Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Ahogy az egyszerű parasztemberek ettek... fórum

Ahogy az egyszerű parasztemberek ettek... (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Ahogy az egyszerű parasztemberek ettek...

1 2 3
62. 2104cc91e8 (válaszként erre: 61. - A3a88afd24)
2009. márc. 25. 18:41

Úgy legyen! Mindnyájan becsüljük meg a kenyeret és azt a két kezet, mely áldozatos munkájával létrehozta azt!

Kedves Bella, minden jót kívánok! Üdv: Fiti

2009. márc. 24. 22:55

Sziasztok! Én is csak gratulálni tudok a kenyérsütéshez házilag!

Fiti hozzászólásához szeretnék szólni. Tudjátok mért hivták a kenyeret Életnek? és mért volt (sajnos csak volt,ma már másvilág van!) annyira szent? Azért mert az SzüzMária maga,aki az Életet adta nekünk! Ha megnézel nagyitó alatt minden egyes búzaszemet azt látod,hogy SzüzMária arcképe van az egyik végén,arról ahonnan a csira is kihajt! Gondoltátok volna? Ezért is van,hogy a kenyeret nagy becsben kell tartani és nem szabad eldobni,... itt ismételni tudnám Fiti szavait. Tehát barátaim becsüljük meg a kenyeret, főleg ha az házilag van elkészitve!

2009. márc. 5. 22:02
Köszönöm a kedves válaszodat és kívánom, hogy még nagyon sok finomságot süss a szeretteidnek, és ha valami újdonságot készítesz, oszd meg velünk a sikeredet, hadd örüljünk Veled :) :) :) Üdv: Fiti
59. cc9f604208 (válaszként erre: 58. - 2104cc91e8)
2009. márc. 5. 20:48

"Nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mond és meggyógyul az én lelkem!"

Köszönöm, nagyon meghatottam a szavaidon... :)

58. 2104cc91e8 (válaszként erre: 55. - Cc9f604208)
2009. márc. 3. 20:08

Én meg gratulálok Neked, mert nem kicsiny feladat ÉLET-et tenni az asztalra!!!

Régen úgy hívták a kenyeret: Élet :) Eldobni nem volt szabad, ha földre esett meg kellett csókolni, mielőtt megszegtük (felvágtuk) a kenyeret három keresztet rajzoltunk a kés hegyével az aljára és közben azt mondtuk: Aki ételt, italt adott annak neve legyen áldott!!! Tehát a JóIsten áldja meg a Te kezed is mert a Családodat jól tartottad :) :) :)

2009. márc. 3. 18:49
.) :) :)
2009. márc. 3. 18:49

Már csak egy utolsó gondolat, olyan házban laktam 2 évig ahol minden reggel friss kenyeret sütöttek, bár géppel....

Tehát tudom, hogy milyen a kenyér illata, állaga,

és nem egyszer láttam, hogyan készítik, vagy hogyan tanácskoznak azon, hogy mittől lenne jobb a kenyér....

2009. márc. 3. 18:43

Egyébként annak most már nagyon örülnék, de tényleg, ha leírnád nekünk, hogy te hogyan csinálod a kenyeret... mert sem a cikkből, sem a hozzászólásaidból nem derült ez ki :)....

sajnos kiirt receptet sem találtam nálad!

Sajnálom, ha elragadtattam magam, de bizony sok sok fórumot, cikket és tapasztalatot olvastam végig, mire rászántam magam a dologra....

Szóval nem a te tanácsaid alapján ugyan, de úgy érzem megfelelő tudással vágtam bele a kenyérsütési mizériának... és nem kis feladat, de nem is olyan vészes...

:)

2009. márc. 3. 18:33
egyébként a lisztkeveréket már úgy csinálom, hogy 2/3 rétesliszt, és 1/3 finomliszt,mivel nálunk nincs a boltban kenyérliszt... illetve bl 80-as liszt... amit a pékek használnak, annak pótlására ez is megfelelő...
2009. márc. 3. 18:31
illetve a jénai természetes anyag....
2009. márc. 3. 18:30

sőt a jénai üveg... és én jobban szeretem bárminél, főleg a vas sütőformáknál....

