Crohn betegség (beszélgetés)
Szia!
Mit ettél pl? Es hany napig? Nagyon köszi!
Sziasztok,
Én kúraszerűen használtam az Elemental 028 Extra (a teljes értékű) tápszert, de kevesebbet voltam képes meginni belőle, mint amennyivel számoltam, illetve hamarabb abba is kellett hagynom, így maradt eladó (természetesen áron alul) az alábbiakból:
Nyári gyümölcsös: 1 karton (18x250ml) + 5x250ml
Grapefruitos: 4x250ml
Érdeklődni az alábbi emailen lehet:
a felhasználónevem @gmail.com
u.i: azért nem lenne rossz, ha lenne erre állami támogatás Mo-n is...
Azért a rizsen kívül van még diétás kaja. Pl.főtt krumpli. Viccet félretéve. Zsírmentes husok párolva, grillezve (csirke mell pl.) fűszerezést mellőzd, de zöld fűszert használhatsz ízestésnek. Zsíros olajos kajákat is mellőzd, de leveseket, párolt zöldségeket ehetsz szerintem.Ugyan a tüneteid sok mindenre utalhatnak, ezek biztosan nem ártanak. Olvasgass utána a diétás kajáknak mert azért van lehetőség nem kevés, nem csak a rizs. Vagy keress addig is egy dietetikust aki ad tanácsokat.
Próbálgasd addig is, hogy pl. nem eszel iszol tejet, tejterméket, hátha az okozza a panaszokat. Ha nem jársz sikerrel akkor a szénhidráttal, lisztes dolgokkal ugyan így. Hátha te is kideríted esetleg ha valamire érzékeny lennél.
Szia Kriszta! Végülis most te diagnosztizáltad magad vagy orvos mondta meg a tutit? Hogy Crohn vagy Cholitis azt azért csak doki tudja megmondani szerintem. Mert hát testvérek valahol. Bár a végeredményt tekintve mindegy is, kezelésük is ugyan az. De csak jobb lenne tudni. Igen, a tükrözés szar, ezen nincs mit szépíteni (mondom ezt úgy, hogy én nem vagyok érintett "csak" a lányom) bár ő nem az előkészítést utálja hanem magát a beavatkozást. Viszont ha muszáj akkor muszáj!
Első körben menj el a gasztróshos aki majd ad gyógyszereket amitől remélhetőleg jobban leszel, nem lesznek hasmenéses időszakos!
Jobbulást kívánok!
Sziasztok!
Tudtok javasolni speciális fogászatot, ahol kifejezetten Chrone betegekkel foglalkoznak?
Köszi, nálunk minden OK! Maradjon is így!
Nálad is remélem minden a lehető legjobb!
Szia Margaret!
Mint laikus mondom csak, de szerintem egy ilyen alapos kivizsgálás után, tükrözések után ha azt mondták nem crohn akkor nem az. Úgy gondolom annak nyoma van a bélrendszerben akkor is, ha épp nem okoz panaszokat, nyugvó állapotban van.
Elhiszem, hogy nem jó érzés a fájdalom főleg, hogy nem tudod mitől. Találják meg mielőbb az okot, és akkor tudnak segíteni is remélhetőleg.
Üdv. mindenkinek! :)
A segítségeteket szeretném kérni. A tüneteim alapján nem igazán tudnak velem semmit kezdeni az orvosok.Ide oda küldözgetnek. Időszakosan jönnek elő, vagy erősödnek fel az alábbi tünetek: a hasam jobb oldalán és a köldök körül állandó szúró, húzódó hasi fájdalom (hol enyhébb, hol erősebb, de néha annyira hogy ülni, állni nem tudok), fogyás, jelen esetben a szerény 50 kg-om lecsökkent még két kilóval, fáradtság, végbélfájdalom, lázam nincs, hasmenésem is csak első 4 napon volt napi 1x, aztán ez el is múlt, de a fájdalom megmaradt, ami jellegzetesen a hasmenéses napok után kezdődik mindig.
