Egyenlőre vagy egyelőre? (beszélgetős fórum)
Nekem az tűnt fel, hogy az emberek az ízetlen és az íztelen közt sem tesznek különbséget. Mondjuk nem zavaró, de aki törekszik a helyes és választékos nyelvhasználatra, annak fontos különbség.
Engem igazából azoknak a szavaknak a keverése zavar, ami már a megértést is hátráltatja. Mese-rajzfilm-animáció, vaj-margarin, felébred-felkel, stb. Hasonló, de nem ugyanaz.
Hozzátenném még a “fiúnk”, “kisfiúnk” használatát lépten-nyomon. A fiunk, kisfiunk helyett. (Ugyanezen tagtársunktól is.)
Ez is baromi idegesítő. És újabban jött divatba, legalábbis régen nem találkoztam ezzel.
Ha már a magyar nyelvtan alapvető szabályairól beszélünk, hadd hívjam fel a figyelmet a "-ba, -be" és a "-ban, -ben" helyhatározó ragok helyes használatára.
Baromi idegesítő az állandó hibázás, főleg úgy, hogy az önbizalomban fürdő tagtársunk lépten-nyomon szóba hozza diplomáját.
Kizárt, hogy ezzel a műveltséggel egy szakdolgozatot össze tudott hozni.
Nincs "tisztába" a magyar nyelvtan alapvető szabályaival.
Én pont azt írtam az elején, hogy 100 oka lehet, hogy nem tud valaki helyesen írni, diszlexia, diszgráfia,amit említettél is, de amennyiben hallássérült az is okozhat zavart. Valamint banális, gyerek, aki nem Magyarországon született, hallja érti is a magyar nyelvet, de mivel más országban él helyesen már nem tudja leírni.
A napokban beszéltünk a J és LY betűkről. A muszáj szóról, megemlítettem mennyire felesleges, hiszen kiejtésben semmi jelentősége nincs.Persze nem kell, hogy más ezzel egyetértsen, csak én megjegyeztem.
Azt írtam, hogy helyes? Kössél már belém!!!!
Arra akartam célozni, amit már írtam, hogy a média csupa a magyar nyelvet helytelenül beszélő emberrel van tele, tisztelet annak a kevés kivételnek, így a helytelen mondatok rögzülnek. Remélem nemcsak helyesen tudsz írni, hanem tudsz értően olvasni is!
Igazad lehet!
Jól mondod!
Szia FI!
Nem tudom akartál-e megítélni bárkit is. Elnézést kérek, csak éppen egy másik oldalról jöttem, ahol valami csodálatosat alkotott valaki. Megosztotta a gyönyörű munkáját és nem azt nézték, mit alkotott, azt, hogy milyen helyesírási hibát vétett. És éppen ezért felülkerekedett rajtam a harag.
Engem is bosszant több dolog, de már nem foglalkoztat. a helység-helyiség keverése, külömb-különb, osztrákba, olaszba. De azt is figyelembe kell venni, néha, sőt nem is néha, gyakran a mobil okosabb, begépelek valamit, és ránézek, hogy atyavilág mit is küldtem tovább. A napokban egy trágár szó, amit nem is szoktam használni.
Ez nem is fog változni már, hiszen a médiában is szabálytalanul beszélnek, írnak. Hányszor 'báncsa' a fülem.
Engem zavar, a megébredtem, megköszöntöttem stb. is.
Viszont már inkább következtetek mit is akart valaki, mintsem foglalkozzam vele. Egyszer szóltam valakinek, akit kedvelek, hogy így nem szép. Nem vette jó néven.
így maradok a gyerekeknél, hogy javítsak. Természetesen én is szoktam elírni többször. Aki ismer tudja nem vagyok annyira ostoba, ki meg nem, más konzekvenciát von le.
És igen, ez a fórum legalább értéket is képvisel. Még egyszer bocsánat a tegnapi morgásomért! A hibáim, be is tudom látni.
Egyáltalán nem gondolom, hogy bárkit is megsértettél volna. Nem volt semmi sértő, sem degradáló, sem megalázó benne, csupán figyelemfelkeltő az írásod.
Egyetértek azzal is, hogy bizony bőven elfér a sok semmitmondó kamu téma mellett.
Más kérdés, hogy ki mennyire fogékony rá.
Tanárnéninek kell lenni ahhoz hogy tudja a helyesírást?
De ott a Gugli, tudáskiegészítőként :D
Nem veszek részt a "népharag"-ban, nem azért szólok hozzá a felvetésedhez.
Azért szólok hozzá, mert Veled érzek: nemcsak az egyelőre-egyenlőre, hanem a sok egyéb nyelvi pongyolaság is nagyon zavar engem is.
S még jobban zavar a ma már szinte össznépi hozzáállás ezekhez a pongyolaságokhoz: a "jóvanazúgyis!" nagyhangú hangoztatása.
További ajánlott fórumok:
- Első babára várók, akiknek mégse jött össze egyenlőre
- Komoly kapcsolatot ír majd közli, egyenlőre nem akar csak kalandot - miért döntenek így a pasik?
- Vállalnátok babát úgy, hogy egyenlőre nincs kilátásotok saját lakásra csak albérletre?
- Szükségem lenne ötletekre. Pénteken főzök a fiamnak és a 7 éves unokáimnak a hétvégére. De egyenlőre fogalmam sincs, hogy mit. :(
- Szakítottunk, most randevúzgatunk, de neki egyenlőre jó így
- Lehetséges, hogy egyenlőre negatív tesztekkel, előjelek nélkül mégis csak terhes vagyok?