették. Az hogy mennyire lesz kivitelezhető amire csak az akkor született népesség marad a jövő zenéje.
Úgy gondolom mindenki a saját egészségének a felelőse. Ahogyan írták, akkor más dolgokat is be kellene tiltani, amelyek szintén károsak, főleg az alkoholt. Eléggé ütközne több tekintetben is a személyi szabadsággal.
Szerintem viszont azt tébyleg kellene tiltani, hogy nem dohányzókkal egy helyen csinálják, otthon is. Mert a passzív dohányzás miatt sokan megbetegednek.
Biztos vagyok benne, hogy legalább annyi bajt csinálnak, mint a dohányzás.
Én úgy tudom, hogy szinte mindegyik gyulladást okoz a szervezetben.
Tudom, nosztalgia ez is, de valamiért a régi cigik füstje másmilyen volt 😀 Mostani rosszabb. Nem olyan minőség, ki tudja mit kevernek bele, honnan származik. Ma minden kínai.
Apukám is 10 éves korától haláláig ,88 éves koráig dohányzott.nem ártott az egészségének. anyukám is én is imádtuk az illatát.
van az a pénz amiért bárki letenné,"
Ahogy mondod, a pénz miatt tettem le. Igaz, akkor már csak pöfékeltem nem tüdőztem le mert volt egy kéthetes köhögésem amikor nem is kivántam
Szívd egy hónapig rendesen letüdőzve aztán mutasd meg hogy te könnyedén abbahagyod
Biztos voltam benne, hogy még apám életében én leszek tüdőrákos az ő dohányzása miatt. Nézd el, hogy önző módon le akartam beszélni róla. Önző módon: a saját egészségem miatt, és mert az övét is féltettem. :( Míg gyerek voltam, nemigen kerülhettem el a cigarettájuk füstjét.
Én egész életemben 5 szálat szívtam, de azt egy óra alatt. Kipróbáltam, nem lettem tőle rosszul, de nem ízlett, azt ennyi. De biztos vagyok benne hogy ha láncdohányos lennék, akkor nem sajnálnám a pénzt rá, mert ami fontos arra most sem sajnálom. Viszont nem is zavar ha valaki mellettem szívja, úgy hogy ebből a szempontból szerencsés vagyok. Azért biztos van az a pénz amiért bárki letenné, de akkor beindulna az illegális piac.
Kinek mi köze ahhoz ,hogy valaki mire költi a pénzét?
Ha nem eszik ,akkor így járt.
Eldöntheti?Megengeditek?
Láttam az utcánkban lakó nőt, aki összeszedte a csikkeket, hogy kiszedje belőle a dohányt.
Ez egy főorvos özvegye volt. Tehát pénze nem volt, és a szégyenérzetét is ledobta a cigi miatt.
A nővéremmel a '80 évek elejétől kérleltük a szüleinket, hogy szokjanak le. Anyám leszokott volna, ha apám is. Apám megígérte: ha legközelebb emelik az árát, akkor leteszi. Végül anyám egy súlyos műtét után már nem gyújtott rá többet, apám 2016-ig, haláláig szívta ... Nincs az az ár, amit nem fizetnének meg érte. :(
Lesz az az árfekvés, amikor már nem fogják tudni megvenni, ha enni is akarnak.
Nem jól, de felnőtt, tényleg joga van eldönteni, hogyan élii az életét. Ha hülye, hát hülye, nincs mit tenni, ha nincs gondnokság alatt.
Egyetértek alapvetően, de az edukáció nem ér semmit, az ár emelése se bárhogy megveszik, az étel kárára főleg a szegényebbek, olyan függést okoz.
Nem provokáció, komolyan gondolom. Csak dolgozom, nem vagyok mindig itt. Baj, ha valaki komolyan gondolja, hogy a csoki ugyanaz. Én magammal törődök, te is törődj, a családoddal nem? A rokonokkal, kollegákkal, szomszédokkal, ismeretlenekkel. Az alkohol tönkrevág életeket tök igaz, másik téma, de a nyomorult füsttel az a baj, hogy nem lehet fallal megállítani, a szomszédét kapjuk az erkélyről folyamatosan, buszmegállóban, iroda mellett passzív dohányzás. Személyes, férjem is akkor szokott le amikor infarktust kapott, négy okból az egyik volt. XY 30 éve szívja, semmi baja, tudom minden családban van ilyen, aki minden rosszal él 90 évig, de mindenki tudja, hogy nem általános, bár legyen úgy aki ezt mondta, én nem kívánok rosszat senkinek !
"Felnőtt emberek tudnak dönteni arról, mit akarnak, mit vesznek meg és mit nem."
Nem biztos, hogy jól is döntenek, de a döntéshez való joguk meg van.
Van ismerősöm copd betegsége van, de láncdohányos, 1 emeletet nem tud 45 évesen megtenni.
Döntött, nem hiszem, hogy erre azt lehet mondani, hogy jól.
Senkit nem menthetsz meg önmagától. Minden felnőtt ember felel önmagáért, ez nem a te dolgod. Ha valakinek jól esik a dohányzás, az ő dolga. Viszont ismertem én is olyan embert, aki nem ivott, nem dohányzott és 47 évesen tüdőrákban meghalt.
Szerencsére nem rajtad múlik!
További ajánlott fórumok: