Elhozhatom az autót, ha azt közösen vettük a férjemmel, ő a tulajdonosa én pedig az üzembentartója? (tudásbázis kérdés)
Tegyük fel elhozod az autót, nincs nálad és a kocsiban forgalmi.
Megállít a rendőr. Kéri az igazolványokat.
Odaadod a jogosítványt, személyit, upsz, forgalmi nincs.
Kicsit macerásabb a dolog, de ahogy tudja ellenőrizni központilag hogy nem körözik e az autót, ugyanúgy tudja azt is, hogy a te neveden van a forgalmi engedélye.
Maximum kapsz egy kis büntetést. Ha elmondod a problémát, talán azt sem.
Mindezt természetesen csak akkor, ha nincs szerződés a férjed és a barátja között (bár nem tudom hogy a te kihagyásoddal az érvényes lenne e, illetve hogy működik a dolog ha más az üzembentartó, mint a tulajdonos).
Az „üzembentartó sajátjaként használja a gépjárművet, az azzal járó minden joggal, és kötelességgel. Egyetlen dologban van csak korlátozva, mégpedig abban, hogy nem adhatja a gépjárművet más tulajdonába, arra csak a tulajdonosnak van joga”.
Neked van jogod és kötelezettséged a gépjárműhöz kivéve, hogy nem értékesítheted.
Ha balesetet okoznak vele téged vonnak felelősségre.
Én a helyedben ideiglenesen kivonatnám a forgalomból, a szüneteltetés alatt biztosítást sem kell rá fizetned, és így nem tudja a barát használni az autót.
Viszont ha a barát valami szabálytalanságot követ el pl. gyorshajtás, a feleség, mint üzembentartó kapja a büntetést!
Nálunk is ez a helyzet, a férjem a tulaj, én az üzemben tartó. Még a forgalmiban is CSAK én vagyok beírva. A férjem neve csak a törzskönyvben szerepel.
Igazából fogalmam sincs jogilag mi a helyzet, de mint üzembentartó, én felelek az autóér! A biztosításér, műszaki állapotér, és a gyorshajtás büntetéséért is. Ezért szerintem nem simán "ennyi".
Ebben az esetben a férj azt tesz-e a tulajdonával amit akar??? De, hogy ha a feleség meglátja az autót és elhozza a pótkulccsal, nincs az a rendőr aki elveszi tőle. Amíg ő az üzembentartó. Szerintem.
Kérdésem a következő lenne:
A férjemmel közösen vásároltunk jó pár évvel 8 évvel ezelőtt egy személyautót, amit hitelre vettünk. A férjem a tulajdonos, én mint feleség vagyok az üzembentartó.Az én nevemen van a gépjármű kötelező biztosítása is.
Mivel a tavalyi év második felében különköltözött a férjem elvitte az autót is amit visszaköltözéskor sem hozott vissza. Oda adta egy nyomozó barátjának használatra.
Van e jogom a pótkulccsal elhoznom az autót ha meglátom a városban? Ha elhozom azt jogtalanul tenném?
Vagy egyáltalán mihez van jogom? Tudja valaki?
További ajánlott fórumok:
- Már miért bánnám meg, hogy a férjemmel feküdtem le először, és azóta se voltam mással?
- Mi van a férjemmel? Van/volt valaki hasonló helyzetben?
- Tattoo&piercing tulajdonosok, kedvelőik
- Autós téma: üzembentartás v. tulajdonos
- Személygépkocsira a teljesítmény adót a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak kell fizetni?
- Csak a gépjármű üzembentartója, tulajdonosa válthat parkolóbérletet?