A herpesz a szájon mikor fertőz? (tudásbázis)
Azt tudom, hogy ha egyszer valakinek kijön a száján a herpesz, az folyamatosan számíthat rá, hogy újra előjön.
Azt, hogy fertőz e, nekem az orvos azt mondta, hogy nem!!
De ez is olyan ezekszerint mint a mostani vírus.
Ha beoltatjuk magunkat akkor is elkaphatjuk, bár az elején még arról nem volt szó, hogy oltás után megfertőződhetünk.
A jó ég tudja már, hogy mit is gondoljon az ember most már az orvosok véleményéről.
Sajnos a herpesz fertözö. Söt ujszulött babaknal pl. idegrendszeri problemakat is okozhat. Es a baranyhimlöt meg az övsömört is herpesz virus okozza.
Aki egyszer elkapja a herpeszt annak mindig ott van a szervezeteben, es barmikor elöjöhet. Pl. szolizas, stressz, stb. Egyebkent nekem is jött mar ki a szamon mikor egy joizut ettem.
Pedig a herpeszt vírus okozza,elméletileg fertőz.
Csak van,aki nem kapja el,mert erős az immunrendszere.Vagy nem tudom:)
Nem fertőző.
Az is lehet, hogy csak jó ízűt etettek!
Nekem is kijött tegnap, de előtte lila hagymát kolbászt, szalonnát ettem.
Olyan jólesett, hogy azonnal égni kezdett a számszéle és ki is jött, hiába kenegettem.
Most Amodent fogkrém van rajta.
Egyébként azt mondta az orvosom hogy immunrendszerprobléma.
De kiválthatja lelki vagy fizikai megterhelés,stressz,szinte bármi...ááá
Köszi a valaszokat.
Eben11, egesz elkapott a frasz ahogy elolvastam mi mindent okozhat es a vacak.
Itt nem csokolozasrol van szo. Mar sebes a szam es ma a kisfiam az en kanalammal kapott be egy falat kajat. Ezert vagyok ideges, remelem nem fogja elkapni. Egesz heten ugy vigyaztam , tapasz meg ´minden, a kezem mar sebes, mert kiszaradt a sok mosastol, mar egy hete nem adtam neki puszit sem. Es most meg ez!
Igaz mikor meg fel eves lehetett egy ismerösunk megpuszilta, es neki is sebes herpeszes volt a szaja, azt hittem a guta ut meg ott helyben. De szerencsere nem lett semmi baj.
Ugy vigyazok az ilyen dolgokra, es tessek!
jaj és ezt a hosszút is talláltam:
A herpeszvírus fertőzés embernél igen gyakran előforduló fertőzés. Érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat, a szemet, a központi idegrendszert és a nemi szerveket. Néha súlyos, egész szervezetet érintő fertőzést is okozhat.
Két törzse van, HUS 1, amely általában a bőrt és a nyálkahártyát betegíti meg és a HUS 2, amely elsősorban a nemi szerveket érinti. A fertőzésnek két formája lehet.
1: elsődleges fertőzés: amikor a fogékony szervezet először találkozik a vírussal. Ekkor legtöbbször észleljük a tüneteket vagy csak helyi felületes elváltozásokat. Újszülöttekben és alultáplált csecsemőkben azonban súlyos, egész szervezetet érintő betegség alakulhat ki. A fertőzés után megjelennek a szervezetben a védekezést biztosító antitestek.
2: a visszatérő herpeszes elváltozások már az immunis szervezetben jelennek meg, amely a tünetmentes fertőzés fellobbanását jelenti. Ezt kiválthatja hideg, kimerülés, betegségek, UV fény, stress, menstruáció. Ebben az esetben tehát szinte mindig helyi tüneteket észlelnek. A lappangási ideje a fertőzésnek 2-12 nap. A fertőzés terjedését 2 tényező befolyásolja, szoros testi érintkezés és trauma (hámhiány). A fertőzés után a fertőzöttek tünetmentesen üríthetik a vírust. A fertőzés tünetei lehetnek: ajakherpesz, bőrön herpeszes hólyagok bárhol, heveny fertőző száj- és ínygyulladás, okozhat szemelváltozásokat is a vírus. Jól ismert, főleg felnőtteket érintő nemi szerveken hólyagos elváltozásokat okozó herpesz, ill. bármely korosztályban, de szerencsére ritkán kialakuló agyhártya-agyvelőgyulladás. Hogy éppen hol és milyen formában jelentkezik a fertőzés, tehát függ a fertőzés behatolási helyétől (sérülések!), aktuális immunállapotától és életkorától. Fontos tehát a fokozott óvatosság.
én csak azt akartam írni, hogy fertőz.Legalábbis én nem csókolóznék olyannal akinek a száján épp kint van a herpesz,és szerintem szülni se engednek olyat
akinek mondjuk a nemi szervén épp kint van(császár).
Az volt a kérdés a sebes száj fertőzhet-e.
Hát nem tudom, amikor kijön a számon én inni is úgy iszok, hogy alig érjen a pohárhoz, annak ellenére, hogy utána elmosom és senki sem iszik belőle.
Én Zoviraxot használok, ugyan azt írják benne, hogy nem tudom hány óránként kell kenni én mindig figyelek, hogy fehér legyen a szám a kencétől. Így 2 nap alatt leszárad (ha nem hamarabb), harmadik napon sebes, negyediken már bármit csinálhatok vele.
Amúgy az a "szerencsém", hogy éjjel is felébredek, ha érzem, hogy jön ki, így be tudom kenni, sokszor ki sem jön a számon.
és még ezt is találtam:
A felnőtt lakosságban 90% a hordozók aránya. A tünetmentes hordozók többnyire nem fertőznek ugyan, de ez sem kizárt, ezért a fertőzés megelőzése nehéz.
Természetesen az aktív betegek fertőzési hajlama jóval nagyobb. Ezért kerülni kell az aktív herpeszben szenvedőkkel való közvetlen érintkezést. Ne használjuk a beteggel közös borotvát, evőeszközt, törülközőt. Az ajakherpeszes betegnek a provokáló tényezőket (pl. erős napsugárzás) - ha lehetséges - kerülnie kell.
ez nem teljesen igaz szerintem a neten találtam:
Az ajakherpesz mintegy 30%-ban nemi szervi herpeszt is okozhat. Ezért aktív ajakherpesz esetén az orális közösülés kerülendő.
Alsótagozatos koromban a térdemen volt vagy 20-25 herpesz. Ecsetelni kellett valami narancssárga löttyel...
Az melyikbe tartozik? :)))
Van tipusos és atipusos herpesz. Az egyik a genitáliakon jön ki, a másik az oralis szerveken. Maga a vírus a gerincvelőben található. Ami az oralis részen (szem, száj, orr környéke) jön ki ,nem fertőz, csakis ami a genitaliakon (szeméremtest, végbélnyílás). Tehát ha a társadban nincs jelen a herpesz, nem is fog kijönni. Ahhoz egy kicsit több kell. gyakran az anya a szülés során "adja át" a fertőzést. Acyklovirum és 3-4 nap alatt helyrejön.
A korai szakaszban (mikor csak bőrpír jelentkezik, illetve égető érzés) a jegeléssel sokat javíthatsz a helyzeten. Maga a herpesz immungyengeség esetén jön ki (betegség, stressz, egyéb más, túlzott hatás, lsd szolárium)
ha kijött fertőz,nem ajánlatos vele csókolni puszilgatni és közös poharat evőeszközt használni!
és nem csak a másik szájára adhatod tovább...jobbulást!