Bicikli 6 évesnek (de nem akar biciklizni megtanulni) (beszélgetés)
Unokaöcsém is idegenkedett a biciklitől. Kapott rollert, azt kedvelte. Majd bicajt, de nem sokat törődött vele.
Aztán a szülei nagyot gondoltak, maguknak is vettek terepbicajt, és most hárman járnak a közeli erdei utakon bringázni.
Pont ezért nem erőltetem...
( volt sok próbálkozás de feladta mindenki )
Én is olvastam 4 évesen. És ennek még örültek is, mert nyugton voltam.
Biciklizni úgy tanultam meg, hogy ahol laktunk, messze volt az iskola, de sokan biciklivel jártak, volt külön bicikliút, teljesen autómentesen kiépítve.
Tényleg fontos a gyerektársaság, mert nemcsak a mozgás lenne fontos, hanem hogy megtanuljon kapcsolatokat építeni, a kortársaival kommunikálni is. Magamról tudom. Hiába olvastam Shakespeare színműveit 11 évesen, nem mentem sokra vele, nem voltak barátaim az iskolában.
futóbiciklire nem gondoltál?
bár, ha eleve nem lát benne élményt...
AMúgy viszont aki nem tud megtanulni biciklizni (sőt, nem is akar, mert tart tőle), ott gyakran a mozgás idegi szervezésével van valami kis elmaradás. Én utánajárnék ennek.
Nem azt mondom, hogy a biciklizést minden gyereknek kötelezően élvezni és művelni kellene, hanem hogy ezt a fajta összetett mozgást (egyensúly, stb...) meg kell tudnia tanulni , kell tudni szervezni az agyuknak!
Akkor sétáljatok többet!!! :D
Nem feltétlenül létszükség ez a biciklizés dolog. Ha nem érdekli,nem érdekli,erőltetni nem szabad!
Nelünk a 3,5 éves sem akart felülni a bringára,hagytam. Aztán egyszer kitolta,felült,és azóta tekeri. Ha soha nem nyúlt volna hozzá,az sem zavart volna,mert mellette rengeteget jön-megy,mászókázik,szalad,stb.
Megnyugtattok lányok,már azt hittem csak az én lányom az aki nem hajlandó biciklizni.Igaz ő még 4 éves,és fél rajta,pedig pótkerekes.
A motort a mai napig imádja,szerintem az stabilabb neki,és a rollert is,de a bicajra már fel se akar ülni...mindegy,majd megjön a kedve,vagy ha nem,akkor nem!
Még 6 évesen sem? Elkeserítesz... A mi négyévesünk is csak a futóbiciklit preferálja, a pótkereset nem hajlandó hajtani. Én sem értem, miért.
Írták lejjebb, hogy biciklizős társaságba vidd...nos nálunk igazán tekernek itt a szomszéd gyerekek, de az én kisfiam nem, pedig eleven, mozgékony gyerek.
Más dolgok érdeklik, tiszteletben tartom.
Ha ennyire nem aktív,lehet,hogy előszőr a nagy sétákkal vagy túrázással kezdeném...
Tényleg remek,hogy olvas,de kell a mozgás,az tény! Vásárolni,vagy a mamákhoz mivel jártok? Ha kocsival,de nem nagy a távolság,próbáljatok oda sétálni...talán.
Szia!
Én gyerektársasággal próbálkoznék, a legtöbb gyereket érdekli, amit barátaival, kortársaival tud együtt csinálni. A rollert is írtad, hogy emiatt lett. A rollerező ismerőssel sem akar rollerezni együtt?
Lehet, hogy nem a bicaj lesz majd a kedvenc, valamit csak fog majd kedvelni. A strandot, vizet a legtöbb gyerek imádja, pláne társaságban. Néha a szülő társasága kell, a fiamat majdnem bármre rá lehet venni, ha vele együtt én is csinálom :) labdajátékok, lovaglás, korcsolyák, rengeteg féle dolog van, ami érdekelheti, csak esetleg pont nem találkozott még vele. Néha csak egy véletlen élmény kell, ami felkelti az érdeklődést .
