Állati eredetű ételek nélkül (beszélgetés)
Én valsoia majonézt és tejszínt használok, ha okvetlenül azt akarok enni, mondjuk ritkán eszem ilyeneket mert azért zsíros ez is, de a valsoia az vegán (szójás, nem tudom, mindennap azért nem enném, de ha kell valami ilyen, amit semmi mással nem lehet, pl majonézes kukorica, hát ezeket használom).
Aztán van pl kókusztejszín is, ha édességekhez kell.
Megmondom őszintén, tejfölt előtte se nagyon ettem vagy tejszínt, mert alapvetően zsírszegényen eszem. Azt, ami belefèr, inkább viszem be olajos magokkal minthogy elpazaroljam üres zsiradékokra, úgy èrtem, az olajos magokban vannak ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, de ha pl helyettesítesz állati zsírt növényivel, vègülis üres kalóriák, csak zsír semmi más.
Aztán a tojás. Tapasztalatom az, hogy eleve a növényi tèsztákhoz nem kell tojás, pl a tortákba nem kell, mert össze fog állni így is. A kekszekbe sem kell mert van valamilyen liszt,de magát a tèsztát kicsit hagyom összeázni, palacsintába sem kell.
A fasírtok szétesősebbek de nem bő olajban sütöm ki, így nem probléma.
Gondolj a falafelre, abban egyáltalán nincs tojás és gondolom, szereted, hummusz szószt szoktak hozzá adni, abban sincs tejföl.
Ha nem akarsz főzőcskézni, van kész falafel por is sok helyen, vizet adsz hozzá és kész. Ahogy hummuszt is találsz készen. És ugye ezek nem szója de fehérjében, rostban gazdag, lehet egy gyors szendvics, vagy salátához feltét.
Köszönöm, hogy írtál!
Igen, pont ilyesmi érdekelne elsősorban, hogy ki honnan veszi a "recepteket" (nem tudom hogy fogalmazzam ezt meg másképp). Persze én is sok ételt el tudok készíteni, amit alapvetően is állati eredetű fehérje nélkül készítek és eszem meg.
Van azonban pár dolog, amit nehezen hagynék el, így inkább megpróbálnám alkalomadtán helyettesíteni. Az egyik ilyen a tej, de ezt megoldom. A másik a majonéz, erre már találtam receptet, azt a bab alapút, igaz még nem próbáltam ki. A harmadik a tejföl. Na ez már nehezebb kérdés, én ugyanis rengeteg ételhez használom (főzelékek, krémlevesek, rakott ételek). Erre nagyon szeretnék megoldást, receptet találni, mert én még boltban nem találtam növényit...
Amúgy semmi más nincs, amit ne tudnék könnyű szívvel kiiktatni.
Ja egy van még, a tojás a süteményekbe, tésztákba. Alapvetően nem igazán szeretem a bolti édességeket, így ha valami édesre vágyom, inkább sütök. Azt hiszem ez lesz az egyik legnehezebb pontja az egésznek. A tojás helyettesítése. Olvastam, hogy kukoricakeményítővel helyettesítik. Majd kipróbálom, de egyéb ötleteket is szívesen fogadok.
A szója kérdés. Szóját kizárólag szójaszósz formájában használok, igaz az is annyira ritka, hogy több havonta fordul csak elő.
Ezen felül nem sok extra alapanyagot tervezek bevonni az étrendembe, egyrészt mert nem érek rá bonyolítani (munka + iskola), másrészt mert amúgy sem táplálkozom egysíkúan. Szóval lazán és egyszerűen próbálnám megoldani.
Ezekben tudnál nekem segíteni?
Most hogy írtál bele, igen, meglátogattam:DDD
Mi érdekel konkrètabban? Receptek, nem sokat változtattam a recepteken, a mediterrán konyhában már eredeti állapotában is sok recept teljesen âllati eredetű alapanyagok nélkül van hagyományban, ezért kutyulás, receptek nagyon megváltoztatása helyett inkább választok olyan ételt, ami már eredetileg is ilyen, jó az, valamiért kitalálták, finom is, hât maradjon is úgy:)
Látogatja még valaki néha ezt a fórumot?
