Fűben fában orvosság (beszélgetés)
Köszönöm.:))
Zárt szellős helyem ugyan nincs,de gondolom a teljes árnyék is meg teszi ,mondjuk egy nagy fa ágáról lelógatva.:)
De gondolom a virágzást meg kellene várnom,ha magot szeretnék gyűjteni...?:))...vagy ne ..tanácstalan vagyok:)
Gyuri bácsi is zárt helyen szárítja,aztán rögtön csomagolja.Tudod a bükki füvs embert mondom.
Lényeg,hogy ne a napon szíárítsd.Én is a Cickafarkot először összevágtam,de nagy hiba volt,mert úgy jöttek rá a bogarak,pókok,meg minden ami mászik.Na de mérgemben kiraktam a napra és akkor már elmentek belőle.Szóval nekem is egyben kellett volna szárítani,lógatva az erkélyen.Szerencsére van erkélyünk.
Csalánt akarok még szedni,májusban nem értem rá.Ennél is nem tudom,hogy mi lenne a jobb.Hogy csak a felső leveleket vágom le és azt szárítom vagy az egész növényt levágom és egyben szárítom mindet.Azt hiszem az egészet fogom,az kiadósabb. :-))
Igen, gőz fölött, üvegedényben, úgy, hogy a víz nem bugyborékozik. Kb. 2 órát kell főzni, néha meg kell kevergetni. Ha nem volt itthon macerátumom, és s.o.s kellett, néha növényi olajból is csináltam így. Az oliva és a napraforgó rendkívül jó növények hatóanyagainak kivonására.
Ha a szódabikarbóna nem jött be, akkor próbálj esetleg ki még samponszappant, a párom imádja az Olivia samponszappanjait, az áruk is emészthető, neten keress rá. 1000 Ft alatt van egy 100 grammos samponszappan. Ez tényleg nagyon natúr. Sajnos a kókuszolajra allergiás vagyok, úgy hogy én ki sem próbáltam. A mannaszappanok viszont borzalmasak hajmosásra. Van egy recept a lukrécia kencéin, azt egyszer próbáltam, sajnos abban is kókusz van, amit nem bírok hosszú-távon, abban diófa főzet van, attól gyönyörű lett a hajam... Ajándékba adta a készítője. Kár, hogy nem tudom használni. De a samponszappanok még megérnek egy próbát, de elég sokféle van, hogy melyik fog neked bejönni, az már más kérdés. Pudin próbája az evés. :)
Az a baj,hogy a neten nem nagyon ecsetelik,csak leszárítjuk,oszt1csókolom.De gondolom a "hogyan" is fontos,hogy megtartsa a színét ,aromáját.
Ezt fogom tenni ,azt hiszem.:))
Igen a Lukrécia kebcéit olvasgattam már én is,próbáltam a szódabikarbónás hajmosást én is.A vágán leöntöttem almaecezzel,ahogy ott írták.Első mosás oké volt,na de a második,húúú már szárításnál éreztem,hogy mintha zsírral kentem volna bea hajamat,nagyon nem jött be nekem az.:-((
A körömvirágkrémet én mindenképpen házi disznózsírral csinálnám,szerintem az nem avasodhana be,hisz a spájzban is ott áll a zsír nem? Épp csak annyit kell melegíteni a virággal,hogy színt kapjon,én azt olvastam.Mondom még nem próbáltam,de ha elfogy ami van,akkor csinálok.
Sziasztok!:))
Nekem van citromfüvem,mentám,majorannám,bazsalikomom .Nagyon szépek,egészségesek,főleg a bazsalikom.Nem fogom tudni elhasználni frissen,és azt szeretném megkérdezni,hogy ezeket a fűszer-gyógynövényeket mikor kell ,és hogyan szárítani?
Most virágoznak egyébként.
Nem csinálok házi tusfürdőt. Cukortenzidekkel lehet egyébként készíteni, cosmion lehet megvenni. Nekem tökéletesen bevált a natúrszappan. Fent vagyok a Lukrécia kencéin, ott szoktam kapni ajándékba a lányoktól, vagy veszek a bio nagykerben. Egyelőre nem tanultam meg szappant főzni...
A párom samponszappant használ, múltkor ajándékba kaptunk, az nagyon tetszett neki, most vettünk olivannásat (Olivia szappan).
Én Faith In Nature-t használok. Korpás, zsíros hajra a legjobb a teafás változata, normál, szárazabbra pedig a levendula-gerániumos vált be nekünk. Nekem a szőkítés után sokkal szárazabb lett a hajam, akkor áttértem ez utóbbira. Mivel rövid hajam van, nem használok balzsamot. Utána almaecetes öblítővel leöblítem a hajamat. 2 dl vízbe teszek egy tk. almaecetet, meg pár csepp illót, jól összerázom, ráöntöm a hajamra, és lemosom vízzel. Ez nagyon klassz, könnyen ki lehet fésülni a hajat, és szép csillogó lesz. De sokan mosnak szódabikarbónával hajat a lukrécia kencéis csajok között. Nekem az nem vált be, festett hajra nem a legjobb szerintem, de kinek mi.
