Ha a tejcsi mellé hozzátáplálsz tápszerrel, attól minden etetésnél mellre teszed a picúrt? (tudásbázis)
[link] anyatejet nem valamilyen étrendváltozással lehet szaporítani, hanem gyakori szoptatással és a lelki béke megteremtésével. Az erős szorongás ugyanis gátolja annak a hormonnak a termelődését, ami a tej kiürüléséért felelős. Hiába termelődik elég tej, ha csak egy része tud kiürülni. A legtöbb nõ a szoptatás első perceiben érzi, hogy a melle hirtelen megkeményedik, és egy bizsergés szerű (ritkán enyhén fájdalmas) érzés fut át rajta. Ez az oxitocin nevű hormonnak köszönhető. Ilyenkor a mellben lévő simaizmok összehúzódnak, és a baba szájába préselik a tejet. Ha ez a reflex gyenge, vagy elmarad, a gyermek nem jut elég tejhez, és a tejtermelés is csökkenni kezd. Ha ez az oka a kevés tejnek (kérdezze meg az anyukát, érez-e valami ilyesmit, amit leírtam, vagy látja-e a babán, hogy a mellretétel utáni percekben ritmusosan nyelni kezd), akkor lazításra, sok kedvességre van szükség. A szoptatás előtti meleg fürdő, a szoptatás alatt a hát masszírozása, de a figyelem elterelése is segít. Ha szoptatás alatt az anya nem folyamatosan a gondjaival van elfoglalva, nem attól reszket, hogy eleget szopik-e a baba, nagyobb esélye van arra, hogy rendbe jöjjenek a dolgok. Szoptatás alatt beszélgessen, nézzen tévét, olvasson egy jó könyvet, lényeg az, hogy ne szűküljenek be a gondolatai a problémára. És szoptasson, amilyen gyakran a baba kéri.
Sződy Judit
Milyen gyakran szopott?
Ha nem fogadja el az üveget, szoptasd újra, pl. fél óra múlva.
Nem jól csinálod.
Ha gyakrabban szoptatsz, több tejed lesz. Attól termelődik, hogy szopja. És miközben szopja. Így, ha csak reggel-este szoptatsz, még kevesebb lesz.
A tej utolsó szoptatás után megy el 40 napra, közben bármikor visszafordítható a folyamat a szoptatással.
Szoptass nagyon gyakran, félóránként is. Menni fog, csak akarjad.
Sztem, szoptassad gyakrabban. Félóránként akár, így visszahozható a tej. És ne adj tápszert.
Korai a hozzátáplálás, inkább próbáld nagyon gyakran szoptatni. Nehéz lesz az elején, de ha beáll a kereslet-kínálat, nem lesz gond. Nem fog a babád éhenhalni.:)
Sok türelem kell hozzá, és menni fog. Ez a nehezebb út, nehezebb mint a hozzátáplálás, de megéri.
Ne add fel, és mindenképpen cicivel kezdjed az etetést. Nálam is pont ez volt, cici után nem akarta elfogadni a tápszert. Elegem lett, és táppal kezdtem....Azóta is bánom! Megéri a pár nap kinlódást, és még veszve sincs semmi, visszaállhat a tejmennyiség is. Lehet, hogy csak egy nagyobb mennyiség kell neki. Próbálj kicsit többet pihenni, és teával, sok folyadékkal serkenteni a tejképződést. Ha meg nagyon éhes, előbb-utóbb elfogadja tejcsi után is a tápot.
Kitartást! Remélem, visszatér a kellő mennyiség! :)
Köszi minden segítséget először is:)
Szóval teázni nem teázik, reggel csak tejet eszik, mindkettőből és az elég neki. nem tudom mi történt, rengeteg tejem volt, kb. 1 hónapja kezdődött, hogy elkezdett kevesebb lenni, először csak estére volt kevesebb, utána már délre is és így tovább...
Szóval Nukos cumiból eszik és ha van kedve eszik rendesen, de általában fél óraa mire belediktálok 120-150 milit. ( most 4 hónapos)
Gondoltam már, hogy elkezdem a hozzátáplálásat, ha ennyire nem megy, mert minden evég kínlódás. Elég szomorú vagyok. A tej miatt is és hogy mást nem nagyon enne amiatt it:(
További ajánlott fórumok:
- Beszélgessünk a hozzátáplálásról!
- Korai hozzátáplálás.
- A hozzátáplálásról, és ami nagyon kiborít...
- 6 hónapos babának répafőzelék. De hogyan? Tápszerrel vagy anélkül?
- Kislányom 9, 5 hónapos, apadóban a tejcsi, reggel sok van, de ha napközben is szopiztatom, este tápszerrel pózolni kell. Küzdjek még?
- 3 és fél hónapos csecsemőt mivel lehet hozzátáplálni, egyszerűen nem lakik jól a tápszerrel...kivárom a 4. hónapot, mivel kezdhetem?