Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Fekete okmányok fórum

Fekete okmányok (beszélgetés)

1 2
46. birebora (válaszként erre: 44. - Channa*)
tegnap 20:20
Én szintén és a Rigó utca is.
45. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 43. - Channa*)
tegnap 20:04
De jó sztori ☺️☺️
44. Channa* (válaszként erre: 38. - Birebora)
tegnap 19:31

Én is végig ültem minden sulit. Diplomám család és munka mellett lett. A nyelvvizsgáim még Rigó utcaiak, amiről köztudott? hogy baromi kemény. Na ott ha jól tudom nem voltak csalások.

Azt viszont simán bevallom, hogy bár van német és angol középfokú nyelvvizsgám, de a németet már teljesen elfelejtettem, azaz órák/napok kellenek ahhoz, hogy ismét tudjak kommunikálni egy némettel. Az angol esetében pedig, szinte csak a szakmai nyelvtudásom van meg.

Ez azért van, mert 1993-ban vizsgáztam németből, majd 1995-ben angolból, és a németet sehol nem kellett sosem használnom, hiába kellett elvileg mindhez nyelvtudás, de soha nem kellett megszólalnom vagy írnom németül.

Az angol hasonló, azaz sok-sok évig azt sem használtam sehol, majd amikor átmentem IT-ra, akkor kezdtem el ismét használni, de főleg logok olvasására használom, azaz ennivalót nem hiszem, hogy tudnék vásárolni olyan helyen, ahol kérni kell, bezzeg a legtöbb hibaüzenetet értem és tudom, hogy mit kell tennem;)

43. Channa* (válaszként erre: 37. - Michelle.r)
tegnap 19:24

Réges-régen, amikor elkezdtem bankban dolgozni, nem volt diplomám. Szakirányú érettségim volt.

Ugyan azt a melót végeztem, mint mindenki más, és már akkor sem rosszul, de mindig azt kaptam meg, hogy azért nem, mert nincs diplomám...

Mindig visszakérdeztem, hogy XY tanári diplomája mennyi tudást ad a bankszakmához, vagy AB rendőrtisztije, miért jobban díjazható, mint az én szakirányú végzettségem, hiszen, az ő diplomájuk a bankszakmánál semmit nem ér. Nincs plusz tudásuk és semmi.

Na, ekkor mentem el főiskolára és a bankszakma mellé informatikát is tanultam.

Az egészet egy viccnek tartottam. Csupa olyan tantárgyunk volt, amiknek semmi köze nem volt a szakmámhoz, illetve, csupa elavult dolgot tanítottak.

Batch fájlok? Már akkor sem használták szinte sehol.

Word és excel? Már régen levizsgáztam az összes ilyenből és használtam a melóhelyen. Flash? Nem tudom, hogy használja e valaki és hasztálta e valaki. Na, az adatbázis és a jáva ami ért valamit.

A gazdasági tantárgyaknál is csupa elavultat tanultunk. Olyan könyveléseket amiket már régen nem használtak akkor sem. És még sorolhatnám.

A diplomám tudást nem adott. Kaptam egy papírt, amit lobogtathatok, de a tudásom nem ettől függ.

Sokkal inkább a munkahelyi tapasztalat és egyéb tanfolyamok, ahol tényleg használható tudást szereztem.

Illetve, ezek a tanfolyamok, munkahelyi tudásmegosztások segítségével, sokkal egyszerűbben tudok bármilyen programnyelvet megtanulni.

És van egy kedvenc sztorim, amit 2009-ben mesélt nekem valaki aki az OEP-nél dolgozott, mint előadó, általános iskolai végzettséggel. A történet lényege, hogy őt x éve alkalmazták általánossal, majd eltelt néhány év, és ugyan arra a munkára, már csak érettségivel vettek fel előadókat, majd újabb néhány évvel később, már csak diplomával.

Már nem is tudom, hogy mikor rakták bele jogszabályba, hogy úszómester csak úgy lehet valaki, ha van érettségije. Én akkor azt mondtam, hogy baromira nem érdekel az érettségije, tudjon úszni és kész!

Van olyan ismerősöm is, aki klímaszerelő, és nagyon jó szakember. A szakmát egy klímaszerelő mellett tanulta meg, minden sallang nélkül. Mivel másik munkahelyet akart, vett egy klímaszerelő szakmunkás bizit, mert mindenhol ezt kérték...

