Érdemes magánnyugdíj pénztárra váltani 6 év munkaviszony után? (tudásbázis kérdés)
Ne válts,
hagyd az államit, ott is ketyeg, 70% nyugdíjat ad.
de lépj be Magánnyugdíj Pénztárba is.
Két legyet ütsz egy csapásra, és két helyről leszel jogosult.
Igen. Az a pénz nem vész el. Nem nagy összeget, csak annyit, hogy ne nagyon vedd észre. Az egyik munkatársam ment el nyugdíjba, és a megtakarított pénze miatt a nyugdíjalapja úgy megugrott, hogy az addigi fizetésének a dupláját kapta meg végül nyugdíjként. Ő a kezdetekkor már belépett, és nem is sok pénzzel.
Lehetsz bármilyen pénztárnak tagja, az egyik nem zárja ki a másikat.
sziasztok!
Persze,hogy érdemes.Amit most havonta fizetsz az államiba,azt a jelenlegi nyugdíjasok kapják. Mire Te nyugdíjas korú leszel,ki lesz az aki,téged úgymond "eltart"?Ha megnézed,hogy egyre kevesebb dolgozó jut egy nyugdíjasra.És ez egyre rosszabb lesz.Amit magánpénztárba teszel,az a saját számládon gyűlik és azt csak te fogod megkapni,hozamokkal növelten.Ha nem éred meg a nyugdíjaskort,akkor pedig az örökös kapja,de lehet kedvezményezettet is választani.A hozamokat szerintem ne 1-2 évre visszamenőleg nézd,hanem a kezdetektől érdemes az átlaghozamot figyelni,hiszen te sem egy-egy kiugró év miatt lépnél be egyikbe, vagy másikba,mert még sok időd van a nyugdíjig.Hidd el nagyon minimális hozam különbség is rengeteget számít netto átlaghozamok 2000-2006:Aegon:9,26; Allianz:9,04; Axa:7,60; Ing:8,25; Otp:8,63.....Nézelődj és válaszd,amelyik a legszimpatikusabb!
Megéri a váltás.
Nézd meg a Pszáf oldalán.
Államiban vagyok, még ha meglepő is. Mikor kezdtem, engem nem kérdeztek meg, simán raktak az államiba(közalkalmazott vagyok).
Most keresett meg egy ismerősöm, aki Aegonos, és kérdezte, hogy nem akarok-e váltani magánnyugdíjra, mert szerinte jobb.
Így merült fel bennem a kérdés, hogy érdemes-e váltani államiról magánnyugdíj-pénztárra.
Az eddigi befizetéseid sem vesznek el!
Csak alacsonyabb hozammal, az állam kezelésében maradnak.
Valamelyik nagyot ajánlanám, hiszen, hosszútávról van szó, így nagy jelentőséget kap a megbizhatóság.
Én az Allians-nál vagyok. De az Aegon is remek, ahogy hallom.
Hát ez az! Nem tudok dönteni. Teljesen össze vagyok zavarodva.
Hülye kérdés, de bennem felmerült: Amit eddig befizettem, azzal mi lesz?
És tényleg jól esne pár ötlet, hogy mégis merre menjek?
A korod alapján igen a válaszom.
Ennek több oka is van, egyrészről, mert kb 35 éved van még a nyugdijig, így egzsen biztos, hogy jobban jársz. Ugyanis, mára az állami nyugdij rendszer szinte finanszirozhatatlanná vált - abba most ne menjünk bele, hogy miért. Ez okból, sajnos egészen biztos, hogy a következő évtizedben, maximálni fogják az állami nyugellátás összegét! Aminek az lesz a következménye, hogy akinek nincs egyéb - öngondoskodásnak nevezett - biztosítása, kénytelen lesz egy mai értéken számolva mintegy 40.000,- jövedelmből megélni.
Összehasonlító számitások szerint az állam 3 forint befizetésből képes egy egész forint nyugdijat fizetni. Míg a magán pénztárak kb. megduplázzák a befizetéseket.
Ehhez még érdemes hozzá venni, hogy az állami nyugdijra nem veszited el a jogosultságodat.
Az már egy másik - és nagyon kényes kérdés - hogy melyik pénztárt választod! Ebben sajnos nem tudok segiteni. De azért támpontot adhatok: érdemes megnézni az éves jelentésüket, mennyit írtak jóvá a számlákon hozamként, mekkora a müködési költségük a befizetések arányában....
További ajánlott fórumok:
- Évgyűrűk magánnyugdíjpénztárnál lett olyan akinek 0ft-nál több a reálhozam?
- Mikor kezdik visszafizetni a magánnyugdíjpénztári reálhozamot? Ki mit hallott?
- Nem lehet, hogy jobban jár az aki marad a magánnyugdíjpénztárban?
- Utalta már valakinek az Otp magánnyugdíjpénztár a reálhozam feletti részt?
- Évgyűrűk magánnyugdíjpénztárról mi a véleményetek? Eddig Aegonos voltam, de váltani szeretnék.
- Életút magánnyugdíj pénztárral kapcsolatban mik a tapasztalatok?