Az édesítőszerek milyen hatással vannak az emésztésre? (tudásbázis)
Ami mű, az már eleve nem lehet hibátlan! Nézzünk csak jobban körbe az életünkben...
Személy szerint.. édesítőszeres vackokat soha nem vettem, veszek és nem is fogok. Egyetlen egy forintot sem érnek. Borzalmas az ízük..s mivel mű... nyilván nem egészségesek. Aki azt hiszi.. hát ö..csak sajnálni tudom.
A férjemről év elején derült ki, hogy cukorbeteg. Így nála ugye nem csak a cukrot kellett lecserélni...
Mi a negyedannyit használjuk neki a kvba, sütikbe. Krémekbe inkább a Süssina folyékonyját. Egyiknek sincs mellékíze, mellékhatása. 😊
Egyiket sem bírom. Hasgörcsök, felfúvódás, gyakori wc-látogatás. Talán még a stevia, de borzalmas mellékíze van.
Könnyen felejthetők.
Érdekes, hogy a készen vett cukormentes sütik olyan édesek, mint az atom, cukorral még sosem sikerült ennyire gejlt csinálni.
Köszi neked és a többieknek is a tanácsot!
Azon vagyok, hogy új recepteket tanuljak, már ki is van nyomtatva egy csomó amit szeretnék kipróbálni :)
Nincs is tervben, hogy lemondjak az édességekről, csak most már nem azokat fogom enni amiket eddig (csokikat és hagyományos sütiket), hanem a magam készített dolgokat.
Megmondom őszintén, cukrászdában még finom cukormentes sütit sajnos nem ettem, biztos van olyan, de még nem sikerült ilyenbe botlanom. Az is igaz, hogy én nagyon durván édesen ettem mindig mindent (alapvetően a legcsokisabb, legnugátosabb legragacsosabb dolgokra repültem rá, a gyümölcsös sütik hidegen hagytak), szóval lehet, hogy csak az én ízlésemnek nem jöttek be ezek a reform sütik, más meg azt mondja ugyanarra, hogy nagyon jó.
Szóval az édesség intenzitásából engednem kell az tuti, mert annyi édesítőszer ami kompenzálja az eddig bevitt cukrot, az úgy látszik KO a hasamnak. 2 nap volt mire kihevertem.
Én xilitet ettem sütiben, lekvarban átmenet nélkül, semmi bajom. De sok embert egy kiskanálnyi is meghajt.
1000 éve nem sütők, főzök be, az én mennyisegem én, ami főzéshez kell, számomra nem érezhető a mellekize.
A stevianak szerintem nagyon pocsék íze van, és mindenen átütő.
Én a műanyag edesitoket sem bírom az ízük miatt. Ragoban meg egy-ket cukorkaban oké, de italok van, edessegben, pfejj... Akkor inkább csak víz (édességes meg úgysem vagyok.)
Akár természetes, akár mesterséges édesítőt használsz mindegyikből csak keveset használj. A legfontosabb, hogy a cukor elhagyásakor fokozatosan kell átállnod az édesítőszerekre. Mindegyik másként édesít ezt neked kell kipróbálnod. És igen, az édesítőszerek bizony meghajtják az embert, ha sokat használsz belőlük, és ha nem fokozatosan szoksz hozzá. Egy biztos, hogy nekem sem az eritrit, sem a xilit nem jött be, mert mellékízt érzek az édes mellett. A stevia nagyon édes nekem, de annak is van egy kesernyés mellékíze. Jelenleg a Pennyben veszem a folyékony édesítőszerüket és keverem egy kis folyékony steviával. Így kevésbé érzem, hogy mellékíze lenne. De ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy neki "mi jön be", mert nem vagyunk egyformák.
Mivel nagy az igény rá, a jobb cukrászdákban már régóta lehet kapni cukormentes süteményeket, fagylaltokat, amiket szintén édesítőszerekkel készítenek. És még valami, nem kell lemondanod az édességekről, csak meg kell tanulnod édesítőszerrel elkészíteni azokat. A neten rengeteg ilyen receptet találsz.
Egy általam értelmesnek tartott ember egyik kedvenc érve: a mérges gomba is természetes.
Ha eleve csökkentjük az édes dolgok fogyasztását, akkor a normál cukor bevitele is lecsökken, és nem érdemes valami drágább és macerásan megszokható helyettesítőre váltani.
Pont erre utaltam én is....Ezek a diétás lisztek, édesítők csak a lelkiismeretnek tesznek jót. Amúgy meg jobb nem tudni, hogy mi van vagy mi nincs bennük.
Sosem értettem, hogy a cukorbetegség előszobájában miért nem tudják az emberek betökélni maguknak, hogy nem sütnek nagy tepsi süteményeket, hanem egyszer egy héten elsétálnak egy cukrászdába, ahol megesznek egy szelet nagyon finom süteményt és annyi.
Dehát az életed múlik rajta!
Ha nem is most/pillanat, de hosszútávon igen.
Csinálj banános dolgokat túlérett banánnal.;) Az elég édes.
Bár nem tudom milyen problémád van, gyümölcscukrot érhetsz?
További ajánlott fórumok:
- Ki olvasta a Szürke ötven árnyalatát ill. folytatásait és milyen hatással volt rá?
- Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
- Aspartam és egyéb édesítőszerek
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Atkins diétába milyen fajta édesítőszert (neve) lehet használni?
- Milyen az a Splenda édesítőszer?