42. michelle.r (válaszként erre: 39. - PöttyösPanka)
tegnap 10:50

Így van. A fickó akiről beszélek, most éppen egy olyan céget vitt be a német piacra, ami a tönk szélén állt néhány éve, mert valódi diplomás emberek képtelenek voltak életben tartani.

Amióta átvette, nincsenek elbocsátások, a cégnek tartalékai vannak és folyamatos szerződései. Meg évente fizetésemelés.

Én mind a két diplomámért derekasan megküzdöttem, mégsem gondolom, hogy a fejét kéne vennem, és inkább dolgoznék egy ilyen emberrel, mint pl. a legutóbbi esetben a vevő ügyvédjével.

Egyébként most, hogy így fel(k)boncoltattam szegényt, és két napja rajta jár az agyam, lehet hogy ezért tolja 50+osan az ironmant és az aikido-t ennyire intenzíven, mert ezzel kompenzál. 🤷‍♀️

41. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 40. - Birebora)
tegnap 10:04
Jólvan nyugi, azért nem kell torokra menni mert valaki ezt csinálta :D Egyébként lehet van ilyen a környezetedben és nem tudsz róla de emberileg meg kifogástalan és rendes. Persze nyílván az nagyon durva eset ha valaki agysebész diplomát vesz,elolvasott párszor valami lexikont, hogy valami dunsztja legyen róla mit matat és kész.. és szikét adnak a műtőben a kezébe..na az durva..
40. birebora (válaszként erre: 37. - Michelle.r)
tegnap 09:55

Akárhogy vesszük csalás, okirat hamisítás, hazugság, megvezetés. Én speciel nem szeretnék sem vezetőt, sem kollégát ilyet tudni magam mellett.

A "10-15 év múlva" okfejtésed sem állja meg a helyét. De neki legalább van. Óriási különbség. Valamirevaló versenyképes diplománál, szakmánál vannak kötelező továbbképzések. Tehát elvárt a szinten tartás, fejlesztés és az új ismeretek elsajátítása. Nem a büfés szakról beszélek.

Még egy: véleményem szerint legalább utólag végezné el az egyetemet az ilyen ember. Jobb későn mint soha. Legalább tükörbe tudna nézni. Bár az ilyen tud szemrebbenés nélkül. Persze gondolom ez fel sem merül mert akkor megdőlne a nimbusza és kiderülne a szélhámossága. Mert akárhogy csűrjük csavarjuk ez az.

39. PöttyösPanka (válaszként erre: 38. - Birebora)
tegnap 09:53

Mondjuk azt nem tudom, hogy aki nem tud magától leérettségizni, arról ki hiszi el, hogy diplomája van.

Az egyetemen rengetegen puskáztak, megíratták mással a beadandókat és hasonlók. Igaz, végig járták az egyetemet, de hogyan. Az is elgondolkodtató, hogy aki éppen kettesekkel átcsúszott, az is ugyanolyan diplomát kapott, mint aki sokkal jobban teljesített.

Én mondjuk ezen azért nem akadok fenn, mert a mi szakmánkban úgyis a tudás számít, nem a papír. Hiába kamuzza azt, hogy tudja, ha aztán nem képes megcsinálni a munkát.

Állásinterjún sem kérdezték soha, hogy milyen nyelvvizsgám van, csak átváltottak angolra és kész.

38. birebora (válaszként erre: 34. - PöttyösPanka)
tegnap 09:42

Nem tudom kifekszi rá. Olyan nagyon nem is érdekel. Két diplomám van keresett és hiány területen. Tisztességgel, becsülettel végig jártam végig tanultam, gyakorlatok tömkelege, államvizsgáztam nem is akárhogy.

Értem amit mondasz. A dominóelvet azért mondtam, mert jó persze kit érdekel az érettségi. DE! ha nem lenne érettségije nem mehetne felsőoktatásba, ha nem lenne nyelvvizsgája nem kapna diplomát és még sorolhatnám. Tehát akárhogy is nézzük a folyamat egymásra épül.

Volt már ilyen, hogy felgöngyölítették pl nyelvvizsgáról olvastam pár éve. Nem tudom mi lett a vége csak a főcím jött velem szemben. De nálam majdnem hasonló kategória a plagizálás is.

37. michelle.r (válaszként erre: 21. - Amaunet)
tegnap 09:29

Az, méghozzá nagyon sikeres és elismert. Értelek én sem vagyok híve a kamuzásnak. Nem tudom beleélni sem magam, mert két diplomám van, egyik sem csavarlazító szakon, de az ő helyzetében valószínűleg ugyanezt tettem volna. Ahogy szerintem az emberek nagy része is.

Nem egy orvosi/építész diplomát Schmittelt magának, most pontosan ugyanazt csinálja, ami előtte diploma nélkül. Amikor a cég, ahol akkor dolgozott, összebútorozott a szcientológiával - bevezették a WISE technológiát, felmondott. És utána nem kapott munkát.

Arról miért nem beszélünk, hogy mennyire álszent a rendszer? Sok helyre kell diploma, de mindegy, hogy hány éves, mennyire elavult a tudás, ami mögötte van, nem szakirányú, de legyen. A világ úgy változik, hogy aki nem képzi magát, annak 10-15 éve diplomája olyan, mintha nem is lenne.

Ő se büszke rá, de ha mérlegre tesszük, hogy ez a hazugság mennyi jót teremtett, akkor szerintem nem akkora "bűntény". Mindegy is, nem meggyőzi akarlak, de arra nagyon kiváncsi vagyok, hogy te mit tettél volna a helyében.

Én minden esetre örülnék, ha ennél nagyobbat soha senki nem ártana.

36. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 35. - Timycat)
tegnap 08:25
Igen, ez tényleg így van. Ha van megfelelő kapcsolat rendszered bármit elérhetsz.
35. timycat (válaszként erre: 33. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 08:07

Egy érettségi, vagy diploma esetében az oktatási hivatal is benne van. Hát így.

Egy intézmény igazgató ehhez kevés.

Én csodálkozok hogy ezen pl a végrehajtói kamara ügy ismeretében még bárki értetlenkedik 😂

A jogi szakvizsga pl az igazságügyi minisztérium biznisze. Ami már többször bizonyította, hogy "abszolút fedhetetlen intézmény".

De pl a "magáncégek" által indított szakmák, képzések már abszolút sima liba, ott nem kell magasra nyúlni. Persze ezek a papírok nem is olyan "súlyosak".

34. PöttyösPanka (válaszként erre: 32. - Birebora)
tegnap 08:05
Ugyan ki fekszik rá? Van az a szint, ami fölött nem mernek, és van az a szint, ami alatt nem érdemes. Az adócsalások felderítéséből sokkal több hasznuk származik. Mégis rengeteg vállalatra nem fekszenek rá. Az emberek érettségi bizonyítványának ellenőrizgetésére nem hiszem, hogy sok erőforrást fordítanának.
33. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 32. - Birebora)
tegnap 08:00
Úgy hitelesek, hogy benne van az igazgató is, vagy épp valami vezető .Saját zsebre játszik. Pár tollvonas az egész és több 100 ezer van a zsebében. Nyilván a piaci, Ázsia centeres bizi sose lesz igazi. Ezt alairom.
tegnap 07:48

Nem kérdés. Elitélem. Az érettségi ma már alap. Jogositvány?! Na ne. Diploma? Járja végig az egyetemet. Nem szeretnék olyan orvos kezébe kerülni aki megvette. Járja ki, végezze el. Tanuljon.

És azok a fekete okmányok, hogy hitelesek? Hol bejegyzettek? Azért az igazi diplomának bejegyzettnek kell lennie a főiskolán, egyetemen.

Aki erre ellenőrzés céllal ráfekszik és nagyon utána akar járni borul a dominó.

31. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 30. - Timycat)
tegnap 07:23
Egyetértek.
30. timycat (válaszként erre: 11. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 19:46

Persze, tucatnyi embert ismerek.

Rendszerhiba.... jött egy idióta jogszabályi rendelkezés, adjuramisten kellett, pillanatok alatt kiépült rá az iparág, még csak nem is drága, akinek az érettségi mint előfeltétel sem volt meg, kis plusszért azt is adtak hozzá.

Ezek olyan emberek akik sokéve csinálták ugyanazt, de változott a jogszabályi környezet, nyilván nem véletlenül gyorsan. Kellett, megoldották. De hát Mo a korrupció fellegvára.

29. Hansika (válaszként erre: 28. - Srcrss)
tegnapelőtt 19:40

Na, az igaz..