Nálunk mondjuk az nem jött be a bicajtanulásnál, hogy mondogattuk, hogy de nézd hogy megy a barátod, és te is tudnád, csak gyakorolni kell, stb. Azt hiszem, félt, hogy nem sikerül és csalódottak leszünk. Végül azt találtuk ki, hogy versenyzőset játszottunk, ő bicajozott, az apja rohant mellette, meg én is a kistesóval a babakocsival szaladtam, és mindenképp le akart hagyni... végül észrevette, hogy egyedül megy... :) és onnan már elhitte, hogy tud bicajozni.
A mozgás fontos, mind a csontozat, izomzat fejlődése, mind a későbbi tanulásnál is - nyilván ezért erőltetnéd :)
De az is igaz, hogy vannak gyerekek, akik nem olyan mozgékonyak, mint az átlag, felnőttet ismerek nem is egyet, aki gyerekként is került mindent, ami mozgással járt.
Alapvetően nem fogod tudni megváltoztatni szerintem. Ha inkább nyugis, olvasgatós típus akkor az is lesz később is. Az szuper hogy olvas...
Érdemes esetleg olyan sportok irányába terelni, ami szintén inkább békésebb, semmiképpen nem a versenysport irányába. A roller, bicikli, görkori pl. az én lányomat sem annyira érdekli, de pl. a trambulin nagyon bejött neki. Ő is kipróbált több sportot, amit szeret az az úszás és a nagy szerelem az aikido lett, most 8 éves.
Próbálkozzatok különböző sportágakkal.
Hátha valamihez megjön a kedve.
Ha pedig nem, akkor sem tudtok mit tenni.
Az viszont nagyon jó, hogy szeret olvasni.
ti a család mozogtok? vagy valaki a közvetlen környezetben? a legjobb a példa..
amúgy ha nem egy sajtkukac, akkor nem az. de pl a sima kirándulás akkor is jó tud lenni. oda könyvet is lehet vinni. nekivágtok hátizsákkal valami szép parknak, kissebb területnek, körbementek... aztán ezekből kinőve lehet később egyre nagyobb kirándulásokat majd túrákat tenni. ez olyan "lassú sport" de jjó mozgás ;)
Lehet, hogy ő mindig ilyen lesz, de az is lehet, hogy nem. Szerintem szakboltban lehet hozzá kapni pótkereket, ha nem tudtatok venni hozzá-nem derült ki világosan számomra.
Valami olyan dologgal kellene, ami őt is érdekelheti, pl. el fogtok majd tudni kerekezni x helyre, ahová szeret menni, vagy a parkban tud majd biciklizni és milyen ügyes lesz .
Úszás sem érdekli? Az azért szokta azokat is, akik annyira nem szeretnek mozogni.
Egyébként nagyon jó, hogy ennyire szereti a könyveket és rajzolni stb.
Az én fiam is rollerezett sokáig, aztán amikor meglett a bicikli, amire vágyott, kb 10 perc alatt tanult meg vele, nagy valószínűséggel azért, mert rollerezett előtte és annyira kifejlődött az egyensúlyérzéke. Szóval ne csüggedj, lehet, hogy nektek is csak ennyi lesz.:))
További ajánlott fórumok:
- Lehet biciklizni a terhesség ideje alatt?
- Illetlenség bikinifelsőben és rövidnadrágban biciklizni?
- Kétkerekű kerékpáron hány éves kortól tudnak megtanulni biciklizni a gyerekek? Pótkerékkel v. nélküle jobb-e megtanítani?
- Természetbe járóknak, akik szeretnek kirándulni, túrázni, futni, biciklizni, de nincs kivel, Magyarországon belül vagy külföldön
- 2 évesnek biciklit vagy triciklit vegyek?
- Fog még valaha biciklizni?