A kádárkockákat anno tényleg praktikusnak és "élhetőnek" tartották? Mi lesz ma a sorsuk? (beszélgetés)
Mint írtam, lakberendezési csoportban dicsérték nagyon. Most rákerestem, neten is:
A nagyszüleim 50-ben költöztek oda. Gondolom, az eredeti tulajdonos rendben tarthatta, aztán nem sokkal ezután jöttek a nagyszüleim.
A laminált nyilvánvalóan olcsóbb, és egyszerűbb is, ha tényleg sokat kellene költeni a padlóra. Az unokatesómék viszont szerencsések voltak, találtak egy idős parkettás bácsit, aki megcsinálta nekik.
Mi is egy ilyen társasházi lakásban élünk. A parketta szerintem közel 100 éves, mint az épület.
Nagyon ronda volt, amikor megvettük a lakást, látszott, hogy nem vigyáztak rá egy kicsit sem. Sok helyen hiányzott a lakk, kitört darabok, stb.
Drága lett volna felújíttatni (apukám már nem él), így megnéztük a YT-n, hogy kell csinálni és rátettük a laminált padlót;)
Az sötétebb, mint a padlóm, nem merem, és valószínű, hogy felmosnám nem?
Ja, csak darált dióm van:DDDD
Akkor már volt laminált? Nem is tudtam.
Mondjuk a telken sajnos nem sikerült ilyen jóra. Persze függ, hogy ki mit használ és hogy teszi le. A nagyszüleim egy 30' években épült városi lakásban éltek le 50+ évet, a parketta még a 2000 évek elején is szép volt, bár vigyáztak is rá.
Nekünk kétféle van.
Az olcsóbb sérülékenyebb, így bútor tologatástól lett 1-2 karc, ami nem feltűnő.
A drágábbnak, amelyiknek nagyobb a kopásállósága teljesen rendben van.
Nekünk is laminált parketta van a szobákban. Évek óta semmi baja. Nem nyikorog, nem kopik, könnyű tisztán tartani. Több, mint 5 éve "koptatjuk". Legnagyobb igénybevételnek a nappaliban van kitéve, de állítom, hogy senki meg nem mondaná, hogy több éves. Persze a laminált parketták közt is vannak minőségi különbségek. Aztán sokat számít a lerakása, ami tényleg nem egy nagy művészet, csak érteni kell hozzá.
Szóval nálunk nagyon bejött a laminált parketta. Nyilván nem egy életre tervezi az ember, mint ahogy a berendezést, falszínt sem.
A többi helyiségben kőburkolat van. De a szobákba én nem tetetnék követ. A kőnek - bármennyire szépeket lehet lerakni - hideg hatása van, a parketta meleg hatású.
Ja, és családi házban lakunk.
Ááá…20 évet? Dehogy bír ki annyit. Szerintem kb. 2 évig egész jó, aztán a következő 3 év alatt ronda lesz és cserélni kell.
Egy előnye van, hogy sokan maguknak le tudják rakni.
A rendes parketta időtállóbb, valóban több 10 évet kibír, csak ehhez mindenképp szakember kell.
Több ház felépítése, és saját ingatlan tapasztalata alapján arra jutottam, hogy kövezni érdemesebb. Kis túlzással kapsz annyiért burkolólapot mint laminált. A munkadíj ugyan húzós, de örök darab. A laminált nyikorog, ha végigtolsz rajta bármit, karcos lesz, a nedvességtől púposodik.
Soha többet lamináltat. Mi most fejeztük be egy új ház építését, minden szobában burkolólap van.
Jaj, az annyira macerás. Javítani az esetleg eltört, elkorhadt darabokat, nyikorgást megszüntetni, felcsiszolni, lakkozni, kivárni.
És a régi parketta felújítása nagyon, de nagyon drága...
Ezt, hogy érted, hogy vegye e meg előre?
Ha nem veszi meg előre, akkor mit raknak le?
Igen, a laminált padló elég "kényes", de könnyen lerakható és felszedhető, így cserélhető.
A kopásállóság fontos.
Mi nem szedtük fel a régi parkettát, hanem terítettünk rá párátlanító vagy milyen fóliát és ment rá a laminált padló.
Ja, előre megvettük a padlót;)
Pesten vannak nagyobb panelek is.
Újpalotán pl. van 82 nm-es, Ahol van 1 közlekedőről teljesen külön nyíló szoba és egy nappali, amiből nyílik még 2 szoba.
Nem összenyitott.
És kisebbekben is van olyan, ami 2,5 szobás és mind a három szoba külön nyílik.
Még valami.
Én is és a gyermekeim is 64 nm-es lakásban nőttem,nőttek fel ,semmi bajunk nem volt vele,csak annyi,hogy sajnos egybenyiltak a szobák.
További ajánlott fórumok:
- Család feje a férj... tartották régen. Szerintetek ma hogy van ez?
- Tusolsz, vagy fürdesz? Mi a praktikusabb 50 felett?
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..
- A praktikus kötényruha hova tűnt a divatból?
- Van előszobád, praktikusnak tartod, vagy feleslegesnek?
- Ha a Horváth tengerpartra szeretnék pár napra menni, milyen hasznos és praktikus tanácsot tudtok adni?