Be nem fizetett BKV büntetésnek van elévülési ideje? (tudásbázis)
A BKV Zrt. kétségtelenül jogosult ellenőrizni, hogy az utasok megváltották-e a jegyüket, vagy van-e érvényes bérletük. Amennyiben nincs, az ellenőrnek joga van a pótdíjazási eljárás megindítására. Az ombudsman azonban nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy az utazási jogosultság ellenőrzése során a BKV Zrt. munkatársai pusztán egy szerződés teljesítését ellenőrzik, és nincsenek az utasokkal szemben fölérendelt helyzetben. Hatósági jogkört sem gyakorolhatnak, tehát például nem igazoltathatnak, hiszen a szolgáltató BKV Zrt. ugyanolyan magánfél, mint a szolgáltatását igénybe vevő utasa. Az ombudsman a jogállamiság elvének érvényesülése érdekében ezért nem támogatja, hogy a jegyellenőrök jogot kapjanak az igazoltatásra.
( [link]
Az előbb beszéltem telefonon a férjemmel azt mondja egyáltalán nem emlékszik, hogy megbüntették volna!
Egy büntetésre pedig azért csak emlékezne!!
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a vége?
"Ki igazoltathatja Önt?
Az állampolgár igazoltatására csak törvényben felhatalmazott személy jogosult. Ez lehet: szolgálatban lévő rendőr vagy magát szolgálatba helyező rendőr. A rendőrnek kötelessége igazolnia magát. A polgári ruhában lévő rendőr szolgálati igazolványának és jelvényének felmutatásával igazolja, hogy a rendőrséghez tartozik. Az egyenruhás rendőr jól látható helyen köteles azonosító számot viselni."
Előfordult (legalábbis régebben) hogy igazolvány ellenőrzése nélkül bemondás alapján álltották ki a jegyzőkönyvet.
Különben az ellenőrnek nincs is joga elkérni az igazolványt hiszen csak törvényben felhatalmazott személy (pl. rendőr, határőr, pénzügyőr stb.) jogosult rá
Igen,én is remélem! Várjuk az ügyvédi irodát mikor telefonál a papírok miatt!
Köszönöm!!!!
Köszönöm! Azért kérdeztem mert engem még soha nem büntettek meg! És tudjam, hogy mire figyeljünk!
Köszönöm!!!!
Szia!
Köszönöm a válaszodat!
A férjem felhívta az ügyvédi irodát és mondta, hogy meg akarja nézni a papírokat!
Azt mondták, hogy kikérik a BKV-tól ha meg van akkor értesítik és mehet megnézni!
"az ombudsman állásfoglalása szerint 1 év az elévülési idő. Egyébként a BKV sokszorlégből kapott kamu büntiket küldözget ( különösen a Kováts Sebestyén üdvéri iroda, akinek sok tartozást átadott behajtásra). Amennyiben sima levélként jött a felszólítás (nem tértivevényes) akkor javaslom ,h kukába vele és elfelejteni, mert nem hivatalos, hiszen mondhatod, h nem kaptad meg. Az ilyen amúgy is valószínűleg kamu, hiszen ha valós és jó eséllyel be tudják hajtani akkor tértivevényest küldenek, amit aláírással kell igazolni ,h átvetted."
A sima levelet el kell dobni, ha később jön tértivevényes akkor meg már jó eséllyel elévült ( ha kapcsolatba lépsz most velük, h megkaptad a levelet akkor is megszakad az elévülés ill. újraindul a számláló). Ha jön tértivevényes a tartozásodról akkor sem kell fizetni hanem akkor már kapcsolatba lépni és kikérni a jegyzőkönyveket a büntetésről. Ha nincs jegyzőkönyv nincs büntetés sem, hiszen nincs mivel bizonyítani. Ha nincs aláírva a jegyzőkönyv szintén nincs büntetés, hiába állít mást a BKV egy alá nem írt jegyzőkönyv nem bizonyíték a bíróságon. És persze ha bármilyen adat nem stimmel akkor megint csak nem.
Ha elévült és valós a büntetés akkor sem lehet 5 év után behajtani ( vagy egy év) felszólítani felszólíthat, hogy fizess, de ha nem fizetsz akkor nem behajtható elévülési időn túl.
Szia!
Mi csak ma kaptunk előszőr levelet egy ügyvédtől!
És az összegről hogy fizessük be! Még az sem volt a levélben, hogy mikor volt a büntetés!
Úgy húztam ki belőlük, hogy 2006-os! Kértük, az ügyvédet, hogy a BKV -tól kérje el a papírokat!
Mert egy büntire csak emlékeznénk!! De, még csak nem is rémlik!
Vagyis 5 év, de csak akkor, ha évente hivatalos levélben fizetési felszólítást küldenek.
Amennyiben ez nem történik meg, úgy a büntetés 1 év után is elévülhet.
Úgy tudom 5 év.
viszont minden felszólító levél után ismét kezdődik az 5 év vagy valamennyivel meghosszabítja az elévülési időt
További ajánlott fórumok:
- Ki nem fizetett túlóra és le nem csúsztatott túlóra
- Tartozás elévülési idő létezik?
- Eladhatom-e az általam vett és soha ki nem fizetett home office eszközt?
- Hányszor lehet nekifutni az államvizsgának, van-e elévülési idő?
- Munkaviszonnyal kapcsolatos igény elévülési ideje
- Tudja-e valaki, hogy mennyi idő egy 8 napon belül gyógyuló testi sértésről vetetett látlelet elévülési ideje? (3 év?)