3, 5 éves elmúlt a kisfiam, beszédében hibák vannak. Hogy segíthetnék Neki? (tudásbázis)
Sok versikét, mondókát mondani együtt vele. És természetesen szépen beszélni vele, megmutatni neki játékos formában az artikulációt.
Szia, az én egyik fiam, csak 3 évesen kezdett el beszélni, 3,5 évesen nagyon rosszul beszélt. Én is elvittem logopédushoz, felmérte és azt mondta, hogy majd 4 évesen újra találkozunk. 4 évesen megnézte, azt mondta majd 5 évesen. Most hat éves, jövőre iskola és teljesen feltisztult a beszéde, a r-et nem mindig mondja, de néhány szóban ki tudja mondani (pl. péter), és azt mondta a logopédus, hogy nem is kell járnia ez is meg lesz majd:) Szóval szerintem azért érdemes egyszer elvinni, hogy te is megnyugodj...de még nem kell kétségbe esni.
3 és fél éves gyerekről volt szó. Arra írtam.
Iskoláskorig jó megoldani.
nincs igazad:
súlyos esetben középsős,- könnyebb esetben nagycsoportos korban kell elkezdeni a logopédiai fejlesztést.
Nem jó, ha iskoláskorra még pösze a gyerek.
Iskoláskorra ha még vannak beszédhibái kell a logopédus.
Most tanulja a nyelvet, nem kell szakember.
Ja, és alapszabály:
ne javítgasd a gyereket, mert frusztrált is lehet tőle, zavarja, hogy nem megy neki és csalódást okoz neked ezáltal.
Ne hívd fel a figyelmét a beszédhibájára!!!!!
ha kimondja izoláltan a Z hangot, SZ hangot, akkor előbb-utóbb szavakban is fogja használni!
Max. úgy segíthetsz neki, hogy ha sziszegtek, mint akígyó, akkor próbáld azt, hogy úgy sziszegjetek, hogy SZI-SZi-SZi, kössetek hozzá magánhangzót, vagy méhecske úgy zümmögjön, hogy Zi-Zi-Zi....
majd beépül szavakba is.
Semmi szükség ilyen fiatal gyermeknél élettani pöszeséget javítnai!
könyörgöm, ne vigyétek a 3,5 éveseket logopédushoz!
Majd magától alakul a beszéde, ha csak pöszeség áll a háttérben (tehát nyelvtanileg oké a beszéde) akkor nem kell vele semmit sem csinálni, majd max. 5 éves kor után
3,5 évesen még nem foglalkoznak a logopédusok a gyerekekkel, mert ebben a korban a pöszeség még "élettani" ez azt jelenti, hogy ilyenkor még sok gyerek elnövi a pöszeséget. Ha nem jön rendbe magától, akkor majd 4-5 éves kor körül kell logopédushoz vinni. Az óvodák legtöbbjében ma már van szakképzett logopédus, többnyire a nagycsoportos beszédhibásokkal foglalkozik, illetve ha van elég szabad kapacitása, akkor a középsősökkel is. Amit ebben a korban tehetsz, hogy te mindig tisztán beszélsz a gyermekeddel, szépen artikulálsz. A játékos mondókák, nyelvtörők alkalmazása is jó lehet. Főleg olyan mondókákat taníts neki, amiben az adott hibás hangot lehet gyakorolni. Vannak ilyen könyvek, ahol direkt 1-1 hanghoz írtak mondókákat. Pl " Gyakorlóanyag a pöszeség javításához" vagy "Mondd ki szépen". Azt nem javaslom hogy te állj neki javítgatni a hibás hangok kiejtését, mert lehet hogy több kárt csinálsz mint hasznot. Az egyes hangok kiejtésének ugyanis megvan a tanulási módszere, amihez csak a logopédusok értenek. Sőt, ha több hang is hibás, még a hangok tanulásának sorrendje sem mindegy.
Szió az n kislányom is 3,5 éves.Én sem nyugszok bele,hogy beszédhibái vannak,elviszem szakemberhez és ha kell fizetem s az órákat,mert én már ehhez kevés vagyok.
Ez vicces,szóval járassuk a gyereket Pestre oviba(kb 300km),mert ugye itt nálunk ilyen nem létezik,erre mondják azt,hogy inkább nem írtál volna semmit:-)
Szia! Ne nagyon törekedj a logopédus keresésén, mert nem mindig van szükség rá. Az én lányomnak kiestek a felső fogai, mire kitalálták az okosok, hogy logopédus kell,beleegyeztem. Végeredmégy: képes kimondani az R-betűt, DE elveszett az L-betű. Amennyit használt, annyit ártott is.
Ez megy is, szereti a nyelvtörőket is, sőt tudja az imádságokat is, pl. a Hiszek egy-et elfújja, de ne tudd meg milyen beszéddel :) A Z betűt se mondja ki. De ha játszunk, kérem hogy utánozza a méhecskét, akkor mondja hogy Zzz. De amikor beszél, akkor nem. Vagy amikor mondom, hogy alszik a kistesó "Pszt"!, akkor Ő is pisszeg. Mondataiban mégis T betűvel helyettesíti az S és SZ betűket.
Attól ideges lesz és mondja, hogy Ő is ezt mondta.
hiszen, logopédus, 1,2-2 éve. Közben a kicsi besegített az írásba...
egyszerűen utána mondod kijavítva helyesen, de nem kell vele megismételtetni. én legalább is így csinálom
Az orvos azt mondta ráérek még foglalkozni ezzel, engem mégis zavar, hizsen akicsit is zavarja, hogy nem értik meg. Logopédiu 1,2.2 év múlva foglalkozna csak Vele, mert még alakulhat a beszéde.
A C,CS,S,SZ betűkkel van gond.
Olyan "T" betűsen beszél, Totónak becézik végette...
Hogy lehetne fejleszteni, mivel lehetne erősíteni a nyelvét? Szoktam tükörben beszélgetni Vele, próbál utánozni.
Nem kell feltétlen logopédia. Sokat éneklejetek,mondókázzatok és mesélj neki, figyelve az artikulált beszédre.
Ha valamit hibásan mond mond vissza neki helyesen hogy hallja a helyeset. De soha ne kioktatóan javítsd. Úgy kell hogy észre sem vegye.
Úy hogy keresel a környezetedben egy olyan ovit, ahol van kimondott logopédiai csoport.
3, 5 éves elmúlt a kisfiam, beszédében hibák vannak. Hogy segíthetnék Neki?
További ajánlott fórumok: