A fiam másfél éves elmúlt és nem beszél. Mit tegyek? (tudásbázis kérdés)
Semmit. Nagyobb "baj" lenne, ha már tisztán beszélne két nyelven.. Ilyentájt szoktak elkezdeni beszélni..
Persze láttam már én is 11 hónapost is beszélni, de azért a nagyátlag 1,5-2 év az elkezdésre.. Utána meg már gyorsan belejönnek..
De nekem is azt mondta a védőnő, hogy 3 éves korig kell elkezdeni!! beszélni..
Egyetértek. Rokon hölgy, tanárnő, végig beszélt a kisfiához, ennek ellenére két és fél évesen kezdett el beszélni (előtte is mondott szavacskákat, stb...), de az igazi áttörés akkor jelentkezett.
A kislányom is későn érő típus. Hiába mesélek Neki, éneklek, lapozgatjuk a könyveket, nem igazán érdekli, inkább játszik helyette (építkezik, ki-bepakol, pörget, tologat, stb...), most tizennégy hónapos, és még most kezd úgy ahogy járdogálni, lépegetni magától. Eddig nagyon jól lekötötte a kis világa, hogy négykézláb járt, stb... nem motiválta különösebben semmi.
A férjem nagybátyja négyévesen szólalt meg, és orvos lett belőle. Szerintem sincs semmi összefüggés a dolgok között.
Sőt! Semmit sem szabad erőltetni, beszéd, járás, biliztetés. Most lehetnek ezek a picik igazán gyerekek, had játszanak, fedezzék fel a saját ütemükben a világot. Nem?
Beszélgess vele.
A monológ műfaját kismamák találták fel, nem tudtad?
Sziasztok :)))
Igen én indítottam a topicot anno.
Imikém még mindíg nem úgy beszél ahogyan a vele egykorúak,de azért haladunk szépen lassan. Sokat segített az ovi.
Bár a többi gyerek veseket és mondókákat tud,az enyém még erre nem hajlandó. De van egy ami nagy kedvence,olvassátok el,ő így mondja:
Tente baba tente
Itta má a ette
alu igo-bigo
icsi ózsa bíbbó.
:)))
Amúgy tényleg sok szót tud már de a halndzsa nyelv is néha megvan még,amikor játszik és elfeledkezik magáról.
sziasztok!
devian milyen az a gimnasztika labda? már én is hallottam hogy ezek a dolgok segitenek.
köszi ildi
Sziasztok:) Én úgy tudom hároméves korig nem baj ha nem beszél a gyerek.Csak ha már elmúlt három, és még mindíg nem beszél, vagy csak szótagokat ismétel még mindíg, akkor kell orvoshoz fordulni.A 1.5 éves babánál ez még normális, lehet, hogy két hónap múlva meg már be nem áll a szája:DDD
Nekem is másfél éves a kislányom, és most az utóbbi három napban rohamosan fejlődik a beszédkézsége, eddig csak szótagokat ismételgetett, most három napja viszont elkezdte összefűzni a szavakat, több-kevesebb sikerrel:DDViszont a játszótéren találkoztam egy szintén 1.5 éves kislánnyal, aki rendesen tisztán, mondatokban beszélt.
Sziasztok.
Szerintem erre a kérdésre a válasz egyénenként eltérő!
Az én nagyobbik fiam (aki most 7,5 éves) 2,5 évesen kezdett el beszélni! Addig csak mutogatott, halandzsázott, de rajtam és az apukáján kívül senki sem értette! Aztán felkerült bölcsibe, eltelt még pár hónap és egyből mondatokban kezdett el beszélni! Azóta be sem áll a szája! Nekem is mindenki mondta: vigyem el orvoshoz, de nem volt rá szükség. Az orvosok szerint a kisgyerek az óvodába kerülésig ráér megtanulni beszélni!
A kicsikém 1,5 évesen már mondta utánunk a rövidebb, kevésbé bonyolult szavakat! Mára már közli, mit szeretne (pl: ha éhes, szomjas, bekakált, kell neki valami) és más is megérti, az is, aki nincs hozzá szokva a babanyelvhez!
Szerintem ez a szellemi fejlettségtől függ. De ez csak az én tippem.
Igazad van ! Kérdezzük meg !!!
Helló Dorika!
Mennyi idősen kezdett el beszélni az a kisfiú ?
Az én kisfiam elmult 2,5éves de még ö sem beszél. Most már ott tartunk hogy néhány szót mond utánunk,papa,pipi,mama,baba.tete,néni,de tudatosan még nem igen használja öket. Pár napja nézegette a fényképeket és ott meglátta anyumat és akkor mondta egyszer tudatosan hogy mama. A doki azt mondja semmi ok az aggodalomra 4éves koráig kell kialakulni a beszédfejlödésnek. Vittem logopédushoz,mert anyum gyógypedagógus igy van ismeröse,ö is azt mondta nem kell agódjak Rolcsinak semmi baja. Ö azzal a hasonlattal élt hogy az almafán sem minden alma érik meg egyformán.
Azért jó lenne ha már beszélgerthetnénk,de remélem az is eljön hamar.
SEMMIT NE tegyel ! Az en fiam elmult mar 2-es-½-eves es 1-szot sem szolt !(csak baba-nyelven!)
Aztan 3-eves kora körul HIRTELEN megszolalt !!! KESZ TELJES MONDATOKBAN ! De , akad olyan kisgyerek aki meg ettöl is tovabb var a beszeddel.
Semmit, azon kívül,hogy te sokat beszélj hozzá!
Előbb-utóbb úgy is annyit fog beszélni, hogy győzöl rá válaszolni!!
Ki kell várni.
Csak vigaszként írom, az én fiam három éves korban kezdett beszélni, elsős korában fél évig az iskolai logopédus foglalkozott vele. Jelenleg két diplomája van és két idegennyelvet beszél.
Temészetesen azért a szakembernek meg kell mutatni, mert két egyforma eset nincs.
További ajánlott fórumok:
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mit tegyek, hogy a skype beszélgetésnél ne legyen ott a párom anyukája?
- Mit tegyek, hogy az 5 éves gyerekem ne beszéljen csúnyán?
- Most mit tegyek? Mi a helyes/következő lépés? Beszéljek vele? Meddig művelhetjük ezt így tovább?
- Ha a kisgyereknek tejfehérje allergiája van, ami hányásban nyilvánul meg, az vajon kinőhető? Szívesen beszélnék olyanokkal, akiknél elmúlt.
- Szeretnék megismerkedni vele, de már azelőtt elszúrtam, mielőtt beszéltünk volna. Mit tegyek?