Cukorbetegek adókedvezménye (beszélgetés)
Sziasztok,érdekelne,hogy milyen betegségre,fogyatékosságra igényelhető a visszatérítés a cukorbetegségen kívül?
Pl.psoriasisra jár-e?
Sziasztok,érdeklődnék,hogy ha lemegyek az adóhivatalba,akkor ők vissza tudják-e keresni nekem az utolsó öt év adóbevallásaimat,a kifizetéshez?
Ugyanis voltam otthonápoláson,közmunkán,és most 3 éve vagyok közalkalmazott,de nem találom az összes adóbevallásomat.
Segítenek nekem vajopn,vagy elesek a visszamenőleges kifizetéstől?
Sziasztok! Jó, hogy megtaláltam ezt a fórumot. Lenne kérdésem ezzel kapcsolatban. Van egy ismerősöm,a ki már 2003 óta cukorbeteg, 2-es típusos, gyógyszert szed rá, nem inzulinozza magát. Szövődményként neki magas vérnyomás alakult ki, meg tartós látásromlás. A munkahelyén kérték még régebben az igazolást, kapott is x összeget, de most behívták a NAv-hoz, és közölték, hogy nem jó kódot írt a papírra az orvos, az E jelű kell. Írt rá az orvos mást, és közölte a NAv-os ügyintéző, hogy nem jogosult rá az ismerősöm,vissza kell fizetnie 2010-ig visszamenőleg jó sok összeget, kérdőre vonta, hogy egyáltalán beteg-e, és kérte a leletét! ( mindig jár vizsgálatokra, terhelésre, gyógyszereket ír fel neki az orvos, vércukrot néznek, szemfenék vizsgálat meg miegymást, szóval nem kamuzik, csak nem inzulinos)
Van itt olyan, aki gyógyszert szed a cukrára, de nem inzulinozza magát, és jár a kedvezmény neki? Mit nem tölt ki az ismerősöm, vagy mit kérjen pontosan az orvostól? Nálunka munkahelyen ugyanilyen betegségű ember, ráadásul aki szintén csak gyógyszert kap, megkapja a kedvezményt, a navos nőci meg azt mondta a rokonnak, hogy nincs benne a kód a leírtba, fizesse vissza. Ez lehet?
Sziasztok!
Anyukám most lett cukorbeteg. Örülök, hogy megtaláltam a fórumot. Idén is érvényes ez még, ugye? Mit kell csinálni? Vagy az még nem számít, hogy kb 3 napja minősítették cukorbetegnek?
Másrészről én (elméletileg) tejérzékeny vagyok. Arra is jár valami plusz?
Kellenek vizsgálatok is a beadványhoz?
Jujj, de jó, hogy ennyi mindent leírtál! Anyunak elmondom és ha lesz kérdése, akkor írok neked!
Csodás napot! :)))
Sziasztok!
Remélem tudok mindenkinek segíten ebben a témában, nővérként dolgozom így kicsit bennfentes is vagyok:). 2006 óta vagyok 2-es típúsú cukorbeteg. Igazolást kell kérnetek a diabetológiai szakrendelésen ha az adókedvezményt igénybe akarjátok venni. Ezen szerepeljen mióta vagytok cukorbetegek és hogy az állapototok végleges. Ezt az okiratot vigyétek be a munkálltatótokhoz fénymásolják le s tűzzék a papírjaitokhoz.
Az eredeti dokumentum mindenképp maradjon nállatok mert a NAV bármikor kérheti. A munkálltatónál kérjetek minden év elején egy "adónyilatkozat személyi kedvezmény igénybevételéhez 2012 évre" című formanyomtatványt. Ezt minden év elején a munkálltatónál kell kitölteni és leadni. A fizetési papírotokon úgy jelenik meg az összeg ha havonta kéritek: Személyi kedvezmény. Ez 2011-ben havonta 3900 ft volt. Idén nem tudom mennyi lesz. Adóbevallásnál vigyétek el a könyvelőnek az orvosi igazolást és ő beírja a megfelelő rublikába a kedvezményt. 5 évre visszamenőleg lehet kérni ennek az összegnek a jóváírását ha már 5 éve megvan az igazolásotok a cukorbetegségről. Ebben az esetben önellenőrzést kell kérnetek a NAV-nál. Így visszakaphatok pénzt én is így jártam. Tehát 5 évre visszamenőleg amennyiben megvan az igazolás önellenőrzés után kaptok vissza pénzt a NAV-tól. Ha 2012-től veszitek igénybe ezt a támogatást akkor a 2012-es adóbevallásánál ezt figyelembe veszik ill. már a fizetéskor is feltűntetik. Amennyiben már 2011-ben kapjátok havonta a kedvezményt akkor az adóbevallásba irjátok be mindenképpen a kedvezményt. Ugyan vissza nem fognak küldeni semmit mert a fizetés kiszámításakor figyelembe vették a kedvezményt s az fel van tüntetve a fizetési papírotokon. Amennyiben kérdésetek van ezzel kapcsolatban szivesen válaszolok ha írtok a köv. e-mail címre: timeaujvari@gmail.com.
2es típusú cukorbetegség esetén is jár az adókedvezmény?
Neten utána néztem, hogy mint jár ez, mi a teendő, de egyértelmű választ nem kaptam. Azt tudom, háziorvos/szakorvosnak kell kiállítani egy dokumentumot, ami adókedvezményre jogosít.
Egy helyen olyat is olvastam, ezt jan 31ig kell megtenni. Ez így van? Tehát már nem lehet 2011-es évre igénybe venni?
Mi az egésznek a menete? Adóbevalláshoz kell csatolni? Vagy....?
Köszönöm, ha tudtok segíteni! Anyukámnak nagy segítség lenne, ha megkapná ezt a támogatást...
Tudnál valami konkrétumot mondani milyen törvényre lehet hivatkozni?
Köszi.
zsilinszki5@freemail.hu
S köszönöm az információt.
ÉN SE TUDTAM ÉS TÖBB MINT 600 BETEGSÉGRE JÁR!!!!!!
A MINIMÁLBÉR 5%-A HAVONTA
Nagyon szépen köszönöm.
Ha önadózó vagyok akkor is kell a munkahelyemre az adóelőleg-nyilatkozat?
Nem elég ha az adóbevallásnál igényelem vissza és nem kérem havonta az adókedvezményt?
IGEN, 5 ÉVRE VISSZAMENŐLEG IS JÁR HA 5 ÉVE BETEG VAGY, NEKEM MOST CSINÁLTA MEG A KÖNYVELŐ ÉS MAJDNEM 250EZER FT-OT KAPOK VISSZA
TEHÁT HAJRÁ!!!
a KORÁBBAN ÍRT 9 ES ÉS 10 ES HSZ-BAN ÍRTAM A LINKET AMIN A TÖRVÉNY VAN. KONKRÉTAN FEL VANNAK SOROLVA A BETEGSÉGEK, HOGY MIRE JÁR. ÉN PL. NEM VAGYOK CUKROS DE JÁR. NÉZZÉTEK ÁT ÉRDEMES!!!
Igen visszamenőleg 5 évre adhatja ki az orvos az igazolást és visszamenőleg 5 évre lehet kérni az adójóváírást annak aki már ez alatt az idő alatt is cukorbeteg volt, csak önellenőrzést kell csinálni az APEH-nál.
A diabetológus csak az inzulinos cukorbetegeknek ad ki igazolást, de akik nem inzulinosok azoknak is jár az adókedvezmény.
További ajánlott fórumok:
- Terhességi cukorbetegség
- Családi adókedvezmény, hogyan is működik?
- Terhességi cukorbetegség tapasztalatok
- Válaszolnátok pár kérdésemre a cukorbetegséggel kapcsolatban?
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- A cukorbetegeknek járó adókedvezményt igénybe vehetik e az inzulin rezisztenciában szenvedők?