A gyerektartás összefügg a láthatással? (tudásbázis)
Sziasztok, a véleményetekre lennék kiváncsi. Elválltam, és van egy gyerekem, aki idén fejezi be a gimnáziumot, de szerencsére továbbtanul. Én idáig rendesen fizettem a tartásdíjat, a fizetésem 25%-át utána. Mivel vezető beosztásban vagyok egy multinál, ez havi 250.000,- -t jelent. (Mikor anno elváltam a fizetésem a fele volt, és a tartásdíj kb. 120.000,- -ra jött ki) A gimnázium befejeztével szeretném a gyerektartást rokontartásra módosítani, és az összeget havi 100.000,- -ra levinni. Ezidáig is túlzásnak tartottam már ezt az összeget, de úgy voltam vele, amíg kiskorú, nem foglalkozom vele (mármint a pénzzel), de úgy gondolom, 100.000,- elegendő támogatás egy felnőtt embernek, ill. időközben született még egy gyerekem, akiről szintén gondoskodnom kell. Az ügyvédemet megkérdeztem erről, de nem bíztatott, azt mondta, hogy kétséges a dolog kimenetele.
Szerintetek elképzelhető, hogy a bírőság a továbbiakban is jogosnak fogja találni a havi 250.000,- -t, és nem fogadják el a mérséklést 100.000,- -ra?
A lényeg az, hogy a bíróság a reális szükségletket is nézi. Pl, ha valaki 1 milliót keres havonta, az nem kell, hogy 200 ezret fizessen havonta gyerektartásra.
Téged nem "kötelezhetnek" az új gyerek tartására.
Igen! A 20%-ot ítéli meg a bíróság általában, amíg az a gyerek szükségleteire -a nevében is benne van- a tartására kell. Nos! 80 e Ft nem kell egy gyerek tartására, legalábbis nem az egyik szülőtől. Mert a másiknak ugyanolyan tartási kötelezettsége van.
Elszámoltatni ebbe az esetben szerintem nem lehet. Azt csak akkor lehet, ha a gyerek esetleg elhanyagolt lenne, vagy ilyesmi.
Nem, így megosztani nem lehet, mert ez -ahogyan a nevében is benne van- a tartására kell. A megtakarítással meg nem lehet "etetni" a gyereket.
A lényeg az, hogy szerintem a Te esetedben kb. a felére csökkenthető lenne az összeg, mivel a 40 e Ft körüli összeg lenne a reális. A többit Te félreteheted a gyereknek nagykorára. Nálad nagyobb biztonságban van a megtakarítás!
A jogaidról már írtam. Te ugyanolyan teljes jogú szülő vagy, mint az anyuka. Szerintem fordulj bírósághoz,-Te mindenképpen jobban fogsz járni.
Úgy tudom, hogy a bíróságot a fizetés 20%-át ítéli meg. Ha havonta nem is mindig, de éves szinten kb. kijön a havi 80e ft. Én ezt a pénzt nem sajnálom, de nem hiszem, hogy nem elég.
Mikor együtt éltünk, nem költöttünk a fiamra ennyit. Egyébként jó anyagi körülmények között élnek, illetve a párja tudom, hogy jól keres. Az senkit nem érdekel, hogy nekem van egy lakáshitelem kb. 80 eft a törlesztője (60nm-es, ha majd családom lesz) és hogy kiszámoltam még egyszer 80eft csak az én fieztésemből nem fog telni egy gyerekre havonta és ez így nem fair.
Jó lenne tudni, hogy lehet-e kötelezni az exemet arra,hogy bizonyítsa, mire költi vagy inkább arra, hogy anyagilag Ő is járuljon hozzá! Jelenleg, többszöri elszólásaiból arra következtetek, hogy teljes mértékben én állom a fiam nevelését.
Esetleg van-e arra lehetőség, hogy a 80e ft-ot jogi úton megosszam úgy, hogy utalok havi 40e-et és a másik havi 40-et pedig megtakarításként nagykorára valahol elhelyezem (akár jogi úton is), mert 2 év alatt nem tudott belőle soha 1 ft-ot sem félretenni...most viszont, hogy a párjával gyereket akarnak, sajnos elindult bennem egy olyan gondolat, hogy nem akarom a fiamra szánt összegből a közös gyereküket is „nevelni“.
Nem! Csak ilyen indokkal nem vonnak meg kapcsolattartási jogot.
Ha viszont mégis ezt a törvénytelen ítéletet hozta a bíró, akkor az exed hogyhogy nem fellebbezett? Nem is akarta annyira a kapcsolattartást?
Rokontartást a közvetlen rokonoktól ítél/het/nek meg.A nagyszülők nem közvetlen rokonok. Cseréld le az ügyvégedet! Bár ha az exed ezt a "vagdosódást" megette, akkor mégis jól jártál.
