Érdemes a svájci frank alapú hitelt, fix forint alapúra cserélni, lesz-e olcsóbb a svájci frank 5 éven belül? (tudásbázis kérdés)
nem az árfolyamát akarják maximalizálni, hanem a törlesztőrészlet esetében az átváltást!
az árfolyamkölönbözet megy forintszámlára, ami alapvetően egy újabb hitel....csak azt akkor kezdjük el törleszteni, amikor a frankos hitelt visszafizettük teljesen (<5 év esetén) vagy 5 év múlva...
és a forintszámlán összegyűlő árfolyamkülönbözet kamatáról nem beszélnek ám sehol.....biztos, azt sem adják ingyen
tehát ha Ft hitelre szeretne vki váltani, azt csakis az aktuális árfolyamon teheti meg (banki infó :-( )
De azt is mondják piaci elemzők, hogy ez csak egy szép álom.
Na meg azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ez csak részmegoldás. Elkezdi 180-al fizetni, s a piaci ár különbségét pedig futamidőben kell megfizetnie. Ergo ugyanúgy kifizeti a piaci árfolyamot.
Mi most zártunk le egy CHF alapú gépkocsi hitelt.
Anno 160 Ft-os árfolyamon vettük fel, akkor 22 ezer forintos törlesztőrészlettel ketyegett. 6 éves futamidő lett volna. Most, három év után inkább lezártuk, mert 33 ezer Ft-ra kúszott fel.
A hitelösszeg maga 1.200 000 Ft-volt. A végelszámolásnál három év törlesztés után még 870 ezer Ft-ot kellett befizetni. Ebben minden benne volt, szerződésmódosítási díj, minden. A hátralévő törlesztőrészleteket már 41 000 Ft-tal számolták ki. Hogy miért, nem tudom.
Az egyenleg így befizetett 2 millió Ft három év alatt. Az eredeti felállás szerint, ha minden maradt volna úgy, ahogy a szerződést megkötöttük mindössze 1.600 000 Ft-ra jött volna ki a hitel 6 év alatt.
Én azt mondom kockázatos a CHF hitel. Most éppen a Jent gyengítik mesterségesen és az Eurot akarják szinten tartani. Ez viszont megint csak a CHF drágulását hozza.
Én azt mondom, hogy ha nagyon hosszú még a hátralévő idő, akkor nagy ráfizetés lesz a Forintra történő átváltás, de ha pár év van csak vissza, akkor lehet érdemes. Kiszámítható, ez mellette szól. A CHF pedig látod, rövid távon is ráfizetés most és tényleg kiszámíthatatlan.
Olvastam én is a hireket,de nem igazán egyértelmű
.Eddig is fizettünk 32-35 ezer ft-t havonta.
Ha bevállaljuk akkor 5 évig 32 ezer lesz fixen.
Ha nem kérjük akkor talán még 30ezer alá is mehet.
Nehéz döntés és nem vagyunk közgazdászok...
Tartok tőle, hogy megszívjátok. Ezért szóltam.
Mert a fix árfolyam még a Ft-nál is jobb lesz, legalábbis ezt csiripelik a verebek.
Szia,
Mi is megnézettük, hogy érdemes-e svájci frank alapú hitelünket forintra váltani, de 20%-al többet kellene fizetünk a váltás esetén. Nekünk nem éri meg bank és ismerős is ugyan azt mondta :(
Én átváltottam még februárban 206ft-on.
Sztem a büdös életben nem lesz ott az árfolyam ahol volt anno!Még a legoptimistább meglátásom szerint is max.190ft fog mozogni.
Eddig 25000+árfolyam különbözet(30-35 ezer/hó)
Csere után 5 évig fix 32000 lenne...
A svájci frank lesz-e olcsóbb?
100 év múlva sem!!!
További ajánlott fórumok:
- Műtét után milyen gyakran kell kötést cserélni a seben?
- 90 napos diéta alatt fel lehet cserélni a napokat?
- Milyen gyakan kell cserélni a kerti medencében a vizet?
- Visa kártyát le lehet cserélni MasterCardra?
- Ablakokat szeretnék cserélnii. Tudtok valami jól dolgozó, nem drága céget ajánlani?
- A szemüveglencsém /multifokális/ karcos lett. Cserélni kell vagy letudják csiszolni?