Cserepes kenyér recept
A Cserepes kenyér hozzávalói:6 csésze liszt
2 csésze tej
3 evőkanál cukor
3 kávéskanál só
1 csésze langyos víz
2 evőkanál vaj
3 kisebb méretű agyag virágcserép
A Cserepes kenyér elkészítési módja:
Alaposan tisztítsuk meg a cserepeket, A tejet a cukorral, sóval felforraljuk, beletesszük a vajat és addig kevergetjük míg a vaj el nem olvad, majd hűtsük langyosra. Eközben a langyos vízbe keverjük az élesztőt, keverjük a tejhez és adjuk hozzá a lisztet is. Alaposan dolgozzuk össze. Takarjuk le a tésztát, és 40-45 percig pihentessük. Ennyi idő alatt tésztánk a duplájára nő. Még egy kis liszttel gyúrjuk át alaposan, és osszuk 3 részre. A cserepeket alaposan kiolajozzuk és kb félig, 3/4-ed részig töltjük a tésztával. Még negyed órát pihentetjük így, majd 220 fokos sütőbe tesszük. Addig sütjük míg a teteje szép piros lesz, illetve kihegyezett hurkapálcával tudjuk ellenőrizni a belsejét is, hogy kellően átsült-e.
ízlés szerint apróra vágott hagymát, sonkát vagy akár gombát, zöldfűszereket is tehetünk hozzá!
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Tüccsögi, 2010. júl. 14. 08:43
A cserepes kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.