Bejegyzett élettársként a párom igényelheti az adókedvezményt nem közös gyerekek után? (tudásbázis)
Rákerestem
Ha jól értem nem veheti igénybe......:
Mi a különbség a házastársak és az élettársak jogosultsága között?
Házastársak esetében a közös háztartásban nevelt közös és nem közös gyermekek után járó családi pótlék tekintetében mindkét fél jogosultnak minősül, így a családi kedvezményre való jogosultság is mindkét felet megilleti. Magzat esetében a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa minősül jogosultnak. Mivel a házastársak mindegyike jogosultnak számít, esetükben a közös igénybevétel és a megosztás gyakorlatilag ugyanazt jelenti.
Az élettársak esetében csak a közös gyermekek után illeti meg mindkét felet a családi pótlékra (ennek megfelelően a családi kedvezményre) való jogosultság, a nem közös (de a háztartásban nevelt) gyermek után csak az a fél jogosult, aki ennek a gyermeknek a szülője. Ebből következően az élettársaknál a közös igénybevétel és a megosztás csak a közös gyermekekre vonatkozóan esik egybe, míg a nem közös gyermek, illetve a magzat után a jogosult fél (az ő szülője, illetve magzat esetében a várandós nő) és az élettársa év közben az adóelőleg-megállapításnál közös igénybevételre vonatkozó nyilatkozatot nem tehet, ők csak megosztást alkalmazhatnak az adóbevallásukban (munkáltatói adómegállapításukban).
Bátyámék két gyerekkel 18 éve papírok nélkül is el vannak és a baráti társoságomban ,rokonságban elég sokan,mi is csak 6 év után a kezelés miatt intéztük el a papírokat.
Nem papír függő a jó házasság.
Nem egy ismerős pár élt olyan szépen, bejegyzés nélkül, két gyerek született mindkét helyen, aztán abban az időben még nem volt ilyen, ezért a nagyobb lakáshoz kellett a házasság, mert pénzt akartak felvenni.
Egy közös kolléganő esküvőjén mondta a férfi, hogy őt nem tudná rávenni semmi a házasságra.
Mégis beadta a derekát, aztán nem telt el két év és váltak.
A papír a lányos családnak kell, sokszor a lánynak nem annyira. Mert ha anélkül is szépen élnek, minek?
Együtt lehet ám papírral is rosszul élni.
MOndom, férfilogika.:DDDDD
szerintem ez hülyeség,mert ne hogy már egy papír tartson vissza,aki el akar menni el fog házassági papírral is menni.
Amúgy 95%-ban megegyezik minden ami a házasságban.
Mi annak idején azért csináltatuk,mert kellett sürgösen a meddősségi kezeléshez.Mível nem volt pénzünk eskövőre két tanúst meg nem akartunk ezért bejegyzett élettársi lett.
Sajnos én is csak egy hónapja értesültem róla,hogy már csak egynemüek csinálják,de nálunk még akkor a közjegyző nem ezeket mondta.
Már mi is megbántuk,ja és nem vagyunk egynemüek.
Szerintem ez a férfiaknak kényelmes így, még sem házasság, amiből nehéz szabadulni, ha nem érzik jól magukat, és lehet fizetni a válás esetén, nem is keveset, az ügyvédnél.
Így viszont, szabadnak érzik magukat, férfilogika :) ne akarjuk megérteni, mert bármennyire egyszerű a gondolkodás módjuk, néha igazán érthetetlenek :DDDDD
Kérdezhetek a kérdezőtől? A bejegyzett éllttársi kapcs.-ot is ugyan ugy le kell anyakönyveztetni vagy önkinél bejelenteni, papirt adnak....stb.
Akkor már miért nem házasság?
Annyira nem értem miért jó ez.
Nem kötekedek, csak nem értem, elmondod?