12. heti ultrahang vizsgálatra jó szonográfus, genetikus (beszélgetés)
Nekem Debrecenben volt cmv a 12. héten. Mentem a genetikai tanácsadásra, és mondtam, hogy szeretném ezt a vizsgálatot. Kérdezték is, hogy miért. (tehát ők csak a korom miatt nem ajánlották fel, az uh-n minden rendben volt)
Más fórumokban már leírtam, nem akarom szétoffolni ezt.
Elvileg fekvőbetegnek vettek fel. Gyakorlatilag bementem az uh-ba, hasat szabaddá kellwtt tenni. Uh. Tű. Nem volt érzéstelenítés. Nekem hátsó falon tapadt a lepény, nem sikerült az első 2 mintavétel. Egy biológus végig ott van, és nézi a mintát, megfelelő - e.
Végül egy másik orvosnak sikerült a szúrás (tehát a harmadik).
Sokan ódzkodnak az invazív vizsgálatoktól, de ezek adják a legbiztosabb eredményt, plusz a cmv eredménye max. 1 hét.
Lehet számolgatni, mennyivel növeli a vetélés kockázatát. Nekem 3 szúrás volt, de hogy még fokozzam, az első doktornő a 2 mintavételi próbálkozása során egy ízben annyira kotorászott a tűvel, hogy a tű áthaladt a méhen, és majdnem a szeméremdombomnál bukkant ki.
Tehát a méhfalon 1 lyuk helyett nekem 4 volt.
A beavatkozás után nagyon rendesek voltak, főleg az asszisztensek. Lefektettek egy másik szobában, egy fél órára. Utána mentem haza. Itt ugyanis mindenki azonnal távozik, nem fektetnek senkit. Előtte olvastam a vizsgálatról, hogy azért valamennyire képben legyek, de a debreceni nem volt leírva, csak a pesti, és meg is lepődtem, mennyire másképp mennek itt a dolgok.
4-5 napig görcsöltem, főleg az első nap. Utána minden rendben volt. Eredmény negatív.
Azóta már 14 hónapos a harmadik kisfiunk. Ja, és 40 éves vagyok.
Mindenkinek kitartást!
A genetikai tanácsadáson a 13. héten voltunk. Rá két hétre kaptunk időpontot, de engem következő héten felhívott a genetikus drnő, hogy valaki lemondta, és tudnék-e menni másnap. Igent mondtam, így 5 nappal hamarabb voltam túl rajta. 15. héten végezték a biopsziát.
Az egész véletlenek sorozata volt, de így legalább időben kiderült, hogy baj van, és gyorsan tudtunk lépni.
Nem tudod elrántani magad, mert a lábadra ránehezedik az egyik orvos, így nem tudsz mozdulni.
2 hétig kímélő életmód. Vagyis nem szabad házaséletet élni, ülőfürdőt venni, nehezet cipelni, így gondolom sportolni sem.
Azért ez félelmetesen hangzik...Nem rántja el magát az ember akaratlanul is?
Hányadik héten voltál ill milyen gyorsan kaptál időpontot? ? Sport,szex? mennyi idő után engedélyezett?
Reggel 7-kor kellett jelentkezni a kórházban. Megkaptuk a szobákat. 4-en voltunk egy kórteremben. Kimondottan kérték, hogy együnk, igyunk előtte. 9-kor kezdték a mintavételeket, én a 4. voltam.
Be kellett menni a kis műtőbe, felfeküdni az ágyra. Nem kell levetkőzni, csak a hasat szabaddá tenni. Először is rögtön már az uh-ot teszik, feléd is fordítják a monitort, így nézheted a babát közben. Először kapsz a pocidba egy helyi érzéstelenítő szurit, utána jön maga a mintavétel. Nem kellemes érzés, de kibírható. Én végig a babát figyeltem, közben magyarázták mit csinálnak. A tű még a baba közelébe se megy, a magzatburkot sem szúrják át. :)
Utána vissza sétáltam a kórterembe és 1,5-2 órát feküdni kell. Délután 2-kor már mindenkit haza is engedték.
32.
Viszont a 12. héten elvitt a mentő, és életmentő vakbélműtétem volt, tehát nekem is kicsit később volt a "12" hetes UH. Annak köszönhetjük az életünket, hogy kivételesen a Honvéd volt ügyeletes, és fogadtak. Mivel volt már nagy hasi műtétem, sehol máshol nem lett volna esélyem, ma már tudom, de az ott irdatlan profi hely, csak lestem...
Aztán a 22-23. héten kezdődtek erős görcsök, amik csak részben voltak méhösszehúzódásból. Akkor is mentő, Uzsoki. Ott két hét alatt kaptam magnéziumot, ha kellett algopyrint, bár azt magamtól is szedtem, mert mondta a dokim, hogy ilyen erős görcsök simán beindíthatják a szülést. No ott megállapították, hogy pszichés problémám van, és kiengedtek.
Ezek után az első utam a Győrfi-hez vezetett, és mondtam neki, hogy én innen addig nem megyek el, amíg meg nem mondja, mi bajom van. Hát sokáig nem kellett maradnom, 3 perc után mondta, hogy egy tök általános dolog, a gyerek nyomja a jobb vesevezetéket, és már kétszer akkora a vesém, mint kéne, mert nem ürül, irány az urológia.. Voltam az urológiai klinikán is, bár ott csak ambulánsan, egyfolytában azt mérlegelték, hogy mi a veszélyesebb, ha így hagynak, vagy ha megkatétereznek. Végül nem csináltak semmit, és a kiírt napon született meg Nándika, teljesen egészségesen.
De azért még egyszer erre rávenni már nem lehet, az tuti, most már majd szüljön a lányom legközelebb..
Szia!
