Genetikai vizsgálat (beszélgetés)
Egyébként ezeknek a vérteszteknek pont az a lényege, hogy megszüntesse azt a régi rendet, hogy kor alapján szűrték a várandósokat.
Mert tény, hogy így az adatok szerint a fiataloknál született meg több down-szindrómás. Ugyanis hiába van kevesebb esélye egy 25 évesnek (1:1500 a 35 évesek 1:380 rizikójával szemben) de neki eddig mindenképpen meg kellett szülnie a babát, mert nem szűrték ki. 1500 25 év alattiból 1-nek beteg babája született. Ugyanennyi 35 év felettiből pedig 4-nek lett volna a nemzetközi adatok szerint beteg a babája, de ugye ők dönthettek, és valószínüleg nem szülték meg.
Külföldön már rég nem kor szerint szűrnek. Persze lehet tiltakozni a haladás ellen (és akkor szüljünk is a mezőn, és a korababáknak esélye se legyen :S) de nem értem minek. Előbb utóbb úgyis kötelező vizsgálat lesz ez nálunk is. Így nem mennek annyian feleslegesen magzatvízvizsgálatra, aminek azért van egy kockázata, és esélyt kapnak a 30 alattiak is arra, hogy dönthessenek, mert így kiderülhet, ha esetleg gond van.
És nyilván vannak tévesen kiszűrt kismamák, hisz az alább írt 1:143-as arány csak azt jelenti, hogy 143 ugyanilyen lelet közül 1-nek (és csak 1-nek) beteg a babája) Mégis jelenleg ez a legkorszerűbb szűrés akkor is. Sokkal hatékonyabb annál, mint mikor automatikusan küldték a kismamákat 30 év felett amniocentézisre.
93-97 %-os pontosságú, ami azért szerintem nem rossz. A magzatvíz és cvs (chorionbiopszia) sem 100%-os, ugye tudjátok? Mert van rá esély, hogy aki leveszi a mintát, vagy aki vizsgálja, hibázik.
Már értem,miért mondták a barátaim, hogy nem érdemes
fórumozni az esetek többségében.Na ez is az az eset.További jó szórakozást!Ja egyébként megyik egyetemen vagy professor?
További ajánlott fórumok:
- Meddőségi genetikai és immunológiai vizsgálat
- Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt
- Hol végeznek genetikai vizsgálatot? Nem apasági tesztre.
- Autizmus genetikai vizsgálata gyerekvállalás előtt
- Genetikai vizsgálat!!
- Meddőségi genetikai és immunológiai vizsgálati helyeket keresek Budapesten ahol OEP támogatott a vizsgálat.Tudnátok segíteni?