33 évesen 135/85 vérnyomás magas vagy jó? (tudásbázis)
Sziasztok!
Uhh! Hát az nagyon magas... nekem is volt terhességi magas vérnyomásom(180/110), pedig előtte inkább mindig alacsony volt. Szülés után visszaállt, de nekem is újra feljebb ment. Most másfél évvel szülés után érzem, hogy rendeződött a vérnyomásom, újra alacsony. Épp most mértem kíváncsiságból: 112/61. Ja és elkezdtem sportolni, és azóta még alacsonyabb.
Mikor szültél? Nekem még a dokim mondta, hogy hiába van kint a baba, 2 év kell a szervezetnek, még minden a régi lesz.
Köszönöm, jólesik a gratuláció. az egészségem, és nem a külsőm miatt akartam lefogyni. nem egész egy évig volt ilyen nagy súlyom. Féltettem az egészségemet, azért szántam rámagam.
Ritkán hajtom túl magam, mert én késő este ritkán dolgozom. A férjem szokott sokáig dolgozni, és etért csak este 8-9 körül kezdünk "élni", beszélgetni, tévét nézni, stb. Én csak alkalmanként soktan éjjel dolgozni. Reggel viszont tovább alszom (8-ig), hogy azért a pihenés is meglegyen.
Vérnyomás: ma reggel 144/73 - de ebből még nem vonok le következtetéseket
tehát figyelnem kellett:-)))
érdemes talán inkább nagy fogyás vagy hirtelen fogyás miatt a cukorszintet is mérni!
a fogyókúra miatt egyszer olyan rosszul lettem hogy le kellett a páromnak vinni az ügyeletre,mert olyan tüneteket produkáltam mint aki agyvérzést,vagy nagyon magas vérnyomása van vörösödött a fejem,nagyon melegem lett nyugtalan voltam,és majd szét robbant a fejem.
a vérnyomásom oké volr viszont egy azonnali vércukorszintet mértek,ami 2.1volt ami nagyon rosz.
és ezek a tünetei voltak,tehát oda kellett figyelnek a sokszor kevés szabályra és hogy igen is kell egy kis cukor a fogyókúrába is!!
egyébként ez a vérnyomás érték normális,jónak mondható.
Sziasztok!
Mi tavaly Tensoval márkájút vettünk, ugyanilyet használ a háziorvosunk is. A terhességi hipertónia miatt kezdtem használni, mert féltettem Manócskát és magamat is. Azóta kb hetente mérem a vérnyomásom, de (kop-kop-kop) szépen helyrejött.
Nekem kéz, láb dagadás van néha, de a vese, szív rendben van az utolsó vérképem szerint, úgyhogy nálam a fáradtság és a pajzsmirigy-gyulladás okozza ezeket a tüneteket.
A vérnyomást azért egyáltalán nem árt folyamatosan mérni (nem mániákusan)!
Nekem anno a doktornő a következő tanácsokat adta, hogy helyes adatokat kapjak:
1. legalább 15 perces nyugalmi állapotban mérjek
2. a vérnyomásmérő a szívemmel egy szintben legyen
3. mérés közben ne nézzek tv-t, ne olvassak hanem nyugodtan üljek egy helyben, vagy éppen feküdjek le az ágyra
4. ha tele van a húgyhólyagom, akkor nem kapok pontos eredményt
5. stresszhelyzetben szintén kaphatok fals mérési eredményt
6. a mérési folyamat alatt nem szabad beszélni
7. a két mérés között legalább 5 perc teljen el
8. ha nagyon nyugtalanít a mérési eredmény, vezess vérnyomásnaplót, amin tüntesd fel a pulzust, valamint a mért vérnyomást, ha többször mérsz magas értékeket ezzel felkeresheted a háziorvosodat, aki ebből többet lát, mint a véletlenszerűen nála elvégzett mérésekből
Végül a vérnyomásmérőm használatijában találtam a következőket:
"A vérnyomás minden embernél folyamatosan változik, és ezáltal megteremti az előfeltételeket a test teljesítőképességéhez. A vérnyomás ingadozásai tehát teljesen normálisak. Ha a vérnyomásértékek nyugalmi állapotban mérve tartósan magasak, akkor beszélünk hypertoniáról vagy magas vérnyomásról.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő határértékeket állapította meg:
Értékelés - Systolés nyomás - Diastolés nyomás
Optimális - 120mm Hg-ig - 80mm Hg-ig
Normális - 130mm Hg-ig - 85mm Hg-ig
Határérték normális - 130-139mm Hg - 85-89mm Hg
1. fokú hipertonia - 140-159mm Hg - 90-99mm Hg
2. fokú hipertonia - 160-179mm Hg - 100-109mm Hg
3. fokú hipertonia - 180mm Hg felett - 110mm Hg felett"
Ergo amit Te mértél, az Határérték normális (ha bármelyik érték szerint a magasabb kategóriába esik a vérnyomásod, akkor azt kell figyelembe venni).
Még néhány dolog, ami lehet hogy érdekelhet:
"Ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb, mint fekve, a hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel. A keresztbetett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik.
Összefoglalva a szabályos vérnyomásmérés: legalább 10 perc pihenő után , ülő helyzetben, az érintett kart asztalra felfektetve, úgy hogy a mandzsetta szívmagasságban legyen, megfelelő szélességű mandzsettával.
Minden embernek 18 éves kor után a 140/90 Hgmm a határ, ez nem tolódik feljebb az életkorral."
Egyébként a fogyás Nekem is nagyon sokat segített a vérnyomás helyreállításában, sajnos a pajzsmirigyemet nem befolyásolja :(
A fogyásodhoz gratulálok!
Túlhajtod magad.
De ha már így alakul az életed, (mint ahogy sokunknak:(), legalább próbálj meg lazítani valahogyan.
Találj ki valami technikát a lazításra.
Egy év alatt változhatott is. Pont azért mert a rokonoknál előfordult jobb félni,mint ...
Most néztem az adatlapodat, nagyon szép teljesítmény. GRATULÁLOK!!! mintha nem is ugyanaz a nő lenne. :)
Csak azt tudom mondani, hogy nyugi:)
Kicsit mintha túlságosan is izgatna a vérnyomásod:)
Egyet tudok mondani (az orvosokkal együtt), ha lefogysz (mert írtad, hogy súlyproblémáid is vannak), akkor ezzel együtt a vérnyomásod is automatikusan csökken.
Ilyen későn meg mi a francnak méregeted a vérnyomásod? Búj az ágyba, olvass egy jó könyvet, vagy nézz egy vidám filmet. Esetleg szerelmeskedj.
Szép hétvégét.
Ebben nincs igazad.
120/80 az ideális, kortól függetlenül.
Bár a 135/85 elfogadható.
Nem tudom milyen vérnyomásmérőt vettél, de a digitális vérnyomás mérők egyes embereknél kevesebbet mérnek. Vidd el egyszer az orvosodhoz hasonlítsátok össze az eredményeket.
A lényeg azt fogod tudni kb mennyit mérsz magadnak és ha attól eltérően magas akkor azon a napon kiugrott a vérnyomásod, és ha gyakran előfordul akkor tudsz menni orvoshoz. Kívánom ilyen ne legyen!