1978-ban mennyit ért 120 Ft? (tudásbázis)
Egész pontosan nem fogsz tudni utána járni, mert a fizetéseket és az árakat nagyban befolyásolta az is, hogy az országnak melyik részén élünk.
Én 67-ben kezdtem el dolgozni, és a kezdő fizetésem 950 Ft volt (érettségivel!!), míg a felrakott link szerint az országos átlagkereset abban az évben 1900!! Ft.
Az 1970-es évek végén kerestem kb. 2600-2800 Ft-ot. Akkoriban jártam Pestre munkahelyi továbbképzésre, a Váci utcán megláttam egy férjemnek való pulcsit (karácsonyi ajándékként) megvettem ha jól emlékszem 500 Ft körüli áron!
Két hét múlva már itthon is láttam a kirakatban ugyanazt 700-ért!
Egy orosz gyártmányú női karórát lehetett vásárolni 220 Ft-ért, 72-ben ment tönkre az enyém, a javítása került volna 180-ba! Mivel éppen az üzletben nem lehetett kapni, mert jobban megérte volna újat venni, akkor vettem 1500-ért (tesóm adott kölcsönt!!) egy valódi svájci órát. (Certina) Még ma is működik! :)
Akkoriban 1-1 fizetés emelés volt 30-50 Ft/hó, aki havi fixes volt, az órabéresek fizetése volt 15-18 Ft/óra, a béremelésük 1,50 - 2,50 Ft/óra között volt.
Az biztos, hogy a napi élelmiszer, a napi megélhetés sokkal olcsóbb volt mint ma, viszont tartós cikkek (műszaki áruk, bútorok, járművek) arányaiban sokkal többe kerültek.
1500-1600 Ft körül volt egy új kerékpár!
Az OTP-nél a személyi kölcsön max. 6000 Ft volt, ezt adták max. másfél éves törlesztésre évi 5 %-os kamatra.
Viszont az OTP-be tartós lekötésre berakott megtakarításokért adtak évi 6 %-ot!
Ismerős zsinórban felvette a 6000 Ft kölcsönt, (5 %) és rögtön berakta ugyanott tartós lekötésre, (6%), nyert rajta évente 1 %-ot, ami a másfél év alatt 60+30 = 90 Ft volt!
Hát ehhez mérd az általad kérdezett 120 Ft-ot!!!
40 fillér: 1 zsemle, 1 kifli, egy doboz gyufa
50 fillér: 1 gombóc fagyi
80 fillér: 1 szakaszjegy a buszon
3 Ft 1 kg barna kenyér, 1 liter tej, 10 dkg vaj
3,6 Ft 1 kg fehér kenyér
2 Ft 1 kg fradikolbász
20 Ft 1 kg oldalas
28 Ft 1 kg lapocka, comb
36 Ft 1 kg karaj
50 Ft a havi tanulóbérlet
110 Ft a havi dolgozó bérlet
1-2 Ft a kisalakú vonalas, kockás füzet
26 Ft Kocsisné Szirmai Fóris Mária: Tiszavidéki keresztszemes hímzésminták (fűzött papírkötésben)
120 Ft Lengyel Györgyi: Keresztszemes kézimunkák (keményfedelű, kötött-fűzött)
130 Ft Bakos Ferenc: Idegen szavak szótára (6,5 cm vastag, vászonba kötve-fűzve)
195 Ft Erdey-Grúz Tibor: Természettudományi kislexikon (6 cm vastag, vászonba kötve-fűzve)
1-2 Ft volt 1 kWh áram, 1 köbméter víz – és általában a rezsi a többségnek gond nélkül kifizethető volt a havi 2000 Ft körüli fizetésekből.
Enyém 2700 ft. Őrülten sok ahhoz képest, hogy koleszos koromban egy hétre kaptam 100 ft-ot, amiben benne volt oda-vissza vonatjegy is. Maradékot elszórhattam fagyira, mozira, tanszerre. Még könyvre is futotta, anyunál vannak 20 Ft-os regények ebből az időből🙂
Jóval kevesebb pénzköltési lehetőség volt, és amit vettünk, jobban értékeltük.
Nekem van egy ilyenem:
Az enyémben ott van Móricz autogramja. (Anyám neve is a saját írásával és az évszám, talán valami dedikálás lehetett.)
Egy hasonló autogramos egy könyvárverésen 12 ezer Ft-ig vitte, de én sem akarom eladni.
Nincs rajta az akkori (1946. évbeli) ára.
De miért?
Ez nem túl régi példány.
Nekem van sok régi könyvem, még sosem gondolkodtam ezen.
A kincskereső kis ködmönünk 1952-es kiadású...
A világ és az ember
Móra Ferenc
Budapest 1978
Ja! Olyan is volt;)
Nekem Boney M matrica colt az ötödikes ellenőrzőm boritóján:DDDD
Olyanunk is van sok.
És pont az EDDA lemeznél emlékszem a 90 Ft-ra, de azokat ugye még 80-ban vettük, ahogy a Piramist, Omegát és Dinamitot is vagy van amelyiket előbb, mert pl. Piramisos 78-ban voltam, aztán Dinamitos és Eddás.
És ez lesz a megoldás!
Még általánosba jártunk 7-be, amikor az EDDA első lemezét vettük...
Akkor lehet, hogy műfaji különbség miatt volt különböző ár.
Én Piramist, Eddát, Korált, Dinamitot stb. vettem 100-ért.
De végül is mindegy is.
Ránéztem 1-2 lemezre, de pont egy dupla külföldit húztam elő, ami 335 Ft volt, a másik pedig még anyósék Záray-Vámosi lemeze, amin nem volt ár;)
Próbáltam elővenni egy Hungáriát vagy RGó-t, de nem sikerült...
Kis papír árcimkére van ráírva, hogy 100,- a lemezek jobb felső sarkára ragasztva.
Aztán az is lehet, hogy voltak 90 Forintosok is, én meg eleve belekalkuláltam a cigim árát és úgy kértem anyámtól mindig egységesen egy százast 😂
Holnap én is megnézem, biztos vannak rajta árak, mert akkor még rányomtatták.
90 Ft-ra emlékszek.
Lehet, hogy az még akkor volt, amikor sulis voltam?
Biztos.
Én is 1984. szeptemberben kezdtem dolgozni és 4200 Ft volt a kezdő fizetésem.
90 Ft volt 1 nagy bakelit lemez;)
Mi a könyv címe?
Író?
Mikori kiadás?
További ajánlott fórumok:
- Nagyon fontos a pihenés! Te mennyit aludtál az elmúlt 24 órában?
- Ki mennyit hízott a terhessége alatt?
- Diéták+leadott kilók, azaz ki milyen diétával mennyit fogyott és mennyi idő alatt?
- A hálapénzről - szüléskor kinek, mennyit
- Ti mennyit költötök csak élelmiszerre egy hónapban? Mi fér bele ebbe a keretbe?
- Ki ismeri az 1978-ban dolgozó debreceni szülész-nőgyógyászokat?