A 2es dibetes öröklödik? (tudásbázis)
Akkor érdemes odafigyelnem...
Pedig az volt életem első diétája,és ezek szerint lehet,hogy nem az utolsó :(( Iszonyú volt!
Szívesen!
A tablettás a 2-es típusú.
Hajlamod lehet, de nem mindenkinek a szervezete ugyanúgy reagál a terhességre.
Köszi a választ!
Én abszolút nem vagyok túlsúlyos (sőt!!),a cukorgondozóban is csodálkoztak,hogy ahhoz "túl vékony" is vagyok.De lehet,hogy a korom is számított (akkor voltam 36)?
Ja,és nem utolsósorban apukám 5-6 éve cukorbeteg (tablettás).Ezek szerint hajlamom is van?
A 2-es (vagy időskori, nem inzulinfüggő, NIDDM) típusú diabetes mellitus (önmagában a diabetes nem pontos kifejezés, mert van ettől teljesen különböző diabétesz) jellemzője, hogy nem az inzulin hiányzik (mint az 1-es písuban), hanem nem tudja kifejteni a hatását, a betegek túlnyomó többsége túlsúlyos, a túlsúly maga, ami ezt kiváltja.
Igazából nem csak 2-féle típus van (hanem pl. szteroiddiabétesz), de ezek az ismertek és a legrégebbiek.
A terhességi diab.t a terhesség megváltozott hormonális háttere váltja ki, és azoknál gyakoribb, akiknek hajlamuk van rá és/vagy van túlsúlyuk (a túlsúly a leglényegesebb tényező).
Sziasztok!
Hoxa egyik cikkében ezt olvastam:
"a terhességi diabétesz gyakran a 2-es típusú cukorbetegség előhírnöke is lehet, mivel az esetek mintegy 60%-ában évekkel később ki is alakul."
Nekem a harmadik terhességemnél volt magasabb a vércukorszintem,csak diétáznom kellett.Azóta nem nézettem.
Megírnátok,mit jelent konkrétan,hogy 2-es típusú?
Szia, Jucczy!
Csak a hajlam öröklődik mai ismeretink szerint.