Itt jegyzem meg, hogy a rokontartás összege általában a fele a gyermektartásnak. Pl. 20% helyett 10%. És így tovább.
Röviden, mindenhez van jogod. Pl. a horribilis, 80 e Ft-os tartásdíj drasztikus lecsökkentetéséhez is...Ahogy olvastam, meg is érdemelné a "kedves" anyuka.
A kapcsolattartás általában így alakul a bírósági döntések szerint: elviheted minden páros hétvégén péntek 18:00 órától vasárnap 18:00 óráig,-minden páros ünnep 2. napján, a téli és nyári szünet második felére.
Továbbá beleszólásod van, a lakhely, óvoda/ iskolaválasztásba, vagyonkezelésbe...
Szóval nem egyezkedni kéne az exeddel, hanem a bíróságra kéne menned. Amiket fent leírtam, mind megítélnék.
Természetesen nem függ össze, mert a tartásdíj nem a láthatás(aminek a neve helyesen kapcsolattartás)ára.
Csak a nem "fizetés miatt" nem vonják meg senkitől a kapcsolattartási jogot.
Milyen jogaim vannak?
Fiam (6 éves) édesanyjával különélésünk kezdetekor (2 éve) úgy gondoltam és megegyeztünk, hogy havi 80.000,- Ft-ot utalok neki minden hónapban gyerektartásként, valamint abban, hogy 2 hetente láthatom a fiamat, amit természetesen soha sem mulasztottam el, mint ahogy a gyerektartást sem. Év eleje óta kezdett megromlani a „kapcsolatunk”. Az elmúlt 2 évben soha nem volt elég a gyerektartás és én mindig igyekeztem segíteni. A mai napig követelőzik, hogy a hiányzó összeget a párjának kell állnia (akivel együtt él), pedig nem is az apja, de úgy szereti (aminek örülök, mert a fiam is szereti és lát valami családi modellt).
A családi élet miatt többször nem tudta biztosítani 2 hetente a láthatást. Júniusban (nem is volt választásom hogy mikor, de szerencsére a cégem rugalmas) 2 hetet lehetett nálam a fiam (mert ők nem kaptak szabadságot), viszont arra az időre is követelte a gyerektartás összegét, amit őszintén szólva nem akartam elutalni. Bírósággal fenyegetőzött valamint azzal, hogy ha nem fizetek, akkor nem láthatom a fiamat.
Szerinte megengedhetem ezt az összeget, még többet is, mert egyedül élek (igaz úgy néz ki én is megtaláltam életem párját, akivel szeretnék összeköltözni).
Eddig soha nem volt kérdés nálam a gyerektartás összege, de mióta követelőzik és alig látom a fiamat...Lassan úgy érzem nekem azon kívül, hogy fizessek, semmihez sincs jogom, csak értsem meg, hogy a fiamnak új családja van és ez nekem lemondással jár.
Szia.
Nálunk megvonták a szülői felügyeleti jogot az apától, mert nem fizette a gyermektartást és én feljelentettem őt a rendőrségen érte.
Mivel a gyermek sérelmére követte el a büncselekményt, a bíróság nem is gondolkodott rajta, hogy megvonják-e a felügyeleti jogot.
Hogy jön ide az abortusz???
Eszemben sem jutott soha!!!
Olyan nem lehet , hogy valamelyik barátunk, szomszéd, unokatestvér, rokon stb. a témához kapcsolódó helyzetben van? Attól még érdeklődhetek itt!!
Igen-igen! Az előző hozzászólók (többek között Te is becseiagi) értették a témát, mert intelligensek, és úgy is válaszoltak.
Igen, ahogy írtad ezért van ez az oldal:)
Várj!!
Nem olvastad végig!!
1. írtam hogy nem rólam van szó:"Szerencsére nem rólam van szó, én kiegyensúlyozott házasságban élek 18 éve:)
Köszönöm a válaszokat!"
2. Nincs is gyermekem!
3.Tapasztalat gyűjtés céljából bárki dobhat fel témát!!!
Hát most elszomorodtam! A feleség mindenre képes(gusztustalanul)!!!
A (tiszta szívű-lelkű) Apósát már így is undorítóan becsapta több száz ezer forint felvételével:(:(
Köszönöm az infót!
Kellemes napot Neked:)
További ajánlott fórumok:
- Ha az apa nem fizet gyerektartást
- Ti visszakövetelnétek az eddig kifizetett gyerektartást?
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Van olyan akinek a drága exének sikerült a gyerektartásdíjat csökkentenie? Írnátok a tapasztalaitokról?
- Miért nem büntetném az apát, ha nem fizet gyerektartást!
- ARANKA-4 soros, 7 szótagos aszparanta/a, á/ összefüggő, humoros történet