Ukrán recepteket várok. (beszélgetés)
örülök ennek a fórumnak. 5évvel ezelőtt voltam Kárpátalján. Ettem borcs levest, de nem tudtam, hogy ez neve,de így most már tudom, hogy azt ettem :D
Kvaszt is vettünk én nem kóstoltam,de mindenki fújogott rá :)
Az ukrán konyha rejtelmei
Az ukrán konyhát a szlávajkú területek egyik legváltozatosabb és leggazdagabb konyhájaként tartják számon. A krími ételek nagyon ízletesek és változatosak. Tartalmazzák az ukrán, orosz és tatár „összetevőket”, melyek együtt alkotják a krími kultúrát és társadalmat. Bár legmarkánsabban a szláv ízek jellemzik, sokat köszönhet a lengyel, német és magyar konyha hatásainak is. A hús – és elsősorban a sertéshús – központi helyet foglal el az ukrán konyhaművészetben. A helybeliek imádják a szalonnát. Itt nem a baconszalonnára vagy a császárszalonnára kell gondolni, hanem a táblányi, vastag fűszerezéssel borított húsnélküli tokaszalonnára.
Néhány étel már külföldön is ismertségre tett szert, pl. a kijevi csirke, stroganoff marha és a borscs, melyek félkész változata bizonyára mindenkinek ismerős a boltok polcairól.
Szintén kóstolásra érdemes a pelmeny, mely ízletes, hússal töltött gombóc, akárcsak édes megfelelője a varenyky, melynek belseje cseresznyét vagy édes túrót rejt, de gyakran töltik meg sültkáposztával vagy burgonyával is. Ilyen még a tatár lagmaan leves, vagy sahshlyk – egyfajta kebab, mely fűszerezettségében és ízében török vagy görög megfelelőjével is vetekszik.
Az ukrán konyha a gabonán és nyers zöldségeken alapuló ételekből fejlődött ki. A húst főzik, sütik, vagy pörköltszerűen készítik el. A desszerthez rendszerint hozzátartozik a méz és a gyümölcs, amit sokszor édes kenyérbe sütnek. Amíg a varenykyként ismert gombóc messze a leghíresebb ukrán étel, addig a salo, azaz a disznózsír a szent ételük. A borscs ukrán eredetű és a mai napig a nemzeti ételük, a répából és egyéb zöldségekből álló levest rendszerint tejszínnel tálalják.
Az ukrán ételekben többnyire ugyanazokat a fűszereket találjuk meg, mint a magyar konyhákban; legfeljebb kevesebb ételben található meg az oregánó vagy a bazsalikom. Többször használnak viszont friss petrezselymet és borsot.
A nálunk is ismert töltött káposztát és a francia salátát többnyire csak valami nagyobb ünnep alkalmából készítik el. Az orosz hússalátára sokan azt hiszik, hogy ugyanaz, mint az ottani francia saláta, pedig nem. Az ukrán francia saláta főbb összetevői: tojás, zöldborsó, hagyma, krumpli, sárgarépa, uborka, valamiféle felvágott, majonéz, tejföl és mustár.
És végül nem marad más, mint egy tipikus ukrán étel, a borscs receptje:
Alapanyagok: 40 dkg csontos marha- vagy sertéshús, 40 dkg káposzta, 50 dkg burgonya, 20 dkg cékla, ½ pohár paradicsompüré és tejföl, 1-1 szál sárga- és/vagy fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg szalonna, 2 evőkanál vaj, ½ evőkanál 9-százalékos ecet, 2-2 szem fekete- ill. szegfűbors és 1 babérlevél.
Levest főzünk csontos húsból. A céklát megtisztítjuk, megmossuk, legyaluljuk, megsózzuk, meglocsoljuk egy kis ecettel, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a levesről leszedett zsiradékot, paradicsompürével és egy kevés cukorral félig készre pároljuk. Az előkészített vöröshagymát, sárga- és fehérrépát felaprítjuk és megpirítjuk.
A megtisztított burgonyát feldaraboljuk, és a leszűrt húslevesbe tesszük. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a legyalult vagy csíkokra vágott káposztát és 10-15 percig főzzük. Ezután a hozzáadjuk a párolt céklát, a pirított sárga- és fehérrépát a hagymával és az egészet friss, szeletelt paradicsommal, fekete- és szegfűborssal, babérlevéllel ízesítjük, és vajas rántással berántjuk. Öt percig forrni hagyjuk, petrezselyem zöldjével és fokhagymával ízesített szalonnát adunk hozza, forrásig hevítjük, majd 15-20 percig állni hagyjuk.
