Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Csiripiszli (csíramálé) recept

Csiripiszli (csíramálé) recept

A Csiripiszli (csíramálé) hozzávalói:
1 l biobúza
víz
finomliszt.


A Csiripiszli (csíramálé) elkészítési módja:
1 liter búzát deszkán ujjnyi vastagon kiterítünk, naponta nedvesítjük. Közben ronggyal takarjuk le és meleg helyen tartjuk. Ha csírázik és még nem zöld a csíra (kb. 2-3 cm-es), akkor famozsárban apróra törjük, elkeverjük 4 liter vízzel és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük és kinyomkodjuk. A továbbiakban a levét használjuk fel. A lé 1/5-ét félretesszük. A többihez annyi finomlisztet keverünk, hogy sűrű palacsintatészta sűrűségű legyen. Egy sütőformába beleöntünk egy keveset a megmaradt léből, erre rátesszük a masszát. Ezután kb. 1 órát sütjük. A teteje kemény lesz, de alatta olyan, mint a főzelék. Így fogyasztható kanállal. Sütéskor több helyen nádszálat kell beleszúrni, hogy a gőz ki tudjon jönni a tetején képződő kéreg alól.

Mozsár helyett húsdarálót vagy botmixert is használhatunk. Ez utóbbinál a kicsírázott búzát vágjuk fel előtte éles késsel, nehogy a szálak rátekeredjenek a botmixer késére.

Ez egy észak-magyarországi, hagyományos recept. Olcsó, ízletes, és mivel zsírtalan sütemény, fogyasztása régen főként az adventi és húsvéti böjti időszakhoz kapcsolódott. B-, D- és E-vitamintartalma kiemelkedően magas. Hatékonyan erősíti a tél végére legyengült immunrendszert. Legyengült betegek feltáplálásában néha életet mentett.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A csiripiszli (csíramálé) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook