Egy hentes döbbenetes vallomása (beszélgetés)
Újra téma a nagy áruházak húskínálata. Sok az állott hús, különösen így tavasz felé.
Idén egy új húsbolt nyitott a közelünkben. az első 2-3 héten kiváló és igazán friss, ízletes áruk kínálatával. Ezután fokozatosan romlott a színvonal, végül a vásárlóikat csak a közelség és a lustaság tartja náluk... Jó erre is figyelni !
Ma nagy volt a kereslet a jó kocsonyahúsra. Kár, hogy egy részük büdös volt, különösen a tekercsbe tekert kopasztott bőrök (Igaz, hogy perzselt sehol sincs).
Nos elmarad a kocsonya ebben az évben. t
bloááá...vega leszek! :S
Zuglóban nem tud valaki megbízható piacot/termelőt?
Ismételten csak azt tudom tanácsolni, hogy menj ki a piacra úgy a vége felé... vannak idős nénikék, akik krumpliból, zöldségből, gyümölcsből árulnak kicsi mennyiségben. Ők nem vegyszerezik - nem is tudják, meg nem is akarják -, inkább tőlük vásárolj! Többször inkább akkor is megveszem, ha nem kell, a zöldségféle eláll néhány napig, vagy be tisztítás-darabolás után a mélyhűtőbe! Lehet, hogy az az alma nem éppen a legnagyobb és a legmutatósabb, de max, rézgáliccal lett megpermetezve, az meg nem méreg. Informálódni kell, van mindig egy-egy család, aki elad egy kis füstölt kolbászt, hurkát vagy egyéb házi készítésű disznóságot. Ebben nem fogsz csalódni! A libahájat megveszem, kisütöm és inkább egy szelet libazsíros kenyér lila hagymával, mint valamilyen ismeretlen összetételű margarin, ami valószínű, hogy soha nem látott tejet, meg tehenet sem. Ugyanez vonatkozik a tejre is. Kicsit macerás, de ha megtudod, milyen ízű az igazi aludttej, tetején a finom tejföl, a belőle készült túró... Szóval ez az öntudatos vásárlás.
Igen, még elgondolni is szörnyű, mennyi szemetet etet/ne meg velünk az élelmiszeripar.
Ezek után könnyű lesz fogyókúrába fognom. Sajnos nagyvárosban és panelben lakom. Rokonom sincs, akitől háztájihoz juthatnék. Magyarul eszem a sok sz.rt, mert más nincs. Ráadásul a család sem nagyon válogatós, sajnos.
De ezentúl úgy gondolom sokkal jobban figyelek majd arra, hogy mit egyek. Bár, marad majd így is jócskán szemét, amit megehetek, mert más sajnos nincsen.
MIndenesetre, aki megteheti,hogy maga állít elő zöldet, gyümit, maga sütöget kenyeret, az inkább tegye!!!! Bár ezek után ki tudja, hogy mi van a lisztbe/hez keverve :)) Ja, és mennyi sz.r van a földben, mi kerül bele az esővel, stb....hát....nem is tudom mit mondjak??? Szerintem egyszerűen szóhoz sem jutok. Bár az itt leírtak nem voltak számomra ismeretlenek.
Én egyszer a lefagyasztottam egy dobozos tejet nem a nagyon tartósat hanem a romlósat 2,8%-osat.
Mikor kiolvasztottam nem ráztam fel és az első pohár színtiszta víz volt némi fehér beütéssel.Viszont ami a dobozban maradt nagyon finom volt!
Nah, én ezért nem iszom dobozos tejet.
Én is jártam már pórul, és azzal a fajtával, ami hűtés nélkül tartható. Fújjj, émelygek a rágondolok.
Kiöntöttem pohárba, és otthagytam, míg írtam egy e-mailt. Mikor meg akartam inni, láttam, hogy két fázisra vált. világos, kissé átlátszóbb rész (mint a vizezett tej) és vmi zavaros, sűrűbb fehér rész. Az illata még hírből sem hasonlított a tejre, pedig a dobozon nem volt adalék feltüntetve.
FÚÚÚÚJJJJ
Azóta nem kell ilyen "tej"-nek hívott dolog. Azt mondtam, hogy inkább iszok kevesebb tejet, de az tényleg tej legyen. Jelenleg házi tejet iszom csak.
Én dolgoztam a nyolcvanas évek végén a Budapesti Húsipari Vállalatnál.
Volt ott minden.
A legszebb eset amikor a zsírszalonna kiolvasztása közben a nagy üst fölötti ideiglenes műanyag fólia leszakadt és beleolvadt a zsírba,amit később persze minden további nélkül értékesítettek!
Nos én szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy a nagypapámnak termőföldjei is vannak, igy még azt is biztosan tudom, hogy mit eszik az a malac, csirke, kacsa amit aztán mi is megeszünk. Ezenkivül magunknak termeljük a zöldségeket, gyümölcsöket is, amivel tavasztól őszig ugyan rengeteg munka van, de az itt irtakat látva mostmár biztosan tudom, hogy megéri.:)
Nekem a tömlős sajttal volt nemrégiben egy kis kalandom. Kilyukasztottam a csomagolást, éreztem, hogy olyan nehezen tudom nyomni, mintha valami elzárná az útját. Az ize pedig valami förtelmesen keserű volt. Aztán észrevettem, hogy mintha lenne benne egy kisebb beszáradt rész.Kivágtam a csomagolást, és ahogy kinyomtam az összes sajtot a közepéből egy nagy vastag gumi, az a bizonyos tejgumi került elő.:(
Négy éve pedig, mikor a kisfiamat vártam a milli dobozos tejjel jártam pórul.Kinyitottam, és annyira kivántam, hogy ki sem öntöttem pohárba, hanem amúgy mohó kismama módjára nagyot kortyoltam a dobozból.
Hááát, mai napig nem tudom, hogy milyen vegyi anyag volt abban, mosószer, hypoizű fertőtlenitő vagy micsoda, de az izét gondolhatjátok.És nem ám belekeveredett egy kicsi, kiöntöttem pohárba, és az egész doboz, valami használt, vagy zavaros szinű és fertőtlenitő szagú löttyel volt tele...
Én már simán attól kész vagyok, amikor a vásárlók, vagy kis boltban a pénztáros eladó csupasz kézzel nyúlnak a pékáruhoz.
Könyörgöm emberek! Meddig tart belenyúlni egy nejlonzacsiba és zacskós kézzel összefogdosni a pékárut? És most nem csak arról van szó, hogy saját magad fertőzöd, ha buszos/pénzes/kulcsos/akármis kézzel megfogod a tízóraidat, de ha többet is megnyomkodsz h puha-e, akkor másoknak is átadod a bacikat.
Ez a Tesco/Spar...meg hasonló boltokban nagy divat. Undorító!!!!
Tegnap hallottam, hogy valakinek amekis kajából egy patkányköröm!!!! beleállt az ínyébe, és perelte is, és persze nyert.
Álítólag, egy húsbeszerző helyettes azt nyilatkozta, hogy mindenféle húst megvesznek,kutyakajának szántat, lejárt szavatosságút stb. Kis fűszer és színazőanyag, és máris marhahús-feelingje van.
ez a békás dolog ultradurva! még jó, hogy nem szoktam mirelit sóskát-spenótot venni.
Miben lehet még béka? Vagy meztelen csiga?