A gyed utánni gyes-t meg kell igényelni vagy automatikusan fogom kapni? (tudásbázis)
Nagyon örülök a segítségnek:) Már le is töltöttem, holnap elküldök mindent.
Csak azt nem értem, hogy a Kincstárnál a nő miért mondta, hogy a Családtámogatási Irodának kell küldenem és nem oda egyenesen nekik. (Az egyik Miskolcon van, a másik Balassagyarmaton...)
Az Államkincstár honlapján rajta van, hogy:
"Figyelem!
2008. január 1. óta a családtámogatási ellátások igényléséhez - az orvosi igazolások, dokumentációk kivételével - elegendő az okmányok másolatát benyújtani."
Ezt a honlapról másoltam ide.
Én már két gyerek után intéztem és mind a kétszer kellett az eredeti, mivel a hátuljára vezetik fel, hogy milyen juttatást igényelt már a szülő a gyerek után.
Ezek szerint nem mindenhol van így.
Decemberben, ünnepek előtt adtam postára, és már most kedden megjött a határozat (29-én lesz még csak két éves).
Én az általam leírt ügybemenetben csináltam.
Nem kell az eredeti születési anyakönyvi kivonata a gyereknek a gyes igényléséhez.
Legegyszerűbb:
postán, ajánlottan elküldöd, másolatokat mellékelet, ennyi.
Alul vannak a nyomtatványok, kitöltési útmutatók.
Nagyon köszönöm.
Utánanézek mindennek alaposan és sietek beadni.
Meg voltam győződve arról, hogy a munkahelyem majd küldi a papírokat az igényléshez. Úgy emlékeztem, hogy az első gyerekemnél ez így ment...
Ha rám hallgatsz, mész személyesen. Segítenek kitölteni, és azonnal továbbítják. Kell vinni: a gyerek eredeti szül.anyakönyvi kivonatát /na ezt nem szívesen adnám postára/, Taj számát, a Te Taj számodat, adószámot, lakcímkártyákat, szem. igazolványt. Lefénymásolják őket és azonnal visszakapod.
Azt hiszem ennyi, de a MÁK honlapján biztosan leírják részletesen, hogy mit kell csatolni.
Sajnos erről már lekéstem, hogy előtte kérjem...
Elég, ha a netről letöltöm a nyomtatványokat, s beküldök mindent, vagy menjek személyesen a Családtám. Irodához?
Én most tanácstalan vagyok:
A héten kaptam a MÁK-tól egy levelet, nyomtatványokkal, amiben írják, hogy amennyiben dolgozom a GYES mellett, akkor küldjem be ezeket a papírokat.
Dec. 28-án telt le a GYED-em, én azt hittem, hogy a munkáltatóm küldi majd a papírokat a GYES igényléséhez.
Felhívtam a MÁK-nál az ügyintézőt, aki küldte a levelet, azt mondta, menjek a Családtámogatási Irodához, ott kell kérnem a GYES-t.
Szia! Én is most intézzem a Gyest minnél elöbb adbe mert rengeteg mindenzt kérnek ha van munkahelyed onnan kérhetsz forma nyomtatványt . de ha nem adnak akkor a helyi önkormányzatokhoz ,menj be , és ott meg mondodo mit szeretnél ott adnak én is onnan tudtam kérni
, de meg nézzem van e másolat nekem és ird meg cimedet és küldök másolt papirt
Kell hozzá csatolnod másolt személyi lakcim kártya adó kértya tajszám ha van magánnyugdij tagságid annak igazolása év kezdetétöl ,gyereknek másolt születési anyakönyvi kivonata. adó kártyája taj ,lakcim ,stb ha bármi kérdéssed van irj ide vagy eamelem : oroszkrisztina38@citromail.hu
Az összegyűlt szabadságot én úgy hallottam, hogy akkortól kötelező kivenni amikortól 8 órában dolgozol.
De ez az infom még abban a megboldogult időkből való amikor gyes mellett csak részmunkaidőben lehetett dolgozni.
Azóta mi változott?!
ha van munkahelyed akkor ott adnak papirt
ezt kell kitölteni
2 oldalas nyomtatvány
és még az előtt add le mielőtt lejár a gyed
Sziasztok! Sajnos igényelni kell, és figyelni,hogy ne szaladj ki az időből, mert csak 2-3 hónapra visszamenőlegesen lehet igényelni. Aki később kapcsol, az sajnos elesik ettől a rengeteg pénztől is :(
Az én munkahelyem is kifizetőhely, mégis nekem kell intézni, ráadásul nem is szóltak, most tudtam meg, pedig az illetékes minisztériumban dolgozom :( Szomorú. Na a lényeg, az illetékes területi Magyar Államkincstárhoz nyomtatványt, személyesen eredeti okiratokat, de postán is fel lehet adni, elég az okiratok másolatát csatolni, viszont ajánlott küldeményként.
További ajánlott fórumok:
- Gyed után automatikusan jár a gyes, vagy igényelni kell?
- Sziasztok!6éves ikerlányaim maradnak még 1évet óvodában, az iker GYES-t kapom automatikusan tovább december után is vagy intézni kell?
- A családi pótlékot, és a gyedet évente újra kell igényelni, vagy jön automatikusan, ameddig jár?
- Tudja-e valaki, hogy meg lehet-e szüntetni a Gyes-t, azért, hogy munkanélküli segélyt lehessen igényelni?
- A magasabb összegű családi pótlék jogosultság miatt kapott Hatósági igazolványt, ha lejár, újra kell igényelni, vagy automatikusan küldik?
- A családi pótlékot újra igényelni kell betöltött 16 életév után, vagy automatikusan utalják tovább?