Gombás kölesrizottó recept
50 perc
A Gombás kölesrizottó hozzávalói:
3 főre
fél szár póré,
2 szál sárgarépa,
4-5 közepes fej champignon gomba (vagy bármilyen más gomba),
15 dkg köles,
4 dl leves (zöldség-,v. húsleves lé),
só,
bors,
1 narancs reszelt héja,
1 ek olaj, vagy 3 dkg vaj v. margarin
A Gombás kölesrizottó elkészítési módja:
A pórét és a sárgarépát tisztítás után vékony karikákra vágjuk. A gombák fejét vegyük le a száráról, távolítsuk el a gomba héját, mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk fel a vizet a gombafejekről. Ezt követően nagyobb (un. laskára) darabokra vágjuk. A zsiradékot hevítsük fel, és pirítsuk meg rajta a pórét és a sárgarépát. Végül adjuk hozzá a gombákat is. Sózzuk, borsozzuk, egy megtisztított narancs lereszelt héjával ízesítsük meg. Erre e ragura öntsük rá a kölest, keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével (ha nincs alaplevünk, akkor leveskockát forraljunk fel vízzel). Forraljunk egyet az ételen, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten pároljuk puhára. A kölesnek elég 10-15 perc a puhuláshoz. Ha készen van, vegyük le a tűzről, de hagyjuk még a láboson a fedőt legalább 30 percig, hogy a kölesszemek szép pergőssé váljanak.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Katalin1962, 2010. márc. 13. 07:40
A gombás kölesrizottó elkészítési módja és hozzávalói.