DNK, avagy a Dagasztás Nélküli Kenyér (beszélgetés)
Szia! Lehet, hogy már aktuális a kérdésed, a gázsütőre vonatkozóan, de csak most láttam meg ezt a topikot.
Én is nagy híve vagyok a dnk-nek, az összetétel nálam így módosul: 68 dkg BL-80-as kenyérliszt, 5 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt, 2 dkg búzakorpa, s tej helyett kefír.
Mielőtt beleteszem a megkelt kenyértésztát a felforrósított jénaiba, pici olajat öntök az aljára, akkor tuti, hogy nem fog beleragadni.
kb.15-20 percig teljes lángon sütöm, a legalsó helyre téve a rácsot, majd ugyanennyi ideig "féltakarékon", majd az utolsó 1/3-ban már leveszem róla a tetőt, s teljes takarékon sütöm.
Remélem, mindent elég érthetően írtam le, további jó kísérletezést kívánok Neked!
Már bocs, szerintem elbeszéltünk egymás mellett.
Én nem vitatom a dagasztás nélküli kenyeret, sem a kovászost - nálunk még működik olyan pékség, ahol kizárólag kovászos kenyeret sütnek és a szüleim onnan vásárolnak, tehát tisztában vagyok a különbségekkel. Még csak állást sem foglaltam egyik mellett sem, hogy nekem melyik ízlik avagy nem ízlik. Én csak arra reagáltam, hogy ha pufika a férje miatt készíti a kenyeret és neki a DNK nem ízlik, akkor talán megpróbálhatja a dagasztást, mert semmi ördöngösség nincsen benne. Gyerekkorom óta kézzel dagasztom a kelt tésztákat, csak kb. 2 éve van kenyérsütő gépem, de elhiheted, hogy abban elég nehéz lenne mondjuk 2 kg-nyi lisztből keltet készíteni. A kézi dagasztáshoz csak egy kis munkakedv kell, nem hely és különböző konyhagépek. 50 éve még mindenki otthon sütötte a kenyeret, adalékanyagok nélkül, és csak a keze volt hozzá plusz egy szék, amire leült dagasztás közben - attól még nem lesz a kenyér "bóti", hogy egy kis munkával készül.
Engem a dagasztás nélküli leginkább a hagyományos kovászos kenyérre emlékeztet. Miután ezt nem kapni akárhol, nem elterjedt, így sokan az ízét sem ismerik. Ha a férjednek kedvező kenyeret szeretnél sütni, akkor inkább maradj a bolti jellegűnél - élesztős, dagasztós.
Nem kell kézzel dagasztanod, ha van tálas mixered, az megcsinálja helyetted, egyébként pedig ha jó a recept, akkor nem egy ördöngős dolog a kézi dagasztás sem, csak nem kg-nyi lisztből készült adagokat kell készíteni.
:D Szeretek alapos lenni :D
Sok sikert és sikért ;) Majd mesélj!
Elsőre én is fóbiásan rettegtem tőle, természetfeletti, ördöngös kenyérnek gondoltam. De nem az, és ráadásul a rabja lettem - hihi -, 3 napja sütöttem az elsőt, és tegnap is sütöttem, meg ma is sütöttem :)))
A harmadik hiba az volt, hogy 2,5 tk só (az eredeti receptben) fele nem 1 és 3/4 :))))))
A dagasztás nélküli kenyér 1,5 órás változata végül is csak annyi, hogy össze kell keverni a hozzávalókat (egy 1 kg-os veknihez, amiből csinálhatunk 8 db zsömlét is, vagy 4 bucit: 75 dkg liszt, 1 ek porélesztő, 1 ek méz/cukor, 1 csapott ek=2,5 tk só, 5 dl víz, 1 dl tej) egy keverőtálban. 1 perc kutyulás elég, a kész masszát le kell takarni konyharuhával és betenni állandó hőmérsékletű, de meleg helyre (pl. sütő) másfél órára kelni. Addig dolgoznak benne az élesztőgombák, a végére nagyra nő a tészta, lyukacsos-puffasztott-buborékos lesz és kovászillatú, nyúlós-szakadós. Ezért érdemes olyan keverőtálban keleszteni, ami kétszer legalább akkora, mint a kezdeti massza. Másfél óra múlva egy erősen lisztezett felületre kiborítjuk a tálból, és vagy elosztjuk több részre, vagy nem, attól függően, hogy zsömléket, cipókat vagy kenyeret akarunk. A tésztát minél gyorsabban és a lehető legkevesebb kontaktussal :) meghajtogatjuk négyrét - érdemes megnézni erről egy videót, ami a YouTube-on Making No-Knead Bread néven fut: linket lásd lent -, és hajtással lefelé lisztezett konyharuhára félrerakjuk pihenni. Addig pihenhet, amíg begyújtjuk a sütőt, 250 fokra vagy gáz nagylángra. Még amíg hideg a sütő, beteszünk egy tepsit alulra félig megtelve vízzel, és betesszük a fedeles sütőformát is, ez lehet jénai, Pataki-tál, de a vaslábos a legjobb. (Én ma 4 cipócskát sütöttem 4 db alufóliával letakart konzervdobozban.) Amikor már forró a sütő és a tartalma, akkor a pihentetett tésztá(ka)t belerakjuk a forró formába, és rátesszük a fedőt. Így sütjük 20-25 percet nagylángon vagy teljes hőfokon, majd levesszük a fedő(ke)t, és sütjük tovább 20-25 fokig ugyanígy, amíg szép színe nem lesz, meg a tűpróba is oké. Előfordulhat, hogy az utolsó 10 percben le kell venni a lángot - még én is most tapasztalom ki a sütőmet. :) Ha elzártuk a gázt, lekapcsoltuk a hőt, még egy olyan 5 percig érdemes melegíteni a kenyere(ke)t, utána pedig még melegen kivenni a formából. Ha nem csúszik ki (előfordulhat), akkor fejre szoktam állítani, és amikor kicsit meghűl, kiesik. :)
De én is kezdő DNK-méker vagyok :))))), úgy szedtem össze a netről.
Az eredeti, new yorki recept, ami 12 órás kelesztéses (YouTube videó):
Mademoiselle (a francia gyors változat mo.-i elhíresztelője): [link]
VKOrsi: [link]
Puffin: [link]
...stb. Hála Istennek, rengeteg minden van fent a neten róla, a 12 órásról is, a 1,5 órásról is.
Megpróbálok képeket is feltenni.
Naaaa, lécci, áruld már el, mi a harmadik hiba?
Én még nem hallottam erről a DNK-ról, de nagyon kíváncsivá tettél. Legfőképpen, hogy elég lehet neki a másfél óra kelesztés is. Írnál róla kicsit bővebben?
Ma falusi DNK sül a sütőben, és fél adag, mivel nincs annyi lisztem (és ünnep van, tehát boltok zárva):
375 g lisztkeverék (2/3 sima + 1/3 rétes-)
1/2 ek porélesztő
1/2 ek fruktóz
1 és 3/4 tk só
2 dl víz
1 dl tej
Két hibát viszont sikerült elkövetnem a sietség miat (ejnye-bejnye) - nem szitáltam össze a lisztet (kisebb lesz a kenyér), és elfelejtettem összekeverni a száraz hozzávalókat, mielőtt hozzáöntöttem a vizeset (hogy milyen lesz, na arra kíváncsi vagyok).
Ez a második kenyerem!
Az elsőben csak sima liszt és méz volt, valamint dupla mennyiség mindenből, de így is egy nap alatt elfogyott... :)
Kérdés: akinek kétállású gázsütője van, mint nekem, hogyan süti a DNK-t, hogy elkerülje a fél napos sütést, de ne is égjen oda? :)
Sziasztok! Nem tudom, itt mennyire ismert ez a téma, a különleges new yorki "találmány", a No-Knead Bread avagy Dagasztás Nélküli Kenyér. Sokan Dolca Vita oldalán olvashattak róla először, a 12 órás kelesztésű DNK-ról, aztán Mademoiselle blogján keresztül a nagyszájú francia fiú mutatta be, hogy lehet ezt gyorsabban is: másfél óra kelesztéssel is készülhet DNK. Igaz, ez már nagyon régen volt, amikor berobbant a magyar köztudatba, én viszont csak most mertem belevágni. Megérte! Rögtön beleszerettem...
Ide várom a véleményeket, eszmecseréket, recepteket, ötleteket, fejlesztéseket, kérdéseket, bármit, ami a DNK-val kapcsolatos!
További ajánlott fórumok:
- Egy betű cseréjével alkossunk egy új e és é betű nélküli négybetűs magyar szót az előzőből!
- Mit tegyek ha dagasztáskor ragacsos a tészta?
- Milyen mixert vegyek, amit habveréshez és dagasztáshoz is jó?
- Melvit liszt nélküli kenyérkeverékkel sütött már valaki?
- Tud valaki egyszerü kenyérsütési receptet? /ecet nélkülit/
- Tudna valaki jól bevált kukoricakenyér receptet ajánlani? (liszt nélkülit)