Egészséges élet fehér liszt nélkül (beszélgetés)
Vannak betegségek, amiknél a liszteket ki kell hagyni az étrendből, keresgélj ezekhez fórumokat, mindegyiknél vannak receptek is. Ilyen pl. A Crohn-betegek étrendje, a csökkent veseműködéssel élő betegek étrendje, de akár a cukorbetegek étrendje is, és biztos van még sok.
Főztem már mindegyik csoportba tartozóknak, nem egy leányálom.
Szerintem addig örülj, amíg megeheted, ha akarod, akármilyen kis mennyiségben is nyugodtan, de nem ez az étkezésed központi kérdése, mert rá vagy kényszerítve.
Keresitek a problémákat magatoknak.
Én valahogy idegenkedem az olyanoktól, akiknek van ugyan egy jó alapötlete, de gyakorlatilag csak a receptjük alapján gyárilag elkészített dolgokat árulnak másoknak, aránytalanul drágán. Ez inkább üzleti fogás.
Norbi is ilyen.
Nézem a Szafi-lisztek összetételét, több liszt keveréke. Aláírom, hogy leveszi a beszerzés és a keverés fáradságát az ember válláról, de a 2600 Ft fölötti kilónkénti árat én pofátlanul soknak tartom.
Nem tudom, jól fejezem-e ki, mi is a bajom. Az, hogy nincs mögötte valós munka, legalább is nem ilyen értékben.
Teljesen egyetértek!
Személy szerint magam is kizárólag azért cseréltem le a fehér búzalisztet a teljes kiőrlésű búzalisztre (és nem a teljes kiőrlésű tönköly búzalisztre!!!), mert ez utóbbi valóban egy kicsit rostosabb, és az emésztést jobban segíti.
És azóta azzal tökéletes rántást, nokedlit, palacsintát, hasonlókat tudok készíteni. Nem kell 66 féle lisztet tárolnom, kavargatnom. Jól el vagyok vele! :))
Még most se sokat tudnak róla, de legalább már a diagnózis könnyebben megszületik.
Én sem vagyok még orvosilag igazolt eset. Konzultáltam orvossal, a tünetek alapján szerinte majdnem biztos, hogy gluténérzékenység, csak az a baj, hogy én tavaly október óta nem nagyon fogyasztok gluténtartalmú ételeket. Havonta egyszer-kétszer megeszek egy sütit vagy rántott húst, de inkább kerülöm, mert napokig rosszul vagyok utána. Úgyhogy most rá kéne vennem magam, hogy a gluténevésre, hogy meg tudják csinálni a biopsziát.
Én csak az orvosilag igazolt eseteket tekintem gluténérzékenynek illetve akinél a tünetek egyértelműen gluténfogyasztás hatására jönnek elő.
Az elhízás nem a gluténérzékenység tünete.
Nagyon józanon és okosan nézed ezeket a dolgokat.
Ami a rántást illeti, szerintem ki lehet hagyni, de abba sem halt bele még senki, hogy rántással sűrített.
A zsírban pirított liszt sajátos íz- és illatanyagokat ad a főzelékhez, leveshez (amelyikhez az kell). Nyilván nem kell, hogy ússzon a zsírban, de egy kevés zsiradék nem a világ vége.
Szerintem nem olyan az íze rántás nélkül egy ételnek, nem pusztán sűrítésre van kitalálva a rántás.
Szerintem ha nincs semmi ellenjavallat, nem vagy allergiás, nincs intoleranciád, akkor jobb, ha nem csinálsz ügyet a lisztből.
A "fogyókúra-ipar" fújta fel szerintem ezt az egész dolgot, (méreg a fehér liszt meg a cukor) módjával fogyasztva száz évig is élhetsz egészségesen!
A rántásba mennyi liszt kell? Egy-két kanálnyi az egész ételbe? Mennyi jut abból egy adagba? Annyitól bajod lesz, ha egyébként nem vagy érzékeny/allergiás rá? Ugyan már!
A péksüteményekben lévő adalékanyagok inkább károsak, mint a fehér liszt. De keveset fogyasztva belőlük, még az sem okozhat gondot.
Úgy lehet a legjobban mindenféle intoleranciát beszerezni, hogy ezt se használom, azt se, helyette meg ki tudja, honnan származó vackokat.
