Avar, eső, csend... Tíz dolog, amiért örüljünk az ősznek! (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Avar, eső, csend... Tíz dolog, amiért örüljünk az ősznek!
Az előbbi hozzászólásom eleje , valamiért lemaradt.
Mindig szerettem a szinek, azok összhangját, a fényeket, a fények játékát.Kirakatrendező akartam lenni, fel is vettek az Iparművészeti főiskolára, aztán az élt közbe szólt.Azt...( elnézést)
Szerintem egyidősek lehetünk. :)
Most komolyan: emlékezz! 30 évvel ezelőtt is ez volt a véleményed az őszről?
Na igen, a szüret! Micsoda jó alkalom, hogy összejöjjön a család, s a szabad levegőn jól végzett munka után együnk egy jót közösen.
És a sütőtöknek is itt az ideje, ami ritka finom és egészséges csemege. :)
És még ki is hagytam 3 fontosat: :D
-a szüret,a szüreti felvonulás,rendezvénynek ..a friss must íze és illata
-sütőtök:) aki szereti,annak az egész tél szólhat a sülő tök illatáról:finom,egészséges,és most megfizethető is
-és ki lehet még menni szalonnát sütni szárazabb időben. Ilyenkor esik igazán jól a tűz melege kinn estefelé,és a meleg sült szalonna.
20-30 évvel ezelőtt én sem szerettem sem az őszt, sem a telet. Semmi szépet nem találtam abban, hogy rövidek a nappalok, a nap alig süt, a hóban meg sokszor megáll a városi közlekedés.
Most már teljesen mindegy milyen évszak van. A borongós ősz, a vacogtató tél is pont olyan gyorsan elrepül, mint az imádott tavasz. Egyszerűen jópofát vágok hozzá; teszem az aktuális évszaknak megfelelő feladataimat.
Örülök,h találtál neked valót.:)
Kíváncsi volnék,hogy a többiek,akik nem szeretik ezt az évszakot,még ezzel a kiegészítéssel sem találtak valamit,aminek örülni tudnának?
Pocsék lehet,ha az ember az életének majd az 1/3 át nem szereti...én nem tudnék így élni,h minden évben azt várjam,mikor múlik el majdnem 4 hónap...
Leányfalu nekem most messze van,de az eszembe veszem:) Anyukámék voltak ott,és szépeket mesélt róla.(ez az egyik pozitív tulajdonsága Borsodnak és Hevesnek,h több szép termálfürdő van,úh válogathatunk,ha megyünk.)
Igen,a melegségről én is akartam írni,a kötött ruhák,és sálak-témában,de ezt a cikkben is említik.Imádom a szép anyagokat,és iylenkor sokat,érdekesen variálva magunkra lehet venni,a jobb darabok már a látványukkal,színösszeállításukkal is melegítenek.A mostani divat pont nem erről szól:( ez a sok barna,meg drapp,semmi színnel:( piros,meg mustársárga épp csak előfordul a nők öltözködésében,pedig szines ruhákban jobb a hangulat:)
Ajánlom a leányfalui fürdőt. Van éjszakai fürdőzés is. Nagyon hangulatos üldögélni a meleg vízben és nézni a szép növényeket.
Ami még jó: elő lehet venni a lábmelegítőt. Nekem nagyon fázós a lábam, nyáron nem kell persze, de mikor már előrehaladott az ősz, akkor igen. Olyan jó meleg! Azelőtt melegvízzel próbáltam felmelegíteni a lábamat, kevés sikerrel. Meg a térdhajlatomba dugtam. A lábmelegítő segített. Ha már hideg van, szuper találmány fázós lábuaknak!
A növények nem haldokolnak ősszel,csak levetkőznek.
Lehet forralt bort inni:) ez kimaradt a forró italokból.
Az ősz és tél további örömei:
-lehet menni thermálfürdőzni. Iylenkor esik igazán jól a meleg víz.Kültéren fürdőzni meg egészen különleges:a forróságból nézheted a szines leveleket,vagy a havas fákat.
-a téli madáretetés:megérkeznek azok a madarak,akiket nyáron nem látunk..És egyáltalán:a kopasz fákon sokkal több marár válik láthatóvá,mint más évszakokban.lehet gyönyörködni.
-ide tartozik még,hogy jönnek a darvak:)egy ,tarlón legelésző darucsapat látványa oylan,mintha Afrikában lennél..nagyon nagy madarak.
-lehet gesztenyét sütni,meg krumplit héjában,az egész lakás meleg,illatos lesz tőle.
- én ősszel veszem elő a párologtatót is,az illóolajoknak.A korai sötétben hazaérve hangulatos,hosszú estéket lehet csinálni.
-gyönyörű fotókat lehet készíteni: ősszel a színekről,és a ferde napfényről,a páráról,télen meg a hóról,és a jegekről.
A január már tél:)Amúgy azt én se szeretem...
(Bár, akkor van mit ünnepelni legalább:)a fiam január 5.én született...:) )
Hosszú,hideg, februárban legalább már ott a remény, hogy nemsokára tavasz lesz.
Igen, az ősz gyönyörű a maga sokszínűségével.
De én személy szerint a novembert nem szeretem.Akkor van halottak napja, már lehullottak a levelek,és semmi szín, hideg, szürkeség...Br...
Ha lenne valami ünnep ekkor a családban,amit lehetne ünnepelni,pl. szülinap, névnap, akkor várnám:)
Na igen, nekem is gond, hogy a csodálatos, 30 éve pátyolgatott 3 hibiszkuszbokrot be kéne már hozni. Lassan ott tartok, hogy ha bejönnek, én már be se férek a nappaliba.
Ez van, ezt kell szeretni. Vagy lehet elköltözni oda, ahol örökké nyár van. Viszont ott meg tuti, van más probléma, amiről a természet mindig gondoskodik.
Szépen mondod.:)
Nekem azért roppant rossz érzés, amikor a lehullott leveleket gereblyéznem kell a gyepről. És nem a munka miatt.:)
Most hogy mondod, a cserepes virágnak sem örülök októbertől márciusig. De annak nem érzelmi, hanem objektív okai vannak. Nem igazán van hova tennem őket a lakásban. Így is a barátaim segítségét kell kérnem, hogy kiteleltessem az összes növényemet, amelyeket be kell hozni télire. Már most hozogatom be őket éjszakára, ma hajnalban is 1 fok volt.
Sehogy sem szeretem ezt az időszakot, na.
Dehogy haldokolnak! Egyszerűen megpihennek a fák, levetik a nyári ruhájukat, téli álmot alszanak, hogy tavasszal virágba borulva megújulhassanak. :)
S nem mondanám, hogy nehéz eset vagy, mert nem szereted a vágott virágokat. Van, aki meg a cserepeset vágná annak a fejéhez, akitől kapja. :D