Citromos-csokis szelet recept
A Citromos-csokis szelet hozzávalói:Tésztához:
6 tojás
8evőkanál cukor
6evőkanál búzalisz
fél csomag sütőpor
Krémhez:
1/2 liter dobozos! tejszín
2 egész citrom leve
ízlés szerint cukor
Csokihoz:
5dkg margarin/vaj
Ízlés szerint cukor
Ízlés szerint kakaópor
A Citromos-csokis szelet elkészítési módja:
Kettéválasztjuk a tojás fehérjét és sárgáját. A sárgáját 6 evőkanál cukorral keménnyé keverjük, a fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Egy külön tálba összekavarjuk a 6 evőkanál lisztet és a fél csomag sütőport. A tojás sárgáját és a felvert habot óvatosan összekeverjük, hogy a habot ne törjük össze, majd apránként, óvatosan hozzáadjuk a liszt-sütőpor keveréket, hogy egyrészt ne legyen csomós, másrészt annyira ne törjük össze a habot. Az így kapott masszát téglalap alakú, vajazott-lisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen elosztjuk és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Készre sütjük. A tejszínhabor keményre verjük, majd hozzáadjuk az előzőleg külön tálkában kikavart cukros citromlevet. Mivel a citromlé összehúzza a tejszínhabot, ezért egy nagyon kemény állagú krémet kapunk, de ez csak valódi citrom levével működik! (Kipróbáltam...) Ha kisült a piskóta, ezt a krémet egyenletesen eloszlatjuk a tetején. Lábasban felolvasszuk a vajat vagy margarint, majd hozzákeverjük a cukrot. Érdemes legalább két evőkanál cukorral kezdeni. Ha a cukor felolvadt, hozzáadjuk a kakaót, majd felváltva adagoljuk a cukrot és a kakóport, amíg a kívánt színt és ízt el nem érjük. Időnként kevés vizet kell hozzáadni, különben összeáll és leég. Érdemes kissé folyósabbra csinálni, mert ezzel fogjuk díszíteni a sütemény tetejét. Ha kész a csoki, még forró állapotában csíkokat húzúnk a sütemény tetejére vagy a fakanál vagy egy villa segítségével. Fontos, hogy még forró legyen a csoki, mert ha kihül, megkeményedik. Citromkarikával díszíthetjük
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Myrad, 2008. nov. 17. 09:57
A citromos-csokis szelet elkészítési módja és hozzávalói.