A fogyókúrára, diétákra ráépült vállalkozások zsírosra keresik magukat azon, hogy egyes dolgokkal szemben mindenféle félelmeket ültetnek el a fejekben.
Szerintem.
Jaja. Kenyérkeverékek átlag 15x többe kerülnek a sima lisztnél.
Sokan mondják, hogy gm diétára áttérve fogytak. Nyilván azért, mert nem tudtak annyi ch-t enni ezekből, mint korábban. Ebből az a fals következtetés születik, hogy azért voltak túlsúlyosak, mert lisztérzékenyek voltak és diétával jöttek helyre.
Vagy a krumplié.
Nem kell ennyire ördögtől valónak tartani a lisztet, de el lehet kerülni elég olcsó megoldásokkal.
A zsíros rántás se kell a főzelékbe. Ha sült húst adok a főzelékhez, akkor pl. a saját zsírján párolom-sütöm a húst, majd a szaftjában keverek el zabkorpát, azzal sűrítem a főzeléket.
Szia!
A legáltalánosabbak a rizsliszt, kukoricaliszt, sárgaborsóliszt, csicseriborsóliszt főzéshez.
Kenyerekhez vannak gluténmentes kenyérkeverékek vagy jó alternatíva a lenmagliszt, gluténmentes zabliszt.
Süteményekhez kókuszliszt, mandulaliszt, mákliszt.
A gesztenyelisztet, tökmaglisztet süteményekbe is lehet használni illetve főzéshez is.
Én még nem sok mindennel kísérleteztem.
Én is főztem rizsdarából galuskát levesbe, azonnal szétúszott, mihelyt beleért. Aztán kiderült, hogy előbb sűrű péppé kell főzni és ebből indul a galuskagyártás, máris jobb lett.
Sajnos már nem játszik a tojás sem, galuskának gém óver.
Kismillió anyagot lehet találni a neten. Valamikor lekértem az összes lisztfajtát, ha kéred, lehozza azt is, hogy mit használj tészta sütésre, palacsintára, rántásra. Milyen lisztet milyen liszttel keverj, hogy azt tudj készíteni belőle, amit akarsz, mert ha nem kevered ezzel-azzal, szétesik az egész...
No itt rágtam be!
Teljes Kiőrlésű búzaliszt, ill. Teljes Kiőrlésű tönkölybúza liszt, és a durumliszt (meg talán még a kukorica liszt is!) univerzális lisztek, bármit készíthetsz belőlük, nem kell keverni.
De ha már valami érzékenység miatt pl. gluténmentest akarsz, akkor ezekből már nem mind jó... nézz szét a neten az u.n. Safi-lisztek között is, ott már akár az ilyen-olyan célból bekavart liszteket előre csomagolva kaphatod...
Én maradtam a teljes kiőrlésű búzalisztnél. Nekem jó az is!
Szia! Ha már ekkora az elhatározás, a cukrászsütiket hagyni kéne a cukrászokra. Péksütiket sütigélhetsz, kevert lisztekből. (Önmagában pl. a rozsliszt nem fog megkelni, de ha merész a reformod, igazából kelesztett dolgokat sem kellene enni feltétlenül.)
Ételt kiválóan lehet sűríteni zabkorpával.
Sziasztok!
Tudom, hogy tűt dobok a szénakazalba, de vállalom. Nagyon szeretném beleásni magam a témába, mert bízom benne, hogy a fehér liszt nélkül egészségesebben tudnánk élni. Keresem azokat a bátor Előttem Járókat, akik már rendelkeznek tapasztalattal, esetleg receptekkel, bármilyen másféle liszt felhasználásával.Elsősorban pék- és cukrász sütemények érdekelnek, de az is izgat, hogyan tudok ezek után egy mezei rántást elkészíteni.
További ajánlott fórumok:
- Stelázsi: Kreatívan, mit mivel, cukor, tartósító nélkül, egészségesen, természetesen
- Bőrösen vagy inkább anélkül egészségesebb a csirkehús?
- Az étkezési keményítő valóban egészségesebb, mint a liszt? Ha igen, miért?
- Van valaki, akinek 2 vagy több vetélés után természetes úton, orvosi segítség nélkül sikerült egészséges picurkát a világra hoznia?
- Mit jelent a graham liszt és a tönkölybúza liszt? És tényleg egészségesebb?
- Görbe, de egészséges fog eltüntetése fogszabályzó nélkül lehetséges?