Tudnátok ajánlani olyan bőrgyógyászt, aki a pattanásos bőr esetén a kiváltó okokkal is foglalkozik? (tudásbázis)
Az én pattanásaim annak idején ezt az állítást is kiröhögték.
Még 30 éves korom körül is voltak pattanásaim.
Én paleózom lassan 3éve, sajnos nálam attól, hogy teljesen elhagytm a tejtermékeket, gabonákat, nem sokat javult a bőröm helyzete. Nekem akkor szép a bőröm, ha csak zöldségeket, gyümölcsöket eszek. Én ritkán eszek húst, akkor is filézett csirkemellet,nagyon ritkán halat, de kijönnek utána kis pattanások. Tojás esetén is, de tojásfehérjére egyébként is allergiám van papírszerint.
Olajos magvakban nyugodtan ehetek dióféléket, mandulát tökmagot (nem sózott, pörkölt hanem natúr formákban veszem), a földimogyorótól, szotyitól megint kijönnek a ragyák. (földimogyorót paleó óta egyébként sem eszek)
Mindig ugyanazokon a pontokon jön ki, amik a leírások szerint a gyomor, emésztés pontjai, a többi arcrészemen soha nincs.
36 évesen már jó lenne nem ezekkel görcsölni.
Egy részről:
Más részről:
"Különösen erős kapcsolatot találtak az I-es típusú cukorbetegség és a tejfogyasztás között"
Igen.1 éves kor alatt a bél úgymond "rosszul zár" és előfordulHAT,hogy átjut tejfehérje.Fiziológiásan nagyon is jól zárnak a bélhámsejtek.
"A tej és tejtermékek fogyasztása szoros kapcsolatot mutat továbbá az aknék kialakulásával."
Lehet.Meg a többmilliárd,akiknél mégsincs összefüggés.1-2%-ért nem kell mindenkinek falramásznia.
"míg a nyugati civilizáció ban még a felnőttek is küzdenek velük."
Meg aki nem.Az az elég sok ember.
"Nem elég ugyanis csak a tejet és tejtermékeket
elhagyni. Vannak makacs esetek, amik azt jelzik, hogy az aknék a táplálkozástól
független hormonális eredetű problémákkal és vitaminhiánnyal is összefügghetnek. "
1.Ha nem elég,akkor nem attól van.
2.Ha a tejtől független,akkor miért ne igya?
A lektin egy gyűjtőnév.Azokra a fehérjékre mondjuk,amik cukorhoz kapcsoltak.Nem csak növényekben,hanem állatokban is jelen van.
Itt egy mini lista a lektinekről,fel is tünteti a kapcsolt cukormolekula nevét a 3.oszlopban:
Mit szólsz a gombához,fokhagymához,paradicsomhoz?:)
In vitro (bocs,ez kémcső)kísérletekben mutattak ki nem kedvező hatást a már károsodott sejek membránjára nézve.
Mit szólsz egy kis banán-lektinhez?Ezt nézd:
HIV antivirális?Lehet,hogy az?:)
"Ez különösen az autoimmun betegségnél nagyon fontos. "
Úgyvan.De én,meg még sokan,nem vagyok az!Se cölis,se RA-s,pl...!Akkor miről beszélünk?
"Nem minden betegség és működési zavar okolható egy vagy két táplálékban található anyaggal."
Az ilyeneket jogvédelmi okokból írkálja bele?Vagy csak összevissza beszél...Komolyan nem értem!
A nyugati táplálkozás a túlfogyasztás táplálkozása(lsd:Forgács Attila munkái!),ám a megfelelő hivatalos étrendi ajánlások betartásával a kívánatos hatás elérhető.És mégcsak nem is aszkétizmus.Csupán meg kéne ismerni azt,persze nem annak ellenségeitől.
Arányosan kell táplálkozni,semmit nem kell túlzásba vinni.És nem érdemes keverni az egészséges emberek táplálkozását a beteg emberekével.
Szendi Gábor - Mezei Elvíra: Paleolit szakácskönyv 41. oldala tömörebben ír róla:
"A tejfehérjéket
a gluténhez hasonlóan összekapcsolják az autoimmun betegség kialakulásával,
ugyanis bizonyos tejfehérjék és a glutén között meglepő hasonlóságot lehet
kimutatni. Különösen erős kapcsolatot találtak az I-es típusú cukorbetegség és a
tejfogyasztás között, de az autizmus, a multiplex szklerózis és a gyulladásos bélbetegségek
is szoros kapcsolatban állnak a tejfogyasztással.
A tej és tejtermékek fogyasztása szoros kapcsolatot mutat továbbá az aknék
kialakulásával. Az akne problémája a természeti népeknél ismeretlen, míg a nyugati
civilizáció ban még a felnőttek is küzdenek velük. Sok ember megtapasztalta a
paleo táplálkozás bőrszépÍtő hatását. Nem elég ugyanis csak a tejet és tejtermékeket
elhagyni. Vannak makacs esetek, amik azt jelzik, hogy az ak nék a táplálkozástól
független hormonális eredetű problémákkal és vitaminhiánnyal is összefügghetnek.
A hüvelyesek elhagyása azért fontos, hogy a lektinek számos zavaró hatását, többek
közt a belek áteresztőképességét fokozó hatását kiiktassuk. Ez különösen az
autoimmun betegségnél nagyon fontos.
Nem minden betegség és működési zavar okolható egy vagy két táplálékban található
anyaggal. A földműveléssel számos olyan élelemanyag jelent meg a nyugati ember
táplálkozásában, amire a szervezete nincs evolúciósan felkészülve. Nem tudjuk, miért
javít pl. a paleo a zöldhályogon, de egy vizsgálat jelentős szemnyomáscsökkenésről
számolt be.
Nem is lehet minden problémát felsorolni, amire hatásos lehet még a paleo
táplálkozás. A nyugati táplálkozás egy komplex anyagcserezavart idéz elő, ennek rendezése
szerteágazó pozitív hatással jár. Az jár a legjobban, aki nem várja be, hogy kialakuljanak
panaszai, hanem még azelőtt tér át a paleolit táplálkozásra. Nemcsak egészségesebb,
de hosszabb életet is remélhet.
drága Heny!
nekem nem dolgom senkit meggyőzni semmiről, sem kiselőadásokat tartani, de ha valamiről nincs tudomásom, attól még nem utasítom el azt aki jó szándékkel segíteni szeretne, pláne nem merném soha minősíteni az általa adott információkat, ellenőrzés nélkül!
olajos magokat nyugodtan lehet eszegetni 1-1 marokkal, nem attól vannak a gyulladások, hanem a tejtől és minden tejszármazéktól, és a kecsketej sem jó.
a paleosok nagyon jó kajákat esznek, nézz szét Mariann63 naplóiban. rengeteg receptet találsz :D
Ki fogom próbálni.
De minden "tejszármazékot" is iktassak?
További ajánlott fórumok:
- Hirességek családnevei, amelyek foglalkozásra utalnak (ABC sorrendben)
- Mi a foglalkozásod?
- Mit használtok aknés, pattanásos bőrre?
- Olyan bőrgyógyászt keresek, aki utánajár a probléma kiváltó okának (részletek lent), tudnátok ajánlani?
- Alapos bőrgyógyászt ajánlanál Budapesten, aki lehetőség szerint gyerekekkel is foglalkozik?
- Ki mit kapott a bőrgyógyásztól a bőr alatti pattanásokra, faggyúcisztákra? Esetleg hogyan kezelitek?