Csevegnék a témáról, ugyanis ki szeretném próbálni az állati eredetű fehérje mentes életet.
Praktikák és receptek (is) érdekelnének. :)
Kérdezni is akartam, hogy hogy haladsz?:)
Áttérni növényi étrendre, ez változó, hogy meglátszik-e azonnal a súlyodon. Van, aki azonnal is fogy valamennyit de szerintem ez abból is ered, hogy hirtelen megszabadul salakanyagoktól, víztől stb. Úgy kb 6 hónap alatt áll ât a szervezet maradéktalanul, pl edzést is ugyanúgy bírod, sőt jobban, hamarabb regenerálódsz edzések után, ezek több hónapba telnek, és a tapasztalat a gyümölcs/nyers étrendnél is ez,hogy kell az az átállás. Akkor kialakul a súlyod, bár szerintem a mérvadó a külső is, nemcsak az a szám, amit a mérlegn látsz. Persze az emésztès része az azonnal érezhető, hogy javul, meg laposodik a has meg minden. Mert hirtelen tehermentesítetted. Plusz nagyon szépen megfér a vegánnal a gluténmentesség is, ha valakinél az is problémát okoz.
Értem, ha a többi nem ízlik, én a szójatejet heti 2-3 alkalomra korlátoznám vagy úgy, hogy ha volt egy nap szójatej, akkor is aznap ne egyél más szójás cuccot és összesen heti 2-3. Ennyitől nem lesz semmi bajod. Készételeket minimálisra csökkenteném, ez alap. Így nyáron meg minél több nyers gyümölcs, zöldség képezze inkább a napodat.
Nagyon jó liszt/tejmentes édessègeket is tudsz csinálni, guglizd be, hogy vegan brownie vagy hogy raw vegan brownie. A raw vegan (nyers vegán) az lisztet sem tartalmaz, vagy reszelt sárgarépából, peanutbutter (mogyivaj), kókuszreszelékből kókuszgolyókat csinálhatsz, egyszóval nagyon sokszínű lehet az étrended akkor is, ha nem fogyasztasz semmi állati eredetű dolgot. Megmondom őszintén, én nem szeretek sokat kutyulni ezért az egyszerű dolgokat részesítem előnyben, ezért egy gyümölcs is édesség nekem, de ha csokira vágyom, akkor meg 2 kocka csoki megkenve mogyoróvajjal, megszórom kókusszal, az is egy gyors édesség, nem szoktam túl sokat lacafacázni ezzel sem. Megértem, ha valaki sütikölteményeken olvad el, nekem meg inkább az egyszerű, gyors dolgok a kedvenceim.
Nem arról van szó, hogy működik e, tartható e, stb., mert miért ne lehetne tartani, miért ne működne. Nekem az a gondom, hogy miért kellene ezek nélkül étkezned, ha nem vizsgált semmit?
Ha tudsz valamilyen étel intoleraniciáról, akkor azt kerüld, illetve lehet kiiktatni egyes dolgokat, hátha az a ludas, de mindent egyszerre? Így nem fog kiderülni, hogy mi okozza a problémádat.
További ajánlott fórumok:
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Melyek azok az ételek, amiket konyhai analfabéták is meg tudnak csinálni a ház felgyújtása nélkül?
- Laktató ételek hús nélkül
- Ketogén életmód követői, segítsetek! Hogyan ehetném meg a zsíros ételeket kenyér nélkül, hogy ne legyek rosszul tőlük?
- Igaz, hogy a zsírban oldódó vitaminok az állati eredetű zsírokban szívódnak fel könnyebben?
- Állati eredetű dolgok a népi gyógyászatban