Samponszappan receptek is vannak fent a Lukrécia kencéin. De utána mindig kell az almaecetes öblítő, hogy ki tudd fésülni a hajadat. Sajnos szappanfőzésben nem tudok segíteni, csak testápolókat szoktam főzni.
Sziasztk, ennek a fórumnak én is örülök. Sok gyógynövényt fogyasztunk mi is, én gyűjtöm is. A kertünkben van borsmenta, vérehulló fecskefű és citromfű, a bodzát a sínek mentén szoktam szedni (rendkívül jó lázlehúzó az izzasztó hatása révén megfázáskor, nem mellesleg nagyon finom) hársfa is van a környéken, gondosan szárítgatom és teszem el vászonzacskókba.
Körömvirágkrémet én is csináltam már, csak egy jó tanács, vki írta, h disznőzsírral készíti. Én paraffint vettem a gyógyszertárban és abban főztem meg, mert a zsír egy idő után megavasodik. Nem saját tapasztalat, egy gyógynövényes ismerősöm mondta, mert én azelőtt nem főztem kv krémet. Most tanakodom magamban, mert már 2 éve csináltam, de azt hiszem paraffin volt.
hogy csinálod a házi tusfürdőidet?
valami természetbaráttabb sampont nem tudsz ajánlani? Ez már régi vágyam.Egyik nap csalán teával öblítettem le a mosás végén a hajamat,de az a baj,hogy alig tudtam kifésülni.:-(
A felfázás tegnap kezdődött,megittam 1 liter csipkebogyóteát,meg bekaptam a tőzegáfonyapor kapszulámat,este meg ittam 1 kubica házipálinkát,és ma kutya bajom,elmúlt,
Ezzel a sós ülőfürővel most újat mondtál,köszönöm! eddig ezt még nem hallottam.Ha netán tán megint bajom lesz,majd kipróbálom.
De klassz ez a fórum! Én is nagy gyógynövény-rajongó vagyok! Megfázásra nekem legjobb a hársfa. Idegességre levendula-citromfű kombó. Szeretem még nagyon a dr. chen gyomorteát, majd megnézem, mi van benne, mert az mindig helyreteszi a gyomromat. A cickafarkot jó, hogy eszembe juttatjátok, pont megjött, és görcsöl, jó lesz. :)
Szoktam készíteni macerátumokat is, olivaolaj vagy napraforgóolaj nagyon jól kivonja a hatóanyagokat, persze hidegen sajtoltat kell venni. A disznózsírtól ódzkodom. Szoktam készíteni körömvirág és levendula macerátumot, de legközelebb készítek hársfából is. (Kamillából is lehetne, csak arra allergiás vagyok.) Ezekből krémeket szoktam főzni. :) Imádom a házi készítésű testápolóimat. A vizes részbe rózsavizet, vagy aloet is szoktam tenni, tényleg nagyon klasszak, sokkal jobban szeretem őket, mint a boltiakat.
Rengeteg mindent fel tudnék sorolni, nagyon sokféle gyógynövény teát iszom. Megfázásra, köhögésre nagyon jó a hársfa, csak sokáig nem szabad inni, mert szívritmuszavart okoz, picit felgyorsítja a pulzust.
Pár évvel ezelőtt majdnem eltávolították a lépemet, annyira rossz volt a vérképem, aztán 3 hónapig ittam napi két liter teakeveréket, mely a következőkből állt: menta, citromfű, kamilla. Pici citrommal ízesítettem időnként, cukrot, mézet nem szabad bele tenni. 3 hónap múlva a kontroll vérkép tökéletes lett!!! Semmi gyógyszert nem szedtem közben. Méregtelenítő hatású, nagyon intenzíven:).
Cickafarkot elvileg minden hónapban inni kéne egy hétig, minden nőnek, hogy rendben tartsa a ciklust és ne legyen menstruációs györcsök, néha iszom, néha elfelejtem.
igen a csipkebogyó elég macerás,tavaly azt is szedtem,de annyit nem tudtam,hogy egész idáig elég legyen.Szedni még macerásabb,mert én a magját is kiszedtem.:-) Nem akartam,hogy azok a szőrös részek is belekerüljenek a teába,bár filterbe teszem,de akkor is.Hideg vízben kell áztatni 12 órát.Este felrakod 8-kor,akkor már reggel 8-kor kész. :-)) valaki nem áztatja,hanem megfőzi,de az úgy nem jó,elmegy a hatóanyag.Felfázásra nagyon jó volt nekem.
Immunerősítónek a méhész terméket a propoliszt ajánlanám.Olcsó is és hatásos.Persze csinálni kell tesztet a kezesen,hogy nem e vagy allergiás rá.Mi mézzel vesszük be és már lassan 1 éve nincs herpeszem,a náthát sem ismerem.
További ajánlott fórumok:
- Kisfiam (2.5 éves) nem akarja bevenni a kanalas orvosságot. Mit tegyek?
- Fűben-fában Orvosság
- A férfi a legjobb orvosság...sorozat
- Éveken át szőkitett, megritkult gyenge haj orvossága?
- Ha már nem szedem az orvosságot, amitől a hajam hullott/ik, mikor áll el a hajhullás?
- Fűben-fában orvosság, házi praktikák