A fiam 23 hónapos, szerintetek lehet már szobatiszta? (beszélgetés)
Hű, de sok újat mondtál...:)
Két saját gyerekem van nekem is.
Senki nem beszélt erőszakosságról.
A hülyeséget arra írtam, hogy várni kéne a fórumindítónak egy 23 hónapossal, mikor ilyen egyértelműen jelzi, hogy érett a szobatisztaságra, na meg hogy ha elkezdi, akkor biztos hetekig kínlódik, és vissza fog esni. Honnan tudod? Számtalan ellenpéldát tudnék felhozni, és ha az EC-zésről hallottál, akkor nyilván tudod, hogy a sok szakembert megcáfolva néhány hónapos gyerek is képes a záróizmok szabályozására és lehet szobatiszta. Van sok tanulmány a témában, ajánlom elolvasásra. Én ugyan kételkedtem ebben a módszerben, de van ismerősöm, aki csinálta és működött.
Hangsúlyozom szó sincs erőltetésről, nagyon ellene vagyok, de próbálkozni igenis lehet és érdemes!
Nos, nekem van 3 gyerekem, ők 1,5-2 éves koruk között lettek szobatiszták. nem, nem erőszakoltam rájuk, 1 percnél hosszabb időt nem töltöttek a bilin, azt is csak pisiliés céljából. és láthatólag élvezték a sikerélményt, hogy már ebben is önállóak, nagy kis büszke magára most a legkisebb, a 19 hós. Nem volt visszaesés, pedig mindig akkor érkezett a friss pelenkás tesó is.
Nem tudom, min akadtál fenn egypt hozzászólásán. Teljesen igaza van, ehhez nem kell gyerek.
A 13-as hozzászólóra reagált. Kérlek olvasd azt el újra.
Vagy te komolyan úgy gondolod, hogy annak ellenére, hogy topicindító fia jelzi, hogy pisilnie kell, nem is intézi ezt már pelenkába, de mégis hagyja a fenébe, ne is próbálkozzon, mert a tankönyvek 2,5 évet írnak... És akkor csak pár hét? Míg ha most, majd 2 évesen elkezdi, akkor sok visszaesés lesz? (ezt nem egypt írta, hanem 60_kg) No, hát ez szerintem is hatalmas blődség, és én még gyerekeket is nevelek :P
Igen, régen más volt a pelenka. Az, hogy erőszakosabb e a leszoktatás... Ne hatragudj, de ezt kikérem magamnak a szüleim, párom szülei, közeli rokonok, ismerősök szülei nevében is. Mert ez akkor is, ahogy most is a szülő személyiségétől függöt. Nem, minket nem szoktattak le erőszakosan a pelenkáról. Valóban kényelmesebb a mai pelenka, de mondjuk nekem a nagy és a kicsi lányom is utálta. veszi le, amint hozzáfér. Így lehetőséget kapott bilibe/wc-be pisilni, él is vele.
A leírtak alapjűn érett rá, próbálkozzatok, a nyár a legideálisabb, hogy elhagyjátok a pelust.
A 19 hós nagylányom visszatartotta pelnkában, és nem volt hajlandó pisilni bele. De biztos várnom kellett volna vele 2,5 éves koráig, amikor sírt, és csak bilibe akart :D
A középső lányom 23 hósan lett szobatiszta. A legkisebb 19 hós, már ágytiszta (valamiért ez alakult ki nála elsőnek) és itthon bilibe pisil vagy wc be. Szól mikor kell (sokat beszél már) és felültetem, vagy ráül a bilire. Utcára kap még pelust. Vagy szobatiszta lesz még a nyáron, vagy nem, de nem is annyira az a cél. Ő élvezi, sikerélménye van. Jó érzés neki, hogy nem a vastag pelenka van rajta itthon. Élvezi, hogy befolyásolja már ezt a testi funkcióját. Ha csak az lesz ebből, hogy ismeri a bilit, tudja mire való, már az is siker.
Ez a 2,5 éves korhatár meg klasszul hangzik, de a 3 gyerek mellett elég régóta járom már a játszókat, meg olvasom a fórumokat, így elég sok hátrányát is látom. Nagyon gyakran látok pelenkás 3 évest, és olvasom azt, hogy teljesen bestresszel az anyuka, mert nem kezdhet a gyereke ovit szeptemberben, ha nem lesz rövid idő alatt szobatiszta. Ráadásul mindezt a 2 éves kori dackorszak kellős közepén, amikor zsigerből ellenkezik a gyerek... Na az se könnyíti meg. Ismerek olyat, akinek bejött az, hogy pár hét alatt szobatiszta lett a gyerek, de több olyat, akinek meg nem. Sokuknak halasztani kellett az ovikezdést is emiatt. Szóval én nem gondolom, hogy az a könnyebb út a szobatisztasághoz. Ez is egy út, az is.
Most bugyit adtam rá hogy ne legyen teljesen mesztelen.Tudom hogy a legjobb ha 2,5évesen kezdeni,mert akkor éretek rá.De mit tegyek ha hiaba van rajta pelus kihuza a futyzijét.VAgy pl állandoan este mikor bemegyek altatás utan arra kell fel h levete a pelust és uszik a vizbn ..nem csak o hanem a matraca is.Így már ki is dobtunk egyet..mert hiaba a huzat ami nem engedi át...isszonyu mennyiseg az amit o magabol kienged.
MA is reggellevette a pelusat...Ilyenkor mit tegyek?Tanacstalan vagyok.:(
Minden gyerek más. Nekem a nagylányom 20 hónapos korára nappal, 25 hónaposan éjszakára is szobatiszta lett, a kicsi most 21 hónapos és még hajlandóságot sem mutat rá.
Örülj neki, hogy a lurkód már megérett rá, nagyon ügyes!
A dícséret és a jutalmazás nagyon ösztönzően tud rájuk hatni :-)
További ajánlott fórumok:
- Hogy lehet hét hetes kiskutyát leghamarabb szobatisztaságra szoktatni?
- Cicát hogyan lehet szobatisztává nevelni?
- 4 hetes kiskutyát hogyan lehett szobatisztaságra tanítani?
- Brit cica, már nem szobatiszta, mi lehet az oka?
- Hogy kell/lehet egy 2 hónapos kiskutyát szobatisztaságra nevelni?
- Hogyan lehet a 4hónapos kiskutyát szobatisztaságra szoktatni?