Bérszámfejtők, munkaügyisek! Mit szóltok a távolléti díjhoz? (beszélgetés)
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni a távolléti díjjal kapcsolatosan. Érdekelne, hogy milyen problémák, kérdések merültek fel a távolléti díj számításánál. Konkrét példákra lennék kíváncsi. Minél több feladvány, annál több megoldás. Életem első konferenciáját szervezem február 27-re,(Complex-Rodin) s olyan személyes tanácsadással egybekötött konzultációt szeretnék összeállítani, ahol a problémás eseteket lépésről-lépésre kielemezzük, végigvesszük. Kérlek, küldjetek eseteket, kérdéseket a távolléti díj számításával kapcsolatban itt, vagy a [link] oldalon keresztül.
Előre is köszönöm a segítségeteket! Dominika
Semmi gond. Én érintett vagyok, s látod én sem tudtam, csak most jöttem rá, hogy utána néztem.
Egyébként meg nem egyszerű dolog eligazodni a sokszor faramuci módon megalkotott törvények között.
Bocs, le vagyok maradva.
Már sem a KTv. sem a kormánytisztviselőkre vonatkozó törvény nincs érvényben (ez utóbbi élt pár hónapig, csakhogy legyen dolga a kismillió állami jogásznak). Átvette a helyüket a 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről.
Nagyon tévedsz! A köztisztviselőkre nem a Munka Törvénykönyve, hanem a számunkra külön megalkotott, a köztisztviselők jogállásáról szóló, 1992. évi XXIII. törvény vonatkozik.
S olyannyira nem vicc, hogy megint más törvény vonatkozik pl. a kormánytisztviselőkre.
Miért ne vonatkozna? Szerinted a tisztviselők(????) bérét hogy számolják ki? Aki havibéres, mindenkire vonatkozik.
Most mondták a hiradóban, hogy dolgoznak a változtatáson.
Aki kitalálta, nem tudott számolni.(ezt nem ott mondták:)
Ez egy újabb aljas húzás, hogy pénzt vegyenek ki az emberek zsebéből.
Úgy tudom csak a Munka Tv. hatálya alá tartozó időbéresekre vonatkozik, a havibéres tisztviselőkre nem.
Köszi, bár nem mondom, hogy értem:)
nem igazán értelmezhetőek nekem a relációk. Persze ez az én bénaságom.
Pl. legyen a havi bér 200.000.-Ft.
Januárban (23 munkanap ) 5 nap szabival: 200.000Ft/hó: 23 nap x 18 nap + 200.000 Ft/hó :174 óra x 8óra x 5 nap = 202.499 Ft bruttó.
Ugyanez februárban (20 mnap) 5 nap szabival:
200.000Ft/hó : 20 nap x 15 nap + 200.000Ft/hó: 174 óra x 8 óra x 5 nap = 195.977 Ft.
A 174 óra az éves átlagban számolva a havi óraszám. Ha ennél kevesebb óra van egy hónapban , tehát 20 vagy 21 napos, akkor kevesebb lesz a bér.
:) Igen, én is voltam egy napot januárban.
Nos, azért gond. Gond, mert a munkaszerződésekben (természetesen eltérő fogalmazásban) az szerepel, hogy a szabadságért járó bér megegyezik a mindenkor alapbér időarányos részével.
A január az oké, de mi lesz februárban és júniusban, amikor csak 20 munkanap van? március, szeptember, november 21. mnap. Aki ezekben a hónapokban megy szabira, kevesebb bért fog kapni.
Júniusban már elkezdődnek a nyári szabadságolások, két hét szabi érezhetően kevesebb bérrel. Ez jövedelem megvonás úgy, hogy a dolgozó nem követett el vétséget.
Miért gond? A dolgozók januárban jobban járnak :-)
Hogy mi lesz februárban (amikor nem lenne jó szabira menni)...majd kiderül. Én kissé reménykedem, hogy "finomítanak" még ezen.
További ajánlott fórumok:
- Te melyik munkaügyi Központba vagy bejelentkezve? És mennyi munkanélkülit kaptok/kaptatok?
- GYED - Munkaügyi hivatal. Nagyon fontos!! Január 1-től nem jár GYED
- Milyen hátrány ér a munkaügyi központban, amennyiben nem közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom, hanem én mondok fel?
- Érdemes-e a munkaügyi bírósághoz fordulni miután a rokkant nyugdíjat elvették másodfokon is?
- Van köztetek olyan, aki munkaügyi jogász, vagy munkajogi kérdésekben esetleg segíteni tudna?
- Bérügyintézői bérszámfejtő vagy munkaügyi okj-s sulit végeztt valaki mostanában?