A paradicsompalántát ültetőgödörbe tegyem mélyre, vagy ültetőárokba fektessem? (tudásbázis kérdés)
Elvileg azért nem lenne jó túl mélyre ültetni, ugyanis a talajnak csak bizonyos mélységig van termőrétege. Lakóhelytől függ. Van létjogosultsága a fektetve ültetésnek.
Ha nem lesz fagy végülis ki lehet a kertbe tenni.
Nálunk fagyot mond -1 °c is akár. Palántázás halasztva.
Ezt találtam...
Gondolom az oldalsó szárai mennek felfelé..
És kb mekkorák szoktak lenni?? Felkötni karózni??
( bocs a " buta " kérdésért ).
Szüleimnek kertészete volt. Fektetve ültettük a paradicsomot, ha már megnyúlt, mert így jóval könnyebb volt. (több ezernél nem elhanyagolható szempont. Szépen felegyenesedett, megerősödött. Nálunk a sorrend : vetés ládába, majd amikor kb 10-12 cm körüliek voltak, akkor átültettük őket virágcserépbe (7 cm átmérőjű) és mikor ezt is kinőtték, akkor kerültek ki a végleges helyükre.
Amikor a házikertben én próbálkoztam a paradicsommal, akkor kisebbeket és simán mély gödörbe ültettem. Lassabban nőttek, de ezt leszámítva nem volt velük gond.
Igen, jól írtad.
Paradicsom vész ( gomba ), na meg a krumplibogár is rámehet...
A palántázófáddal (ami manapság már műanyag) jó mély lyukat fúrj, és önts a lyukba vizet.
Helyezd bele jó mélyen a palántát. Tényleg jó mélyre tedd, hogy később ne törjön ki a termés súlyától.Után a jól nyomkodd a növény tövéhez a földet.
Később majd figyeld rajta a tetveket, és permetezd ha vannak, mert megzabálják a növényt.
Hát én is úgy szoktam, hogy mély gödör neki mélyebbre mint volt a pohárban, vagy mint ahogy a gyökere kezdődik, attól függ szabad gyökerű a palánta, vagy cserépbe, pohárba kaptad. Mellé karó, 1-2 helyen rá rögzítve. Az ágacskái tövébe, hónalj hajtásokat ki kell csípni majd később, hogy szebben teremjen. Időközben ami olyan ág, felkötni a karóhoz, hogy ne a földet súrolja, és ne is törjön le ha sok a termés.
Egyébként fajtája is válogatja, van amelyik futó, van amelyik kisebb bokrot hoz, van amelyik kifekszik mert lehetetlenség annyi felé terjeszkedni. :D Vagy a kis mini paradicsomok balkon ládába.
Szóval amilyet szeretnél olyat vegyél, legyen meg a megfelelő tér állás mindegyik oldalról, hogy elférj köztük és tud elérni körbe őket.
Mielőtt beülteted őket akkor is 1-2 órát áztasd meg a gyökereiket, majd ültetésnél is adj nekik rendesen, de áztatásos módon, ne spricceld le a bokrokat, mert a gombák meleg ágya lesz.
De fektetni, árokba még sosem láttam, nem tudom melyik fajta szereti ezt a módszert, vagy milyen célból jó fektetni a palántát, ezt viszont nem tudom.
Nekem is új ez.
Májusi fagyosszenteket megvárnám.
Műanyag palántázó " botom " van. De ha a palánta jó 20 cm, akkor kis gödör belocsolva és mehet bele, iszapolva...
Karózni szokták. Ha sorba van talán mint a szőlőnél, karók közt dróthoz kötni..
En se hallottam meg olyanrol, hogy direkt fektetik a paradicsomot.
A kertekben mindenhol karozva vannak. Kivetel ha konzerv paradicsom fajta, az magatol "lefekszik", hiszen a szantofoldeken is igy vannak.
Ilyen paradicsom fektetésről még nem is hallottam.
Annak állnia kell.
Nekünk van hegyes ültető eszközünk (nem tudom mi a rendes neve), fúrok vele egy lyukat a földbe és beleállítom a paradicsomot.
De fúrhatsz neki lyukat egy gallyal is, vagy késsel, mélyre kell a gyökerének kerülnie, hogy állva maradjon.
További ajánlott fórumok:
- Lakatlan sziget, lehet belőle paradicsomi állapot?
- A boltokban mindig megnyomkodom a paradicsomokat,...
- Mivel tüntethetem el a paradicsomfoltot a blúzomról?
- Hova fektessem be 3millió forintomat?
- Mit lehet csinálni a sok zöld paradicsommal ami nem érik be a ketrben a fagy miatt?
- Csajok, Szilikon, ez lesz a Paradicsom :)