Tálaláskor minden tányérba egy adag főtt húst és tejfölt adagolunk, és a borscs tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral.
Kis ukrán konyha I.
A golubci töltött káposzta, édes káposzta levelekbe töltött darált hús-és főtt rizs, enyhén zöldséges, paradicsomos lében megfőzve. Talán-talán kicsit könnyebb kaja a mi töltött-kápinkhoz képest. Az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Először is vesz 1 fej káposztát, közepéből kivágja a torzsát, majd egy nagy kést beleszúrva lobogó, forró vízbe mártogatja, 1-1 percre benne tartja, hogy a káposztafejről lelazuló leveleket egyenként leszedegethesse. Ezzel eljátszadozik úgy 15 percet, majd az így lehántott káposztalevelekből a vastagabb ereket kimetszi. A töltelékhez többféle húst (pulyka, sertés, marha) darál le hagymával és áztatott szárított gombával, kevés főtt rizzsel dúsítja, só és bors kerül bele, kézzel jól összegyúrja és egyenként beletöltögeti a káposztalevelekbe, lezárja őket boríték módjára. Előveszi a nagy fazekát, az aljára hagyma, karikákra vágott répa, esetleg csíkokra vágott cékla kerül (hogy ne kapja le a töltelékeket), majd ezek fölé rakosgatja be a nagyobb-kisebb töltelékeket. Felönti annyi vízzel, hogy lefedje, megint só, egész bors, esetleg babérlevél kerül bele, amikor majdnem megfőtt egy kis sűrített paradicsommal kiegészíti. Legalább 2 órát fő a tűzön. A tányéron tejföllel tálalják. Másutt ettem zöldséggel töltött változatát is, az is nagyon finom.
A vinegret saláta csúcstalálmány, különösen így télvíz idején. A megfőtt alap-zöldségeket (répa, krumpli, cékla) apró kockákra vágják, kicsi főtt bab, apróra vágott kevés hagyma, összevágott sós uborka, kevés szabdalt káposzta kerül bele és leöntik olíva olaj, meg citromlé keverékével. Én bab és káposzta nélkül készítem (nekem így finomabb), van aki még kis gombát is tesz bele.
A mai ukrán kulinária a szláv (orosz, lengyel, belorusz), keleti (tatár, török) és nyugati (német) népek konyháinak keveréke, a konyhaművészetben tagadhatatlanul és jótékonyan előjön az errefelé együtt élő népek főzési szokásainak kölcsönhatása. Az ukrán konyha hagyományos fogásai disznóhúsra, krumplira, gabona- és zöldségekre és különböző tésztaételekre (derelyefélék) épülnek, jellemzőek a halból készült ételek is. A husi kapcsán (a disznóhús egyáltalán nem a kedvencem) 2 dolgot szeretnék megemlíteni, az ukrán szalonnát és a buzsenyinát. Az ukránok és magyarok közös vonása a szalonna szeretete, míg nálunk alapvetően füstölik és abálják, Ukrajnában leginkább sózott módon tartósítják és eszik. A sós szalonnát vékony szeletekre vágva hagymával és fokhagyma-gerezdekkel tálalják, vagy ledarálják és különböző módon ízesítve (pl. fokhagymával, hagymával, szardellával, tormával) fekete kenyérre, vagy pirítósra kenve fogyasztják előételként - természetesen vodkát isznak mellé.
Engem leginkább a saláták, laktató levesek, gombás-krumplis-zöldséges ételek, télire elrakott bogyósok kínálata nyűgöz le. A laktató levesek kategóriájába pl. a különböző borscsok tartoznak, az ukrán borscs (egyfajta húsleves alapon főzött sűrű zöldségleves, cékla, krumpli, káposzta, kevés répa - tejföllel és friss kaporral a tetején). Ahány ház, annyiféle borscs-recept. Kedvencem a zöld borscs, amelyben a zöldségeket a meghatározó zöld levélféle: sóska, vagy friss csalán, esetleg mángold és krumpli alkotja, levesbetétként pedig kockára vágott kemény tojás kerül bele.
Elképesztő, mi mindenfélét tudnak készíteni a legegyszerűbb zöldségekből! Vegyük a céklát, a céklából készül leves, előétel, saláta (nyersen és főve), köretek (sülve-főve) - ilyenkor beleborzadok, hogy nálunk a cékla többnyire csak ecetes formájában jelenik meg az asztalon. Finom és egyszerű kaja a céklasaláta, a fiatal, friss céklát nyersen, az öregebbet kevés főzés után lereszeljük, préselt fokhagymával és tejföllel elkeverjük, tetejére durvára vágott diót lehet szórni. Ugyanez elkészíthető sárgarépából is. A tökféléknek (spárgatök, padlizsán, cukkini, stb.) az ukrán konyhában nagy tisztelete van, sütve, darált hússal, más zöldségekkel töltve, liszttel keverten lepényekként megsütve, saláta részeként stb. önálló ételek, vagy egyéb fogások részei.
A gabonák kategóriában a különböző kásákról kell szólni - kását felszolgálnak reggel, délben, este. A gabonafélék közül is kiemelkedik népszerűségével a hajdina. Hajdina, hajdinapehely, hajdinaliszt, hajdinadara, hajdinaméz (úgy mint pl. hársméz) és így tovább. Kását főznek belőle vízben, tejben, édesen, sósan, köret készülhet belőle magában, túróval, hagymával vagy más zöldségfélékkel, kis palacsintákat sütnek hajdinalisztből, a hajdina húspótló hozzávaló fasírthoz, vagy töltelékhez, stb. A hajdina a fő alkotóeleme 1 spéci monodiétának, amely segítségével felesleges kilóktól szabadulhatnak meg a fogyókúrázók.
A gombák gyűjtésének, elkészítésének, befőzésének errefelé komoly tradíciói vannak. A gombászás gyakori családi program, erdőkön-mezőkön különböző gombákkal töltik meg a kosarakat, vödröket, majd otthon elkészítik, befőzik. Az embernek ilyenkor mindig az otthon hallott gombamérgezéses rémtörténetek jutnak eszébe, amikor megkérdeztem barátnőmet, hogy-hogy nem fél, hogy esetleg mérgező gombát gyűjt be -- nem is értette a problémát. Gyermekkora óta jár gombászni, és csak olyan gombát szed, amit ismer -- ez nem sok, 2-3 fajta mindössze. A gombát többféleképp is tartósítják: füzérre fűzve szárítják, marináltan befőzik. A fűszeres, olajos marinált gomba zakuszkaként kerül az asztalra.
#
Az orosz kvasz
Ha már unod a sört, igyál kvaszt. A kvasz a keleti-szláv népek tradicionális itala. Mivel Magyarországon ez az ital kereskedelemben nem kapható, ...
pszoriblog.blogter.hu/71439/az_orosz_kvasz - Tárolt változat - Hasonló
#
Kvász - hogyan készítsek ilyet? - Index Fórum
16 hozzászólás - 10 szerző - Legutóbbi hozzászólás: 2006. nov. 2.
Legalábbis hallottam egy szemtanutól, hogy laknak ilyenek a tartályban a kvász mellett. Lehet, hogy ezért nem ízlett neked anno? ;) ...
forum.index.hu/Article/showArticle?t... - Tárolt változat - Hasonló
Sörfőzés otthon - 2007. júl. 30.
Magyar-Baszk nyelvrokonság - 2005. okt. 9.
További találatok a(z) forum.index.hu domainről »
#
Kvász-kiskáté kezdőknek és haladóknak - Az oroszok már nincsenek a ...
2008. júl. 10. ... Természetesen kvászt iszik. - Kvászt? Mi is ez tulajdonképpen? - A kvász erjesztett ital, fekete- vagy rozskenyérből készül.
oroszorszag.blog.hu/.../kvasz_kate_kezdoknek - Tárolt változat - Hasonló
OROSZ KVÁSZ:
Hozzávalók: 1 kg rozskenyér, 20 dkg cukor, 5dkg élesztő, 6 l víz, pár szem mazsola.
