Fehér, szódabikarbónás gyurmából készült díszek
Decembert írunk már, közeleg a karácsony. Ilyenkor a szokásosnál is többet alkotunk, kreatívkodunk a gyerekekkel. Az időjárás is kevésbé kellemes a szabadtéri programokhoz, meg aztán a lelkünknek is kell készülődni, hangolódni az ünnepekre. Nagyon jó ilyenkor az asztalnál együtt festeni, vágni, ragasztani, s közben beszélgetni.
Az internetet egy ideje elárasztották a "fehér gyurma", azaz a só-liszt-féle massza szódabikarbónás verziójának receptjei. Szebbnél szebb szobrocskák, díszek képei jelentek meg a közösségi oldalon, folyamatos motivációban tartva ezzel az elmém kreatív felét. :) Nem is váratott sokáig magára, hogy mi is kipróbáljuk itthon.
A RECEPT
1 pohár keményítő (A boltok élelmiszer osztályán találod, mindegy a márka, de fehér legyen.)
2 pohár szódabikarbóna (Nem a kis zacskósból! Mosásra árulnak sokkal olcsóbban 1-2 kilós kiszerelést, főleg reform- és bioboltokban.)
1,25 pohár víz
A MŰVELET
A kétféle port keverd össze egy főzésre alkalmas tálban a vízzel és tedd fel főni. Kevergetni kell szorgalmasan, körülbelül 5 perc után kezd rohamosan sűrűsödni. Még 2-3 percig keverd, míg egybe össze nem áll a massza!
Tedd ki egy benedvesített tányérra, lapítsd szét (ha már nem égeti a kezed) és takard le egy vizes konyharuhával. Ha kihűlt be is zacskózhatod, ha később szeretnéd felhasználni. A masszának egy végzete van: ha kiszárad. Vizes ruha alatt, vagy nylon zacskóban el lehet tárolni a hűtőben, kisebb adagokban is felhasználhatod, de ne engedd kiszáradni!
Csak a teljesen kihűlt, sőt hűtőhideg anyaggal jó dolgozni. A nyújtása egyszerű, nem kell semmit alá szórni. Ha nem nyújtjuk túlságosan vékonyra, akkor nem is ragad le. Bármilyen forma kiszúrható belőle, de nálunk készültek kis hóember szobrok is, úgy használható, mint a só-liszt gyurma, de annál sokkal homogénebb, szebb a felülete.
Lehet bele nyomni faágat, sütipecsétet, textileket, csipketerítőt, én karton stencileket használtam (kicsit eláztak, de a célnak megfeleltek).
A SZÁRÍTÁS
Ez a rákfenéje, gyenge pontja a dolognak, itt lehet nagyon elszúrni. Az interneten található forrásokban ezen a ponton mindenféle verziót olvashatsz. Én többet is kipróbáltam, a saját tapasztalatom írom le, aztán mindenki döntsön a saját szakállára. :)
Az első adagot 50 °C-on sütöttem 60 percig, félidőben megfordítva. Ezután még szárítottam 2 napig radiátoron - nem repedt meg.
A második adagot 80 °C-ra tettem be a sütőbe és icipicit megbarnult, de nem repedt meg ez sem, utólag szintén még levegőn száradt.
A harmadik adagot próbaképp sütőpapíros tálcán levegőn szárítottam. Néha forgattam. Ezek közül néhány megrepedt, egy nagyobb rénszarvas meggörbült.
A DÍSZÍTÉS
Igazából önmagában is szép, de gyönyörűen díszíthető. Az anyag még nyújtás előtt színezhető ételfestékkel, vagy keverhetsz bele csillámport is, nagyon szép lesz. Utólag rajzolhatsz rá színessel, filccel, festhetsz rá akril festékkel, le is lakkozhatod, de még akár dekupázsolhatsz is rá.
Ez egy olyan recept, amit érdemes eltenni. Számos lehetőség rejlik még benne. A gyerekek olyan örömmel dolgoztak vele, hogy kénytelen voltam egy második alkalommal is elkészíteni, hogy nekem is jusson belőle egy kicsi. :)
Írta: Hoxa, 2015. december 1. 09:02
Fórumozz a témáról: Fehér, szódabikarbónás gyurmából készült díszek fórum (eddig 16 hozzászólás)