11 főre szülinapra mit főzzek? (tudásbázis)
Tegnap volt a szülinap. Karajból főztem húslevest,cérnametélt,és csigatészta,fűszeres csirkecomb,bundában sült karfiol(vega),rizi-bizi,friss saláta,és persze torta,süti. Ebben az volt a jó,hogy előző este a csirkecombokat fokhagymás tejbe pakoltam,be a hűtőbe,a karfiolt előfőztem és jeges vízben kihűtve ment a hűtőbe,a leves zöldségeket megpucoltam,stb. Vasárnap de.-lőtt már gyorsan ment a főzés.Pont kész lett minden,amikor jöttek a vendégek! :-)
Köszönöm Rozália az ötletet,a te csirkéd készült el,ami mindenkinek ízlett!!
Lesz lesz az.
Bocsánat.
...tyúk húsleves, marhalábszár pörkölt+nokedlivel, vegyes savanyúsággal, befőttel.
Ettől egyszerűbb már csak a halászlé lenne :)
Nem lehet abbahagyni csirke
Hozzávalók 4 főre:
» 1 közepes csirke
» 8 dkg liszt
» 1 púpozott teáskanál pirospaprika
» 1 mokkás kanál majoránna
» 1 mokkás kanál őrölt bors
» 1 teáskanál só
» 2 gerezd fokhagyma
» 10 dkg reszelt sajt
» 1 nagy fej vöröshagyma
» 2 dl tejföl
» 4 evőkanál olaj
» 1 dkg vaj
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és a tisztított, apróra vágott fokhagymával összekeverjük. Ebben a fűszeres lisztben megmártjuk egyenként a csirkedarabokat. Kivajazott tepsibe egymás mellé rendezzük a lisztes húsokat, a maradék fűszeres lisztet pedig egyenletesen a tetejére szórjuk. Rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, rászórjuk a reszelt sajtot, és meglocsoljuk az olajjal elkevert tejföllel. A tepsire alufóliát borítunk, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 50 percig sütjük, majd a tetejét kicsit megpirítjuk.
Sült burgonya, párolt rizs illik hozzá.
Megjegyzés / tipp:
A sütés kivételével előző nap is elkészíthető.
Nekünk nagyon bejött a kefíres csirkecomb. 2 nappal korábban össze lehet rakni a csirkét, aznap csak be kell tolni a sütőbe. Isteni omlós, és tényleg más a hús íze is, nem csak, mint amikor kívülről fűszerezed. Itt a recept:
Hozzá spenótos rizst csináltam, megdinszteltem a friss spenótot sok fokhagymával, felöntöttem tejszínnel és belekevertem a kifőtt rizst. Rizottó-szerű lett.