En sem szerettem de muszäj volt.

28. srcrss (válaszként erre: 27. - Hansika)
tegnapelőtt 19:36
Egyszerűbb, mint tanulni. :D
27. Hansika (válaszként erre: 26. - Regin_a)
tegnapelőtt 19:25

Nekem azert lett anno erettsegim mer kellett akkor a toväbb tanuläshoz.

Miert mindig a feketezes a leg järhatobb ut?

26. Regin_a (válaszként erre: 23. - Hansika)
tegnapelőtt 18:00

Jó barátom kapott egy 8 általános bizonyitványt hogy mestervizsgát tehessen

Letette, évtizetedekiG kiválóN DOLGOZOTT

Jogositvánnyal nem ugyez a véleményem

25. Hansika (válaszként erre: 24. - Srcrss)
tegnapelőtt 17:50

en a 4 ev gimi utän ingyen megkaptam.

Csak közben eltelt ca. 60 ev.

De persze nem tudom, hogy ma mihez kell az a papier...

De elfogadom az ervedet.

24. srcrss (válaszként erre: 23. - Hansika)
tegnapelőtt 17:26
Sokat ér annak, akinek az sincs.
23. Hansika (válaszként erre: 4. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 17:19

Minek venne valaki olyasmit?

Bocs, de a lenyeget sem ertem, mit er ma egy nyamvadt erettsegi?

sok furcsasäg van a vilägon...

tegnapelőtt 17:18

Szerintem nem olyan könnyű lefizetni egy egész láncolatot, hogy hiteles, a nyilvántartásokban szereplő, de mégis hamis okmányhoz jussanak.

Még régebbi nyilvántartásokban is feljegyezték, hogy melyik iskola milyen azonosító számon kapott okmányt.

Ma pedig az adatbázisokat naplózzák, jogosultság kell hozzá, hogy egy aprócska módosítást is végezzenek.

Nagyon könnyen bukta van ebből.

Lehet csinálni céget és körbevenni magát szakemberekkel, akik gyártják a rendeleteket.

Lásd: kis hazánk.

21. Amaunet (válaszként erre: 9. - Michelle.r)
tegnapelőtt 17:07
És ő egy gazdasági menedzser? Ha ebben hazudik/csal, akkor miben még?
20. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 19. - Pulcsis)
tegnapelőtt 13:30
Gondoltam hozok egy megosztó témát. Ami nem mindennapi és tud beszélgetni eszmét cserélni az ember. Unalmadban sem gondolkoznál ezen, igazad van nem vagyunk hálisten egyformák. Mondjuk amelyik téma engem nem érdekel oda eszem ágába nem jutna kommentelni. Nem gondolkozunk egyformán és ettől jó ez az egész.
tegnapelőtt 13:23

Érdekes "téma"... unalmamban se morfondíroznék ezen, de ugye nem vagyunk egyformák 😂

Mindenki elítéli, csak az nem aki megveszi 😂 De a szemedbe még ő se vallaná be -ha van esze (de persze miért lenne)- 😂

18. michelle.r (válaszként erre: 15. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 13:06

Én is azt gondolom, hogy jobbat, nagyobbat teremtett ezzel a választással, mintha hagyta volt, hogy a bank vigye a házat, valószínűleg elváltak volna, ő vagy alkoholista lett volna, vagy már el is vitte volna a stressz, stb.

Nem beszélve arról, hogy hány ember munkáját mentette meg. És tulajdonképpen pont azt csinálja, amit korábban is csinált, csak magasabb szintén és hatékonyabban.

Én sem azt mondom, hogy veregetni kell a vállát és példának állítani, de a legjobbat hozta ki a helyzetből. A gyerekei azóta felnőttek, mindkettőnek "alanyi jogon megszerzett" diplomája van. Ami aligha lett volna így, ha akkor és ott tönkremegy a család élete.

17. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 16. - Liliom10)
tegnapelőtt 12:53
Semmit nem kell elnézni. De büntetni nem nekünk van jogunk hanem a törvénynek. És ki tudja hány ilyen ember van a környezetünkben aki így szerzett meg akármit is. Lehet nem is gondolnánk.Nem feltétlen jogsi, orvos stb...Lehet az egy egyszerű pénztáros is akár. Vagy biztonsági őr.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook