Fogamzásgátló abbahagyása után pattanásos bőr!! (beszélgetés)
Sziasztok! Utoljára 2016-ban érkezett hozzászólás, de ha más is keresgél ebben a témában, jól jöhet egy friss hozzászólás. 8 éven át szedtem a Rezia nevű fogamzásgátlót, mert 15 évesen egy 10 cm-es ciszta nőtt a bal petefészkemben és a nőgyógyász a ciszta számának gyarapodása ellen a fogamzásgátlást javasolta. 8 év után azonban abbahagytam szintén orvosi javaslatra a gyógyszer szedését, mert a menstruációm ki-ki maradt, vagy egy 10-20 Ft-os nagyságút sikerült produkálni. Nem tartottam egészségesnek, bár az elején betudtam az államvizsga okozta stressznek. Ez történt januárban, most pedig áprilisra olyan pöttyös lettem, mint egy rerto gumilabda. Lehet rossz fogalmazás, de "kinyomhatatlan" pattanásaim vannak a nyakam két oldalán, a két orcámon, a mellkasomon és most már a vállaimon is. Kicsit tartok tőle, hogy vajon meddig gyarapodnak még?! Azok a pattanások, melyek kb. márciusban kijöttek, még mindig tartanak, csak halványabbak. Olvastam egy hozzászólásban a haj problémát: az én hajam is hamarabb zsírosodik, de a bőrömről nem tudom megállapítani ezt, mert van terület, ahol száraz, van ahol zsíros. Minden másnap tonizálok (nem merem minden nap, nehogy aztán kiszárítsa a bőröm) illetve különböző pakolásokat próbáltam ki, de sajnos nem segít. Most tervezem kipróbálni a kecsketejes szappant és elmegyek egy teljes vérképet csináltatni, ha ez sem segít: irány a bőrgyógyászat. A menstruációm február és március hónapban napra pontosan érkezett, most késik.. Pedig boldog voltam, hogy "beállt". Különösebben nem aggaszt, bár jellemzően a menstruáció előtt lobosabbak, de nem gennyesek, nem fájnak, ki sem lehet őket nyomni. Akinek sikerült megoldást találnia a helyzetre, kérem ossza meg velem a praktikákat!
Legyen szép napotok!
Szia, kicsit megkésve, de észrevettem, hogy valaki szintén reagált a fórumban:)
szóval fejlemény... hát sajnos nem mondhatnám, elmentem hormonvizsgálatra, ott megállapították, hogy semmi probléma nincs, így továbbküldtek bőrgyógyászhoz. a bőrgyógyász is elküldött egy halom vizsgálatra, teljes vérkép, helicobakter, és gégészeten gócvizsgálat. ebből kettő negatív egy pozitív lett, a gégész állapított meg gógot a mandulámban.
azt mondják, hogy a mandulám okozza a pattanásosságom, és ha kivetetem, akkor minden ilyen jellegű problémám megszűnik.
én szkepticizmusból ezt azóta sem tettem meg, mivel nincs konkrét egészségügyi oka annak, hogy kivetessem a mandulám, épp elég horror sztorit olvastam a mandulaműtétekről...
én most Zineryttel tartom kordában a pattanásokat az arcomon, de nem 100%-os az eredmény...
neked valami változás azóta? szívből remélem!
sziasztok! remélem él még ez a topic, és valaki reagál. ugyanezzel a problémával küzdök, kb 6 hónapja hagytam abba lyndinette 20-at (5 év szedés után), többnyire a libidó miatt és amúgy is már ne mérgezzük magunkat hormonokkal címszóval.
azóta pokol az arcom, jellemzően az orcán, nyakon és a vállamon vannak a durva patik, de a száj körül és szép a felhozatal. amióta abbahagytam sosincs olyan nap, hogy ne lenne ragya az arcomon és csúnya gyulladt csoportok amik már hónapok óta nem csitulnak.
olvastam egyszer valahol az ösztrogén-dominancia állapotáról, és talán ez a megoldás. megpróbálkozok a kezeléssel (progeszteron krém), mert vissza kell lökni a hormonháztartást a rendes kerékvágásba. beszámolok, mi lett az eredmény. remélem a megoldást hozom majd nektek is!:)
Szia!
Hogy vagy? Én a Yadine-t hagytam abba tavaly áprilisban, és augusztusig minden szép és jó volt, kivéve,hogy nem menstruáltam. Aztán előjött a zsírosabb, kicsit patis bőr, és az iszonyatos hajhullás. November végéig bírtam, és újra elkezdtem szedni. A hajhullásom megállt, de most seborreás lett a bőröm, király. Nagyon abba akarom hagyni, de borzasztóan félek. Nem mész el endokrinológushoz a ciszták + pati miatt? Lehet,hogy IRes vagy és diéta+gyógyszer segíthet.
Üdv! elég régi a topic, ahogy látom, de azért remélem, idetéved valaki hamarosan :S
szeretném én is megosztani a problémámat:
1o évig szedtem fogamzásgátlót, mivel állítólag jobbat teszek vele a szervezetemnek, mintha hagyom a cisztámat újra kinőni. Február elején hagytam abba eredetileg tervezett 3 hónapra. Közben eldöntöttem, hogy soha nem fogom többet szedni.
Diane 35-öt szedtem leghosszabb ideig, ettől nm volt "semmi komoly" mellékhatás. A szokásos 0 libidó és fájdalmas együttlét persze megvolt. Ebből lett főként elegem. Most van libidóm (csak nincs kin kiélni), de olyan a bőröm, mint egy leprásnak.