Kivizsgálásaim: komplett vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, lisztérzékenység teszt, ultrahang, farcsontröntgen, vérvizsgálatok tömkelege, nőgyógyászati vizsgálatok. És minden eredményem tökéletes. A beleim tiszták, a vérvétel jó. A bélből nem vettek mintát crohnra, mivel nem találtak rá utaló jeleket, pedig elvileg erre gyanakodtak végig.
A vizsgálat tavaly novemberben volt, amikor nem voltak erős tüneteim. Jelenleg két hete tart, és nem tudom kihez fordulhatnék, mert a gasztros orvosom szerint egészséges vagyok. Csak én nem érzem :)
A kérdésem pedig, hogy tapasztalt valaki ilyen tüneteket? És megeshet hogy a negatív eredmények és a komplett tükrözés ellenére mégis crohn? Nagyon nem örülnék neki, de őszintén már kissé nevetséges, hogy senki nem tudja megmondani mi okozza ezeket a tüneteket, és állandóan azzal küldenek el, hogy valószinuleg bélösszenövés, mivel évekkel ezelőtt vakbélműtétem volt, ugyanezen tünetek miatt.
A nőiorvosom most endometriózisra gyanakszik, így kiírt laparoszkópos vizsgálatra, hastükrözésre, amellyel kideríthető a fájdalom esetleg egyéb oka is. Felkerestük a legjobb orvost, így reménykedem abban, hogy ha esetleg crohn lenne, észreveszi.
Köszönöm előre is, ha valaki segítene. :)
Lányomnak is egyetem alatt, jogsiszerzés közben jött elő. Egyetemet abba is hagyta. (jogsi azért meglett) Elment külföldre, azt csinál amit szeret, rengeteget sportol(snowboard, imádja!) és ha itthon van hülyén hangzik, de ölelgeti a fát is! :) Imádja a természetet! És van abban valami, hogy fejben dől el! Legalábbis ott IS. Az első időben a letargia, miért pont ő, most már ez lesz élete végéig? És stb. Én meg, mint anya kínlódtam, hogy tényleg, miért ő? Miért nem én, én már éltem eleget, nekem már mindegy lenne, nem akarok már szülni stb. Persze nem mutattam előtte. Ez tartott kb. 1-1,5 évig, aztán talált rá erre a munkára ami télen a csúszásról, nyáron a hegyi bicajozásról, túrázásról szól szabadidőben. Meg kell találni a megfelelő hobby-t? Nem tudom jól fejezem-e ki magam. Ja, és kizárt mindent az életéből ami neki nem szimpatikus, nem érzi jól magát benne. Nehéz, mert időnként csak csak előjönnek dolgok amiket egyszerűen nem lehet kizárni de már tudja kezelni és nem stresszel rajta. Persze ehhez segítünk mi is, amit tudunk. Alapvetően normális és teljes életet él. Egyet nem tud kikerülni, az évszak-váltáskori enyhe (tényleg enyhe egy fellángoláshoz képest) panaszokat. Minden tavasszal és ősszel érzi, hogy van valami, de ennyi legyen a legrosszabb panasza!
Jó egészséget kívánok Neked Janó és kollégád barátnőjének is és mindenkinek akinél ezt a dög-öt diagnosztizálták!
További ajánlott fórumok:
- Szenvedély betegségek felsorolása
- Van-e valami betegséged és tudod-e a lelki okát?
- Szülni valamilyen autoimmun betegséggel
- Pszichés betegségeimmel nehéz élnem a felnőttek életét 44 évesen. Sokat szenved a lelkem. Fel sem növök talán soha?
- "A lélek nyelve: betegség"
- Az NKE » NKE-RTK » bűnügyi igazgatási [bűnügyi nyomozói] szak esetén a crohn betegség kizáró ok lehet?