Köszönöm, pont ezt tettem. :-) Tegnap bejelentkeztem a Praxishoz is, a biztonság miatt. Szombaton, pedig már többet tudok a baba korát illetően.( januárban rövid volt a ciklusom kétszer is megjött, tehát annyira nem egyértelmű a baba kora)
Szerintem 13+2 naposan nem késő az UH, elvileg a 12-14. hét között kell elvégezni, én megvárnám őt. Ha mégsem úgy döntesz, akkor én is ajanlom Győrfi Mátyást, a Praxis magánrendelőben dolgozik.
:-) Minden úgy jó, ahogy van, és jó is lesz.
Győrfi Mátyásék ha jól tudom 12-en vannak testvérek... Nem azért, mintha ennek hozzánk bármi köze lenne, csak aranyos. Pláne, amikor én is annyira odáig voltam, hogy már a 4.-et várom.. :-)
Nem amniot csinálták, hanem Chorion biopsziát. Itt a méhlepényből vesznek mintát. Hamarabb is van eredmény. A Bajcsy kórházban csinálták meg.
Két hete történt. :(
Győrfi Mátyás elérhetőségét esetleg megtudnátok mondani?
szombaton a doktornő is biztos ajánl valakit. Remélem.
És kellett amnio-t is végezni?
Nagyon sajnálom..
Akkor nem olyan régen történt..ugye?
Igen...Nem tervezett baba!
Van 3 egészséges: fiú is lány is okosak, szépek...
Már amint a teszt pozitív lett, tudtam: EZT A BABÁT nem fogom elvetetni...De nem akarom kísérteni a sorsot...Természetesen, ha Hajdu doktornő a 13 héten megnyugtat akkor az Ő szava SZENT.
De lehet tényleg megnézem a Mátyást!!!
Biztos, hogy kell az amnio? Én is 40 felett szültem, és a Hajdú doktornő megmondta, hogy ha az UH-n nem találnak semmit, egyáltalán nem kell az amnio.
Ha ok az UH és a genetikai vérvizsgálat eredménye, akkor talán 1:1500 az esélye, hogy valamit mégis benéztek, míg ha 1500 nőnél csinálnak amniot, abból 15 tuti elvetél...
Valóban! Ha jól emlékszem kb 10 éve Ő volt nagyon felkapott szonográfus, és a Bartók Béla úton volt a 4D-s rendelőjük.7 éve ott rendelt a Hajdu doktornő is , Ő vizsgálta a kislányomat és dacára a 39 évemnek azt mondta ő bizony nem végeztetne amnio-t annyira tökéletes minden. Csináltattam kombinált tesztet, aminek nagyon szép lett az eredménye.
viszont mostanra felesleges a kombinált teszt, mert a korom annyira befolyásolja az eredményt(az is egy szorzó), hogy 1:5 a Down kor kockázata...Vagyis 20%...De persze én tudom, hogy nem Down-os.....:-)
Köszönöm!
Igen, hozzá szeretnék és a 13+ 2. napra kaptam is időpontot,ami már késő, de azt hiszem mindenképp lesz amniocentézis...
Most szombaton lesz nyolc hetes és akkor megyek először orvoshoz. De ő nyilván megítéli a baba pontos korát a méretek alapján és jövő hétfőn egyből bejelentkezem a 18-20. heti uh-ra...Persze közben nyomozok a privát száma után. Sztem a 13 hétben is fog látni okos dolgokat! Legalábbis bízom benn!
Győrfi Mátyás nekem is megmentette az életünket, amit másfél hétig az Uzsokiban bentfekve nem találtak ki, azt ő 3 perc alatt mondta meg.
Anno régen még a drága kedvenc Faludi dokim ajánlotta, azóta mindennel megkerestem, már akkor is, amikor csak magánban volt. (No jó, Faludi doki nem ajánlgatott, hanem közölte, hogy "Kicsi, mész, bekopogsz, és megmondod, a Matyinak, hogy...")Egyébként annak idején Faludi volt az országban az egyik legjobb, de hát az még az öcsém idejében volt 30 éve.. De az jelent valamit, hogy ő bízott benne. Csak sajnos már a Győrfi is igencsak a benne van a nyugdíj korban, de még én is úgy tudom, hogy pár napot van itt-ott...
Szia!
A következő UH-ra mindenképp Hajdú doktornőhöz menj, a legjobb az országban, amit ő nem lát, az nincs! Szerintem már most kérj időpontot a következő UH-ra.
Akit még én tudok ajánlani: Győrfi Mátyás szonográfus. Ő több helyen is dolgozik, a neten biztos találsz olyat, ami számodra közel van.
Sok sikert és jó babavárást. :)
A 12. heti ultrahangra szerettem volna bejelentkezni Hajdu Krisztinához...Sajnos nem volt már nála hely. Mivel 45 éves vagyok, nagyon fontos lenne, a profizmus. Őt ismerem, évekkel ezelőtt jártam nála. Sajnos a mobil számát nem adják meg...És gondolom már ezerszer megváltoztatta!
Ha ismertek jó orvost, szonográfust, kérlek osszátok meg velem! elsősorban Budapest ill a környék érdekel!
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek (is) ciki, ha az ultrahangos vizsgálatra az apuka is eljön?
- Milyen gyakran ismételnek meg ultrahang, CT vizsgálatokat panaszok esetén?
- Pajzsmirigy megvizsgálására melyik vizsgálat biztosabb, ultrahang vagy vérvétel?
- Szombathelyen ki és hol végez 4D ultrahangos vizsgálatot?
- Hónapok óta felritkulást látnak a méhemben ultrahangos vizsgálaton... mi lehet ez?
- 5D ultrahangos vizsgálatot hol csináltathatnék?