Az arcom, nyakam, mellkasom, hátam borzasztó ocsmány, kicsi és nagy, gyulladt pattanás. Mélyen együttérzek a topic létrehozójával, ugyanis néha én is sírok emiatt, pedig 27 éves vagyok.
Jön a nyár, 3 hónapja hagytam abba (azóta kétszer jött meg) és egyre rosszabb a helyzet. Most keresgetek a neten, hogy kicsit olvassak pozitívumot is azzal kapcsolatban, hogy ez az állapot mennyire tartós, de sajnos nem olvasok sok jót.
Külsőleg hmalája sószappant használok, alkoholt és jódot, kecsketejszappant. De úgy gondolom, ha ez hormonális, azaz belülről jön, akkor kívülről hiába próblkozok, mert ha ki akar jönni, akkor ki fog!
Ha olvassa ezt valaki, aki hasonszőrű problémával küzd, legyen szíves ossza meg tapasztalatát.
Fő kérdésem nekem is, hogy a pattanások hány hónap után múltak el. Milyen foggátlót használt? Meddig?
Üdv
Biztos javulni fog, lehet nem is lesz egy év, nem vagyunk egyformák, de a lényeg hogy ez csak ideiglenes állapot :))) Sajnos az ilyen készítmények járnak ilyen hátrányokkal..
Esetleg még valami természetes arcápolót próbálj meg, ami talán segít picit addig is külsőleg,de ha lehet ne kezdj el még valami gyógyszert szedni.
Szia!
Nekem is voltak ilyen jellegű problémáim a gyógyszer miatt..nagyobb étvágy, ebből következően hízás,hangulatingadozás,fejfájás,0 libidó. A bőrömet nem befolyásolta, igazából nem történt nagy változás, én még a kamasz korban szembesültem ezekkel,tehát velejárója volt a problémásabb bőr. A fent említettek miatt abbahagytam a tablettát és kb. majdnem 1 év kellett mire minden rendeződött..fogyni 2 hónap után szépen elkezdtem és visszafogytam az előtte lévő súlyomra, viszont a menstruációm még hónapokig össze-vissza jött meg. Tudom, nem egyszerű, de légy türelemmel míg a hormonok helyreállnak és picit "megnyugszik" a szervezeted, mivel belül van zűr így külsőleg nem sokat tehetsz ez ellen. Elfognak múlni a pattanások, csak kell egy kis idő és minden rendben lesz,ne keseredj el! :)
Nyitottam egy új topciot, mert a hozzászólásomra nem válaszoltak.
Először is én úgy látom a fogamzásgátló abbahagyása forumok főleg a gyerekvállalás, fogantatás körül forognak - természetesen. Én letettem a gyógyszereket, nagyon hosszú kálávriám volt, aki akarja leírom, de nem húznám vele az időt, mert mindezidáig nincs megoldás a bajomra:
Pattanások!
Elég nagy bajba kerültem, vagyis engem nagyon zavar. Abbahagytam a fogamzásgátlót ( lassan 10 éve szedem, Diane 35-tól kezdve Berlara, Miligest, Yadine...) Ezeket mind orvosok írták fel, azonban az elmúlt 3 évben olyan migrénjeim voltak, mint soha!!2 napig szinte élni sem tudtam. Gyakran voltak hangulat ingadozásaim, sírógörcseim. A biztosítékot az vágta ki hogy az utóbbi időben furán nehezültek a lábaim, furán fájt mindkét térdhajlatom, magamhoz képest meghíztam az elmúlt 1-2 évben, amit a ruháimon láttam, és ismerősök is szóltak miatta. A libidóm 0 lett ráadként. Megijedtem, ennyit nem ér, sőt!!!Nem vagyok már egy feleltőtel ntini, több kárát láttam mint hasznát a bogyónak. Abbahagytam DE !!! ELBORÍTOTTAK A PATTANÁSOK :( 2 hónapja hagytam még csak abba, de pokol az életem azóta. Szégyellem magam, nem merek az emberek szemábe nézni, kerülöm a közeli beszélgetéseket, bezárkózom. Sajnos már régóta küzdök ezzel, emiatt kezdtem a fogamzásgátlókat is, roaccutant szedtem, jártam régen több bőrgyógyásznál, de sajnos nem szűnt meg, csak ideiglenesen. A hajam is hullik...
A léyneg:
Van itt olyan,akinek egyáltalán valaha rendeződött a fogamzásgátló után a bőre???Mennyi időbe tellett? Mit tettetek, hogy rendbejöjjetek?
Rémálom az egész, nem vagyok hajlandó elhinni, hogy egész életemben szednem kell a műhormonokat ha valamennyire normálisan akarok kinézni :(( Azt hiszem soha nem leszek normális ember, nem vagyok halásos beteg, de az életminőseégem jelentősen rontja, dehát ez egy orvost sem hatotta meg. Roaccutant újra nem akarok szedni.
Orvosnál voltam ma is, ennek eredménye volt, hogy letoltak, hogy gumival védekezést képzelek el, nem helyeselték a leállást, és elküldtek egy vérkép vizsgálatra, ahol hormonokat néznek, de semmi kezelési megoldást, bíztatást a jövőre nézve nem kaptam, mert még nem akarok éppen most szülni.
Várom a véleményeket, történeteket, észrevételeket, bármit.