A nem ajánlott levélként feladott levélnek valahogy utána lehet nézni? (tudásbázis kérdés)
Volt, hogy kaptam ajánlottan olyat, ami dobozban volt (kb gyerekcipős doboz nagyság), mégse kellett aláírni, pedig nem fér bele postaládába... sokszor nem értem én se...
De sajna sima levél, ha eltűnik, akkor azt megtalálni nem lehet.
Ez szerintem azért nem működik - de javítsatok ki, ha roszzul tudom -, mert ha nincs ragszám, akkor azt sem lehet bizonyítani, hogy a sima levél NEM érkezett meg, és hogy nem vette át senki.
Ajánlott levélnél vagy csomagnál 15 munkanap után elkezdik keresni a levelet, ehhez ki kell töltenie a feladónak is egy noymtatványt, a címzettnek pedig azt, hogy biztosan nem vette át. De a ragszám alapján nyomon lehet követni, hogy melyik volt az a postahivatal (az átvevő, a budaőrsi elosztó vagy a címzett településén lévő), ahol még utoljára átment a gépen.
Ezt kizárólag vonalkód alapján lehet megcsinálni, ha valaki bemondja egy blokkot lobogtatva, hogy x Ft-ért feladott egy levelet, de az nem érkezett meg, nem sokat tudnak tenni, és végülis tényleg bárki mondhatná, hogy nem ért oda a levél a címzetthez, ha egyszer sem ezt, sem az ellenkezőjét nem lehet bizonyítani....
nem,
ezzel már én is voltam gondban,ha érdemi levelet adsz fel,csak ajánlottan szabad,de volt úgy hogy hivatalos helyre küldtem és ott letagadták hogy megérkezett volna,miután mondtam hogy a Posta kézbesítette,érdekes előkerült pár hét múlva,ilyen leveleket azóta tértivevényessen adom fel,nehogy már a hivatalok packázzanak már az emberrel.
Nem.
A mi postánkon már minden kétséges, nem úgy mint régebben. Akkor még azt is megtalálták, akinek nem volt egészen pontos a címe. Igaz akkoriban évtizedekig dolgozott egy személy egy területen, és a lakosok is állandóak voltak.
Angliából jött egy küldemény a tavalyi évben elején. A Magyar határig interneten követni tudták, megvolt. Itt nyoma veszett.
velem mindig aláíratják az ajánlottat is, de csak 1 helyen,a papíron,ami a postásnál van..
a tértivevényesnél egy keményebb lapot is alá kell írni,plusz nyomtatottan is..
ha a kézbesítő biztonságosnak ítéli a postaládát (szóval valamilyen szinten zárt,nem csak egy levágott végű palack pl :) )akkor bedobhatja a postaládába minden következmény nélkül.
10 ft az LNK (levélszekrény útján nem kézbesíthető) , ezt is kiviszik,csak ha nincs otthon senki akkor nem dobhatja be,hanem hagy róla értesítőt és be kell menni érte a postára mint az ajánlottnál.
Tudomásom szerint a könyvelt postai küldemény átvételét a címzett aláírásával hitelesíti. Tehát a kézbesítő mulasztást követett el, ha netán a postaládádat felnyomják, beázik, stb... és emiatt Téged hátrány ér, akkor botrány van, a kézbesítőt úgy rúgják seggbe hogy elszáll.
De ennek azért érdemes utánanézni a posta üzletszabályzatában, lehet hogy rossz az információm vagy változott, de ha belegondolsz, a könyvelt küldeménynek úgy van értelme, ha a feladástól a kézbesítésig minden statusz rögzítve van.
Van már egy téma, a fenti linken utána tudsz nézni.
Amúgy a kérdésedre a válasz nem. A blokk (aminek egyébként feladóvevény a neve) azért kell, mert ezen szerepel a küldemény azonosítója (ami a küldeményen is szerepel) a feladás pontos ideje. A 16 jegyű küldeményazonosító (lánykori nevén ragszám) a számítógépes rendszerben is szerepel, így nyomonkövethető.
Ha nincsfeladóvevényed akkor az egész almásrétes.
De az ajánlottnak ott van a szelvénye, azzal bizonyíthatja, hogy ajánlva feladta, és ezzel lehet a postán reklamálni, ha eltűnik.
Ha nem jön meg, szólj az eladónak, hogy a szelvényt fotózza le vagy szkennelje be és küldje el.
További ajánlott fórumok:
- Fel lehet adni egy max 1kg-os csomagot dobozban levélként?
- Ajánlott szelvény nélkül feladott csomag nem érkezett meg, ilyenkor mi van?
- Csomag levélként
- Lehet csomagot is feladni ajánlott levélként, ha nincs két kiló?
- Sima levélként, nem ajánlottan feladott levél ha nem érkezett meg, számlával reklamálhatok esetleg?
- Cipősdobozba csomagolt kb.1 kg tömegű csomagot ajánlott levélként elvisz a posta, vagy csak csomagként?