Belevágjunk ebbe a vállalkozásba? (beszélgetés)
Ó, ó! A helyzet egyre bonyolultabb.
A tulajnak mi a terve az antik tárgyakkal?
Többiek bére kezdetben zéró. Nem lennének többiek az első hónapban. Ahol most dolgozik a férjem ott egyedül 50 vendéget kiszolgál minden este plusz még egy pincérnő van, tehát nem új neki a helyzet.
Az élelmiszereket azért nem adja hozzá, mert nem alkalmazottnként dolgoztatna minket, hanem mi béreljük az éttermet. Tehát valamit azért nekünk is bele kell adni. A bérleti díj felől rugalmas. Elejében nem kér semmit amíg beindul a hely. Valószínű nem véletlenül fektetett be milliókat a helybe a tulajdonos, lát potenciált. Svájcban minden jól szervezett.
.....és miért nem Ő intézi a dolgokat, miért adja ki Nektek (vagy bárkinek)?
Ésssss ki fizeti a sok járulékos költséget, amíg fel nem fut az üzlet? Ha egyáltalán nyereséges lesz...
Az előttem szólók szintén azt kérdezték, amik nekem is szöget ütöttek a fejemben.
Az is érdekes, hogy egy dúsgazdag vállalkozó (antik tárgyakkal megspékelve) miért a SEMMI közepén épít éttermet???
...meg a biztonságtechnikát, biztosítást (mert azért nem két fillér lehet), meg a többiek bérét, meg a földszinti mellékhelyiség toalettpapírját...
Minél jobban belegondolok, annál inkább furcsa. Miért pont a kaját kell nektek állni, és aki milliókat öl egy üzletbe, az miért a legkisebb, gyorsan forgó tételt nem adja hozzá? Ill. ha Ti elbukhatjátok a pénzeteket, akkor más (pl. a mosogató, klumploi pucoló lány) kap fizetést, Ti meg, akik viszik ezt az egészet, nem?
Ez a vállalkozás nem kétszemélyes. Az tuti nem fog menni, hogy a párod a szakács, te meg a felszolgáló. (Hiszen teríteni, mosogatni is kell, meg árut is beszerezni, stb.) Az ő gyakorlatával eljött az ideje, hogy ne dolgozzon, hanem dolgoztasson, s neked is inkább a recepción kéne reprezentálni, meg az alkalmazottakat felügyelni, mint tálcával, tányérokkal a kezedben egyensúlyozni az asztalok között.
Libra924 meglátásai nagyon jók.
Ahol a párod jelenleg dolgozik, nyilván nem ő az egyetlen személy, nem egyedül futtatta fel a helyet.
Szóval azért ezt alaposan át kell gondolni, (üzleti terv!) de nagyon jók az esélyeitek a sikerre.
Egy percig nem vontam kétségbe a férjed magas szintű szakmai tudását és a hatalmas szorgalmatokat.:)
De amellett, hogy realista vagyok rendelkezem egy nagy adag empátiával is.
Ezért, abban a pár percben, ameddig a gondolataimat írtam Neked, szinte úgy éreztem mintha ez az én problémám lenne és hirtelen láttam a buktatókat is. Na nem mindet, mert azokat a mindennapok fogják hozni, sajnos.
De gondolom Te is bizonytalan vagy egy kicsit, hiszen ezért született ez a fórum.
Én azt mondanám nagyon-nagyon alaposan rágjátok át a dolgokat, de ezt csak tényleg Ti tudhatjátok, mert nektek van rálátásotok a dolgokra, aztán döntsetek legjobb tudásotok szerint, de ne hagyjátok belerángatni magatokat valamibe, amit 100%-ig nem jártatok körbe.
Tudjátok, a kibicnek semmi sem drága!:)
mintha valahol olvastam volna a fórumindítótól, hogy öö pincérkedne, a férje meg szakácskodna...
lehet, álmodtam? már tényleg kómás voltam olyan késöön.
Magyarországon - legalábbis régebben - nem is lehetett vállalkozást indítani "Üzleti terv" nélkül.
Vannak, akik főfoglalkozásban ezt gyártják.
Készít egy " forgatókönyvet" a vállalkozás menetéről.
Meghatározza a vállalkozás személyi és tárgyi feltételeit, kiszámolja, hogy mennyi ráfordítással mennyi nyereség várható és mikorra.
Ezek komoly dolgok, nem lehet úgy nekiugrani, hogy "gyere cipó, hamm bekaplak!"...aztán lőttek a pénzeteknek és a nyelveteken tapostatok mondjuk egy évet.
Egy biztonsági ember is kellene, hogy ameddig a konyhában vagy, ne vigyék el a florentin tükröt!:)
Javaslom, egy hozzáértővel készíttessetek ÜZLETI TERVET, mert ez így nekem nagyon átgondolatlan.
Amit mondok, jó szándékból teszem, nem vagyok ellendrukkeretek!:)
Hasonló gondolatok jutottak az eszembe.
Az is lehet, hogy az üzletvezetés lesz a feladatuk, a többire meg vehetnek fel embert. Mert biztos kell. Ha kicsi az étterem+panzió, akkor is sok dolgot kell csinálni. Igen, takarító, konyhalány, recepciós, szakács, esetleg egy eladó, pincér, karbantartó, stb.
Ha nincs veszteni valótok, akkor mindent bele. Én eszerint szoktam dönteni.
Jelenlegi állásom is úgy van, hogy csak elméletben tudtam programozni, gyakorlatban meg közgazdást vagyok. 2 év munkanélküliség után simán bevállaltam az állást, mert vagy bejön vagy nem. Bejött.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek mire érdemes ma vállalkozni, aminek van esetleg valami jövője is?
- Szerintetek milyen vállalkozásban érdemes gondolkodni manapság?
- Milyen vállalkozásba kéne belekezdeni, így 2019 környékén?
- Ha lehetne módod arra, hogy vállalkozást nyiss, milyen üzletben gondolkodnál?
- Egyéni vállalkozói engedélyről tudna valaki tanácsot adni?
- Ma mibe kezdenétek, ha lenne rá mód? Családi vállalkozás.