Egyik szülőm meghalt, dec.végén.Mennyi idő mire lezajlik az örökösödési procedúra? (tudásbázis)
ja, közben van az értékbecslés (vagy mi)
hagyatéki leltár
értékbecslés
közjegyző
földhivatal
apeh
hagyatéki leltár kb 2 hónapon belül, közjegyző a többi, akkor egyből lehet jogerős, aztán a többi a földhivatal (aki nemigen kapkodja el)
apeh utána, de az nincs benne a fél évben
Jó esetben félév-egy év.
Ennél gyorsabban nem megy.
Addig igyekezzél összeszedni a hozzá szükséges dokumentumokat: tulajdoni lapok...végrendelet, ha van..ajándékozási papírok stb.
Az én Anyukám október közepén ment el.
Nálunk is csak a hagyatéki leltár volt meg.
Nekem apósom augusztusban halt meg. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de már megvolt a hagyatéki leltár.
A hagyatéki leltárt elvileg egy hónapon belül fel kell venni, erről kapsz értesítést az önkormányzatról, és össze kell szednetek mindent, ami az övé volt.
Majd ezt elküldik a közjegyzőnek, aki hivatalból utánanéz mindennek és utána lesz a hagyatéki tárgyalás.
Azt mondták nekem, hogy fél éven belül meg kell lennie, nálunk már csak egy hónap van vissza a fél évből, de még nem kaptunk értesítést a hagyatéki tárgyalás időpontjáról.
Szia!
MI is írtunk egymás között egyezséget, melyben felosztottuk egymás között a vagyont. Ezt az önkormányzatnál az illetékesnek leadtuk, jóváhagyta és így nem lett hagyatéki tárgyalás. Mire a jogerős hagyatéki végzés megjött belekerült 7 hónapba!
Nálunk se volt semmi gond, ketten vagyunk öcsémmel meg anyukám. Simán ment minden.
A közjegyzőtől kell kérdezni, ha sürgetni akarjátok, hogy mit kell csinálni.
További ajánlott fórumok:
- Ma kapta meg párom az örökösödési illetékét, amit már pár nappal ezelőtt eltöröltek.Megtámadható, hogy elengedjék?
- Ebben az esetben, hogyan történik az örökösödés?
- Örökség, örökösödés, átíratás
- Végrendelkezés - örökösödés
- Apám három és fél éve meghalt. Megvolt az örökösödési tárgyalás azóta semmi. Örököltem egy házrészt de nincs a nevemen.
- Ért valaki az örökösödési folyamatokhoz?