A kenyeret felszeleteljük,és sütőben megszárítjuk, kétszersültet készítünk belőle. Ezt összetörjük és forrásban lévő vízzel leöntjük. 6-8 óra múlva leszűrjük. beletesszük a feloldott élesztőt és cukrot. Az edényt lefedjük és 12 óra elteltével a folyadékot üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 2-3 szem mazsolát teszünk. Az üvegeket ledugaszoljuk, az első 24 órán meleg helyen tartjuk, majd hideg helyre tesszük. kellemes üdítő, savanykás, barnás színű italt kapunk. Legfinomabb a 4 napos ital!
ALMAKVÁSZ:
Hozzávalók: 1,5-2kg alma,3/4pohár mazsola, 4pohár cukor, 2-3dkg élesztő, 10 l langyos, forralt víz.
Kvászt korai édesalmából szokták készíteni. A megmosott almát vékonyan felszeleteljük, belerakjuk nagy üveg, vagy cserépedénybe, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, valamint a kevés cukorral összemorzsolt élesztőt. Az edényt 1-2 órán meleg helyen tartjuk, majd a kvászt gézen átszűrjük, üvegekbe töltjük. Szobahőmérsékleten tartjuk, 3-4 nap múlva kész.
CITROMOS KVÁSZ:
Hozzávalók: 1/2kg citrom, 30dkg cukor, 5dkg mazsola, 2dkg élesztő, 4 l víz.
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. A szirupot szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, az előzőleg leforrázott 1-2 citrom apróra vágott sárga héját és az élesztőt. 10-12 órán át langyos helyen tartjuk. Átszűrjük és üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 3-5 szem mazsolát teszünk, szorosan lezárjuk és 3 napig hűtőszekrényben érleljük.
Ennyit a kvászokról, jó hűsülést!!
#
Kárpátalja fórum - Tapasztalatok - élménybeszámoló
30 hozzászólás - 6 szerző - Legutóbbi hozzászólás: 2008. márc. 3.
Lesz grecska, khalva, vodka és kovászos uborka, fekete kenyér, ... A grecska, kvász, peleményi, szilodka, vájog(fekete) kenyér, karivka . ...
www.karpataljaforum.net/viewtopic.php?... - Tárolt változat - Hasonló
#
Hajdinakása - àlabeck
2008. febr. 21. ... Megkérdeztem valakit, hogy mi ez, a válasz: grecska. Később próbáltam a szótárban megtalálni, nem sikerült, végül kiderítettem, ...
beck.blog.hu/2008/02/21/hajdinakasa - Tárolt változat - Hasonló
#
szeptember - Halottnak csók
A „grecska” például isteni növény, magyarul hajdina. Úgy készítik, mint a rizsát, csak sokkal finomabb. A „szik berezovij” meg nyírfalé, olyasmi ízű, ...
medeia.freeblog.hu/archives/2006/09/ - Tárolt változat - Hasonló
#
* Szoljanka - (Gasztronómia): Meghatározás
Az oroszok nagymenők a levesek terén (scsí, szoljanka, borscs, rasszolnyik stb.). Nincsenek másként a hideg levesekkel sem. Nagyon finomak és üdítőek. ...
www.mimi.hu › Gasztronómia - Tárolt változat - Hasonló
#
Igazi Szoljanka leves-különlegesen finom recept
Itt a Igazi Szoljanka leves-különlegesen finom receptjét olvashatod.
tutireceptek.hu/igazi-szoljanka-leves-kulonlegesen-finom - Tárolt változat - Hasonló
#
Kijevi szoljanka-leves - Sütés, főzés, a háziasszonyok ...
Kijevi Szoljanka leves. Hozzávalók: 30 dkg sertéshús 40 dkg marhahús ... Az orosz levesek királynője! Az Urali Szoljanka csak csíkokra vágott bacon-ből és ...
cuccos.com/boszikonyha/index.php?op... - Tárolt változat - Hasonló
További ajánlott fórumok:
- Cigánymeggyet szeretnék eltenni télire, ötleteket és bevált recepteket várok hogyan!
- Főzzünk gyorsan, finomat! Jó recepteket várok.
- Rakott krumpli recepteket várok ki hogyan csinálja?
- Ennék valami fincsi, édes sütit! Gyors, egyszerű recepteket várok!
- Laska gombás recepteket várok
- Karácsonyra bevált kacsasült recepteket várok (pld. naranccsal készített kacsasült).