A szerelem úgy kezdődött, hogy nem volt kerek tortaformám, de nem akartam kész piskótalapot venni ..... a barátném tejcukor érzékeny... azokban pedig nem tudni mi van...

kipróbáltam... és remekül megsült a piskota benne.....

2009. márc. 3. 18:25
pedig pont te voltál aki inspirált a dologhoz....
2009. márc. 3. 18:23

Szóval a javított kiadás:

( hogyne húztam fel volna magam, amikor több órát dolgozol valamivel, és valaki azt mondja, nincs is köze a dolgokhoz!!!)

De igen kenyér volt......

Nekem semmi bajom nem volt a kenyérrel!!!!! Sőt olyan illata volt sütés közben is hogy már attól megjött az étvágyunk ...


Jénaiban is lehet kenyeret sütni...sőt egyre többen abban sütik... Én még a piskótámat is abban sütőm.....

A jénai egy hőbuborékot képez! így nem ég meg olyan könnyen a kenyér, mint a szabad sütésnél... főként ha éget egy kicsit a sütőd...


Kétféleképpen lehet jénaiban kenyeret sütni.... ez a tésztától is függ...

Főként abban az esetben érdemes jénaiban sütni, ha lágyabb tésztát sikerül összehoznunk...( mint a kenyérsütőgépben!)akkor nem tud magától megállni a tészta, de szépen felveszi a forma alakját, és meg lehet sütni.... Ekkor érdemes egy kicsit több élesztőt tenni a kenyérbe..

Szóval ne pocskondiázd a kenyeremet lécci, mert mérges leszek! Ez nagyon rosszul esett!


Persze ugyanúgy időnként ránézek ehhez pedig leveszem a tetőt, szóval a gőzök távoznak... de amúgy is párás sütőben kell sütni a kenyeret, ha jól tudom!!!!!!

Szóval azoknak a gőzöknek igenis ott kell lenniük.... sőt időnként, vagy sütés előtt még ajánlott is megspriccelni a kenyér felületét!!! a kenyérsütő gépből sem távoznak a gőzök!!!


Attól, hogy te még nem sütöttél jénaiban kenyeret, vagy rossz a tapasztalatod... sajnálom....

Egyébként itt mindent elolvashatsz a kenyérsütésről és magáról a jénais sütés kétféle változatáról!!!!

[link]

:)

2009. márc. 3. 18:16
picit feldúlt a hozzászólás, ezért elgépeltem pár dolgot..... :) :)
48. cc9f604208 (válaszként erre: 47. - Kekine.k)
2009. márc. 3. 18:14

de igen kenyér volt......

nekem semmi bajom nem volt a kenyérrel!!!!!

jénaiban is lehet sütni...sőt egyre többen abban sütik... sőt én mág a piskótámat is abban sütőm.....

végig zárva... mert a jénai egy hőbuborékot képez! így nem ég meg olyan könnyen a kenyér... mind a szabad sütésnél... főként ha éget egy kicsit

Kétféleképpen lehet jénaiban kenyeret sütni.... ez a tésztától is függ...

SE abban az esetben érdemes jénaiban sütni ha lágyabb tésztát sikerül összehoznunk...( mint a kenyérsütőgépben!)akkor nem tud magától megállni a tészta, szépen felveszi a forma alakját....

szóval ne pocskondiázd a kenyeremet lécce

i, mert mérges leszek! Ez nagyon rosszul esett!


Persze ugyanúgy időnként ránézek ehhez pedig leveszem a tetőt, szóval a gőzők távoznak... de amúgy is párás sütőben kell sütni a kenyeret, ha jól tudom!!!!!!

szóval azoknak a gőzöknek igenis ott kell lenniük.... sőt időnként, vagy sütés előtt még ajánlott is megspriccelni a kenyér felületét!!! a kenyérsütő gépben sem távoznak a gőzök!!!


Attól, hogy te még nem sütöttél jénaiban kenyeret, vagy rossz a tapasztalatod... sajnálom....

Egyébként itt mindent elolvashatsz a kenyérsütésről és magáról a jénais sütés kétféle változatáról!!!!

