Csípőprotézis - Ki hogy élte meg a műtétet? Tapasztalatok? (beszélgetés)
Szia Zsó!
Ha még olvasod, és aktuális, akkor van egy nagyon pörgős, élő fórum a neten, ahol a kérdéseidre választ kapsz! /beszéltünk is ezekről/. A Google keresőbe írd be, hogy "csípőprotézis fórum", és első helyen be fog jönni a fórum /házipatikás/. Szóval szeretettel várunk ott: Zsuzsa
49 vagyok, és még nem fáj annyira, hogy fájdalomcsillapító kellene.
Inkább esztétikai dolog, mert a bal rövidebb, tehát eléggé sánta vagyok.
Nem bírok (akarok:) cipekedni, meg a sántaság miatt gyorsan menni, de még nem lesz műtét.
Annak örülök, hogy te most gyorsabban gyógyulsz:D
Nekem is azt mondták, hogy húzzam amíg tudom. Húztam is, szenvedtem, fájd. csillapítókon éltem, mire elhatároztam, nem bírom tovább, megoperáltatom magam. Több mint egy évet vártam a várólista miatt, az idő alatt rengeteget romlottam. Nagyon megszenvedtem, nehezen épültem fel. A második lábam jobb állapotban volt, azt most műtötték, az előzőhöz képest 100x jobban viseltem.
Mostani eszemmel nem húznám ilyen sokáig, mert nem mindegy milyen állapotban van a csípő, az izmok. Bár már előbb rászántam volna magam és nem szenvedtem volna annyit. Az elsőnél 52 voltam.
Szerintem a szűrés nagyon jó, és mire kialakul a terpeszbetétes pelenka is sokat tesz.
Nekem 3 gyerekem van, egyik sem volt csípőficamos, még csak a gyanúja sem volt meg.
Az orvosom szerint annyit változik az orvostudomány, hogy mire cserére kerül sor, már modernek és strapabírók lesznek az új segédeszközök.
Más téma! Nem találjátok furcsának, hogy mostanában alig, vagy talán nem is születik csípőficamos gyerek, a mi korosztályunkban pedig gyakorinak ez a jelenség sajnos?!
Megyek orvoshoz, csak a tavalyi év kimaradt.
Fáj, hogyne fájna, de még bírható.
49 éves vagyok, és ahogy utánaolvastam, nem az 1. műtét a nagy, hanem a protézis cseréje. Hát húzom amíg lehet. Hátha lesz majd olyan, ami 30 évig is bírja és már nem kell cserélni:)
Szia Tünde!
Én hasonló cipőben járok, én is kétoldali csípőficammal születtem, igaz nekem csak a bal a necces, rövidebb és fáj is.
Nekem műtéti időpontom még nincs, igaz lassan 2 éve, hogy utoljára orvosnál voltam.
Még jól elvagyok, járkálok is, de sietni és sokat menni nem tudok.
Hát tanácsot adni nem tudok, ha túlleszel rajta, majd te okosítasz ki engem:)
Üdv:Kati
Sziasztok!
Én is új vagyok, és még a műtű előtt állok! Június 15-én lesz a műtétem Győrben. Szükségem lenne néhány jó tanácsra, rengeteg kérdés kavarog bennem.
48 éves leszek, mindétoldali csípőficammal születtem, elsőként a bal lábamat műtik, kb 2 cm-rel rövidebb a másiknál. Egy éve voltam orvonál, akkor kezdődtek az "igazi" fájdalmaim, azóta mindig rosszabb, menni már csak rövid távon tudok, de megvagyok, dolgozom. Az orvosom elég szűkszavú, de jó szakember. Mit tehetek a gyors gyógyulás érdekében műtét előtt és után?
Anyukámnak már több, mint 10 éve volt a műtét, most már kopott a protézis körül, néha fáj is, de sokkal szebb a járása, mint nekem.
Ő is aktívan kertészkedik, ellátja a ház körüli teendőket.
Szerintem 60 éves kor fölött nem kell gondolkodni, bele kell vágni.
Látom Orsi, hogy regisztráltál a Házipatikára a csípőprotézis fórumra. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy olvasson vissza, nagyon sok hasznos hozzászólást olvashattok.
Nekem is rossz lett a tartásom, én mér kissé előrehajolva jártam, most ez már sokkal jobb, gondolom a második műtét után ha odafigyelek a tartásomra fog még javulni.
Csak azt tudom mondani hogy nem annyira rossz mint amennyire félünk tőle! Nálunk a harmadik napon kivették a dréncsövet és a gyógytornász lábra állított, gyakoroltatta a járókeretezést. Ettől fogva kijártunk a wc-re. Minden nap tornáztatott, megtanított lépcsőzni, majd mankózni. Otthon is ki tudunk menni a fürdőbe, a konyhába enni, nem kell feküdni egész nap.
Apukád még fiatal, kár tönkretenni a fájdalommal az életét. Kersztapám 2 protézissel permetez, rotál, fűnyíróz, metsz, teljesen megváltozik utána az élet.
Az elején ügyelni kell a mozdulatokra, de ahogy erősödnek az izmok egyre jobb a mozgás. Házhoz jár gyógytornász tb-re, aki nagyon sokat segít, mindig mondja hogy mit szabad csinálni.
Kb:2 cm-es betét van a cipőben.
Használni jól tudja,nem fáj.
Minél előbb vegyétek fel a kapcsolatot ortopéd orvossal, mert nagyon sokat kell várni a műtétre! Közben a beteg állapota romlik, ő maga szenved!
Nekem tavaly volt az egyik, most lesz a másik csípőm műtéte. Nem egy leányálom, ki lehet bírni és megszűni szinte teljesen a fájdalom!
Bár előbb rászántam volna magam!
A házipatikán van egy csípőprotézis fórum, érdemes belenézni!!
Ha tehetitek menjetek másik orvoshoz! Valamit nagyon elmértek! A két lábnak egyformának kell maradnia műtét után is, ha van kis különbség az talán elmegy de, hogy ortopédcipő kelljen!
Elvileg azért is kell egyformának lennie a lábnak, hogy ne kopjon félre, illetve el a másik.
A nénikémnek is csak az egyik van műtve és a másikat elvileg nem kell.
Szerintem vágjon bele mielőbb!
A nagynéném 61 éves volt a műtétnél és azóta nagyon jól van! Elmúltak a fájdalmai és, mint írtam azóta nagyon szépen tartja magát és nem sántít.
További ajánlott fórumok:
- Mennyit kell gyüjtenem, hogy szilikon ciciket csináltathassak?Illetve ki hogyan élte meg a műtétet, milyen hatással lett az élet minősgedre?
- Bp.-en tudtok ajánlani kórházat csípőprotézis műtéthez?
- Hogyan halaszthatnám minél későbbre a csipőprotézis beültetést?
- Egerben csípőprotézis műtéte volt valakinek?
- Ki hogyan viselte a méhnyakrák műtétet?
- Műtét után mennyi időnek kell eltelnie, hogy még egy műtétet elvégezzenek?