14 hónapos gyereknek milyen ételt milyen formában, állagban kell(ene) tudni megenni? (tudásbázis)
Kenyeret,pékárut,péksütit (pl. pogácsát, piskóta) hogyan adjátok? Kis katonaként, vagy egészben?
És a következőket?
-meggy, dinnye
-palacsinta, kétszersült
-virsli, felvágott
-sajt
Kösz, minden segítséget. Bármilyen egyéb étel javaslatot, ötletet szívesen veszek.
Sajnos a védőnőm és az orvosom is használhatatlan. A védőnőt hónapok óta nem is láttuk.
Sziasztok! Az én kisfiam 1 éves, és most jön az első foga felül. Úgyhogy mi inkább pépeseket eszünk. A kenyérdarabkát megeszi, babapiskótát ilyesmit...
De teljesen darabos ételt nem tudok neki adni :((
a húst valóban jól össze kell vagy darabolni, vagy pépesíteni, mert az ha nincs megrágva (márpedig hátsó fogak nélkül nem megy), akkor nem tudja megemészteni sem
Karfiolt és társait késsel-villával nagyon apró darabkákra vágd fel, de olyan puhábbakat, mint pl sült krumpli én már odaadom a kezébe, szépen harapja és eszi.
Tésztát is kis 2-5mm-s darabokra szoktam vágni, vagy villával összetörni. Leveszöldségeket is villával töröm.
Főtt húst könnyű szálirányra merőlegesen a lehető legkisebbre vágni, nagyjából úgy szoktam, mint a zöldségzöldet aprítani (remélem így érthető) :)
8 foga van. Nagyon sok mindent ügyesen elrágcsál, mint az említett példát, vagy a babakekszet.
A kérdést azért tettem fel, mert egyrészt azt mondták, hogy az evés nem a fogak számától függ, mert a hátsó kis innyével is nagyon ügyesen rágnak (kivéve a húst-azt a rágó fogak kinövése előtt pépesen), másrészt pedig tippeket várok, mert például, amikor valaki azt írja, hogy rántott karfiolt is ad már a gyereknek, el nem tudom képzelni, hogy milyen formában, állagban adja oda.
így van, ahogy előttem írták
az én kislányom 1 éves kora előtt ette az almát egészben is, poénból odaadtuk neki, ő meg szépen rágcsálni kezdte, de egyébként 4-5 gerezdre vágtam csak és simán ette - neki 12 foga volt/van
ha már amúgy is ügyesen rágcsál mást is (keksz pl), amiből harapni kell, akkor nyugodtan adhatsz :)
Nem egyformák a gyerekek. Nincs erre kötelező szabvány szerintem.
Nagylányommal nem is használtam turmixot, félévesen is elég volt neki, ha villával összenyomkodtam a kaját.
A kicsi sokáig öklendezett a legkisebb ételdarabtól is.
Nem kell (ezt sem) erőltetni. Majd megeszi a darabos ételt, ha érett lesz rá. Próbálkozni kell, előbb-utóbb úgyis azt akarja enni, amit a nagyok.
További ajánlott fórumok:
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Az anyának mindenhez joga van? A gyereknek nincs joga semmihez? Neki mindent el kell tűrnie?
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- A kutya is gyereknek számít?
- Te mennyire engednél 9 éves gyereknek 18 év feletti öldöklős, zombis, gyilkolós, verekedős filmeket, pc játékokat nézni, játszani?