[link]

47. kekine.k (válaszként erre: 36. - Cc9f604208)
2009. márc. 3. 11:59
Biztos nagyon finom volt de sajnos a kenyérhez nem sok köze van.Amúgy letakarni nem szabad mert a nedvesség nem tud eltávozni a tésztából és néhány nap múlva magától felnyersül a kenyér.
46. kekine.k (válaszként erre: 37. - Maco792)
2009. márc. 3. 11:56
kovász: előző nap az élesztőt megfuttatod pici só pici cukor és langyos víz, amikor feljön akkor pépesre kevered egy kis liszttel.Egy éjszaka pihen. Másnap a liszthez kell keverni úgy hogy galuska sűrűségű legyen és ezt is hagyod kicsit kelni, aztán annyi liszttel morzsolgatod a kezeid között, hogy reszelt tészta szerű legyen.Ezt megszárídod és használat előtt mindig áztatol be belőle.
2009. márc. 2. 23:14
Csak a hétvégén lesz vmi belőle de megpróbálom. Miért fordítod egymásra a jénait?
44. cc9f604208 (válaszként erre: 42. - Maco792)
2009. márc. 2. 01:40
Ne sajnáldd a dagasztásra az időt
2009. márc. 2. 01:40
ma megsült a második :)
42. maco792 (válaszként erre: 39. - Juli 1967)
2009. márc. 1. 01:30
Köszi! Holnap megpróbálom.
41. c4f059c04b (válaszként erre: 38. - Margitnéni)
2009. febr. 28. 21:11
Vannak ilyen érdekes dolgok. Amikor az egészséges éltmód mellett is hízunk. Én 165 cm és 70 kg vagyok, sokat mozgok rendszeresen, egészségesen eszek ,és mégsem tudok lemenni 65 kg-ra már évek óta.
2009. febr. 28. 21:00
Eddig mindent kenyérnélkül ettem,de engem is elkapott a kenyérsütési láz és most kenyeret eszek mindennélkül.
39. Juli 1967 (válaszként erre: 37. - Maco792)
2009. febr. 28. 20:49
Kevés langyos vizben feloldom az élesztőt és lisztetkeverek bele,hogy jó sürű legyen és hagyom pihenni szobahőmérsékleten amig megkel.
2009. febr. 28. 14:02

Én is szoktam néha kenyeret sütni, tényleg finom.De mivel mi nagyon kevés kenyeret fogyasztunk, én egyátalán nem eszem, így nincs értelme.

Nem iszok tejet, nem eszek mézet, eddig csak itthon főzött ételt ettem, most kezdtük rendelni a teletáltól, hogy diétás legyen. Itthon termett zöldséget eszünk, egyedül a csirke nem "terem" itthon. Világ életemben mondhatni egészségesen éltem, nem veszek meg mindenféle vackot, nincs is rá pénzem, és mégis kövér vagyok. Úgyhogy nekem ez a természetes életmód, ami nekem világ életemben természetes volt, nem jött be sajnos.

37. maco792 (válaszként erre: 30. - Juli 1967)
2009. febr. 27. 23:01
És hogyan kell kovászt csinálni? Én teljes kiörlésüböl szeretnék sütni. Tudtok vmi jó receptet?
2009. febr. 27. 21:32

Na én ma sütöttem kenyeret.... találtam egy honlapot... utána olvastam.. 1 órakor nekikezdtem 6-kor kivettem a sütőből.....

BL55 lisztből meg réteslisztből fél fél kg 5dkg élesztőből 2deci vízből és egy pohár kefir... 2 és fél evőkanál finomított só....


kézzel dagasztottam: látta MR.. Olivertől...

Meleg sütőben kelesztve 2xer és két egymásra fordított jénaiban megsütve...



Olyan de olyan szép lett.....az unokahúgom másfél ves... a bolti kenyeret kiköpi, de ebből annyit evett, félek nehogy baja legyen, mert akkora pocit eresztett!!!!

35. 9bbaa658f2 (válaszként erre: 34. - Anyuca66)
2009. febr. 27. 18:31
Köszi szépen.
34. anyuca66 (válaszként erre: 32. - 9bbaa658f2)
2009. febr. 27. 18:30
A keresőbe " kenyérsütés " ott mindenfélét megtalálunk. .
33. biológus (válaszként erre: 27. - Hableány)
2009. febr. 27. 14:30
köszi :)
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook