Epemütéttel kapcsolatosan tud valaki segíteni?Hogy müködik, mit lehet enni utánna, stb? (tudásbázis)
Szia, nekem 5 éve vették ki az epehólyagot. Azóta max. annyi bajom van, hogy ha kihagyok étkezést (pl. nem reggelizek), elkezd sajogni a bordák alatt.
Illetve néha, ha túl nehéz kaját eszek, vagy ritkán a tejtermékek evése után. Olyankor beveszek egy Dipankrint és az megoldja a dolgot. Én eszek mindent.
Nekem nem kellet előtte bemennem beszélni senkivel. Amikor az időpontra bementem, akkor aznap beszéltem a sebésszel, meg az altató orvossal. Délután kellett mennem,felvétel után vérvétel, beszélgetés, aztán másnap délelőtt 9 körül meg műtés.(kedden délután be, szerdán műtét, szombatra már otthon is voltam)
Kb 2 cm heg marad, meg a csövek helye kb 3 mm-es talán.
Sziasztok!
Azért írok, hátha valaki tud valamit a témáról, vagy már járt így ahogy most én. Hétfőn lesz laparoszkópos epeműtétem. Januárban szültem. Most vettem észre hogy a héten el kellett volna mennem az altatóorvoshoz, de elfeletettem. Ilyenkor mivan? Azért megcsinálják a műtétet ugye? Előre is köszi!
A műtét után rendes helyeken kapsz egy listát, mi az amit nem lehet enni, s meddig.
Azután e tűrőképesség evésileg igen változó lehet, magadnak kell kitapasztalni.Engem 9 éve műtöttek, egyre kevesebb dolgot tudok megenni gond nélkül. Hozzászoktam, és igyekszem változatosan étkezni.
Ami alapszabály, mivel nincs már epehólyagod, magadnak kell szabályoznod az epetermelésed. Nagyon zsírosat nem szabad enni.Naponta legalább 5x, ha meg tudod valósítani, 7x egyél keveset. Legyen benne zsiradék, hogy egyenletes legyen az epetermelésed. Pl. tízóraira egy joghurtban is van annyi, ami biztosítja az epetermelés egyenletességét.
Köszönöm,kedves vagy..
Próbálkozok..
Én most mindenhez azokat a dolgokat használom amit a kis receptkönyvem ír..
Beszereztem egy kimondottan epéseknek készült könyvecskét..
Nem vágtak,sajnos azt tavaly már megcsinálták az összenövések miatt..Már annyira durva volt hogy a petefészkeim is összenőttek egymással,a vékony és a vastagbéllel..
Azóta járok ellenörzésre..
Ú, de jó neked... nekem azóta egyik kajám sem ízlik.. Minden olyan snassz, és ízetlen.
De azért az jó, hogy a korábbi összenövések ellenére nem kellett vágni! :-)
nekem korábbi laporoscopok miatt voltak összenövések..
Nekem holnap lesz 3hetes a műtétem..
De a diétát tartom azt mondta a doki jó lenne ha tartanám is még egy ideig.
Ettől függetlenül olyan finom kajákat csinálok most hogy azt mondta a férjem elöbb kellett volna diétázni:-)
3 hete volt a műtét kb, de úgy néz ki, rendbejött a hasam. Érdekes ez a hízás-epe dolog.. Én elég vékony vagyok, a doki nem is hitt a szemének, hogy hogy kerülhetett oda ennyi kő, akkor meg aztán végképp hátast dobott, mikor ecseteltem a kedvenc kajáimat, mert nagyon zsírosan ettem mindent..
Már nagyon sokat "rosszalkodom", és úgy érzem, egyre jobban bírom a dolgokat kajailag :)
A laparoszkóp miatt volt összenövésed??
Mikor műtöttek?
Jó neked! :-)
Írtam, akit velem egyidőben műtöttek, annak semmi problémája nem volt utána. Nem vagyunk egyformák.
Én mióta megmütöttek és tartom a diétát,fogyok..
Jó még csak 2 hete volt a mütét,de 64 kilóról lementem 58-ra..
És remélem megy majd lejjebb is..
Igen, mert nemigen tudtam megenni semmit a kenyéren, krumplin, rizsen, párolt csirkemellen kívül. Zöldségből pl. csak zellert, sárgarépát, céklát, gyümölcsből meg az almát, ananászt, dinnyét, szőlőt héja-magja nélkül tudtam enni. Nem éppen diétás ennivalók.
Ne ijedj meg, nem jár így mindenki !
Az epe a patkóbélbe ürül előtte is, utána is (ez a gyomor után lévő kezdeti vékonybélszakasz). A máj termeli az epét, ami az epevezetéken keresztül az epehólyagba jutva raktározódik, és onnan ürül, amikor az étel a patkóbélbe jut. Műtétkor -akár vágásos, akár laparoszkópos- eltávolítják a köv(ekk)el teli epehólyagot. Ezután az epének nincs hol raktározódni, ennyi a hátrány.
Műtét után tehermentesíteni kell szegény emésztőrendszerünket, és be kell állnia az epetermelésnek is, ezért kell a diéta.
Én is kaptam füzetet, nem tudom, hol van, de az alábbiakra emlékszem:
Kerülni kell: zsíros, fűszeres ételeket, tojást, zsíros sajtokat, zsíros tejtermékeket, puffasztó ételeket (K-betűs főzelékek, hüvelyesek, kukorica, gomba), az alkoholt, fekete teát, kávét, kólát.
Ajánlott: a húsokat eleinte párolva fogysztani (no és persze sovány húst), valamint pépesíteni az ételeket.
Mindent jól meg kell rágni!!!
Én sajnos kb. másfél évet szenvedtem, mire beállt az epetermelésem, addig a kenyéren, krumplin, rizsen kívül mindentől puffadtam, és váltakozva voltak hasmenéses-szorulásos időszakaim. Fentieknek köszönhetek + 20 kg-ot :-((.
Kollégámat velem egyidőben műtötték, két hét múlva mindent evett, és semmi baja nem volt.
Nem vagyunk egyformák.....
Epeműtét után ha elhagyod a kórházat adnak diétás receptfüzetet,hanem akkor kérjél.
Nekem is volt ..május 3-án műtőttek ,igaz nem kis műtét volt,mert beavatkozás lett a vége,nagyműtét lett belőle jó hagyom ,mert ez nem ez a téma.
Nekem ajánlottak egy nagyon jó szirupot és bevált!
Nekem sem volt semmi a mütét után ami meg is ilyesztett..
Viszont én 3évvel ezelött elkezdtem hizni és 48kg-ról felhiztam 65-re.A dokim azt mondta ez is az epe büne mivel az bontja le a zsirt...Ha nem tudja akkor csak rakódik..
Hát remélem most sikerül visszamennem legalább 50-re..
Sajnálom hogy nem tudták laporoscoppal csinálni..Bár annak is megvan a hátránya..Nekem ez volt az 5. de tavaly már volt nagymütétem mert olyan összenövéseim voltak miatta..
Akkor te is diétázol most rendesen gondolom..
További ajánlott fórumok:
- Kutya tüzelésével kapcsolatban tudtok segíteni?
- Örökösödési tartozás kifizetésével kapcsolatban tudna valaki segíteni?
- Van köztetek orvos vagy gyógyszerész, aki tudna segíteni egy gyógyszerrel kapcsolatban?
- Ingatlanirodával kapcsolatban szeretnék kérdezni, mint vevő, tud valaki segíteni?
- Az apa láthatási jogával kapcsolatban tudna nekem valaki segíteni?
- Lakásfenntartási támogatással kapcsolatban tudtok segíteni?